Sjutra saslušanje Sekulovića, Vukšića, Novovića i Brđanina povodom prijetnji u “gluvoj sobi”

Odbor za bezbjednost i odbranu usvojio je jednoglasno odluku da se u srijedu održi kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića i GST Vladimira Novovića povodom prijetnji upućenih institucijama i školskim ustanovama.
Sjutra saslušanje Sekulovića, Vukšića, Novovića i Brđanina povodom prijetnji u “gluvoj sobi”

Odluka je donešena nakon dva sata rasprave, koja je obuhvatila kako povod za sazivanje današnje sjednice, dopunu dnevnog reda sa još dva kontrolna saslušanja o dešavanjima u Ulcinju i Kotoru, tako i raspravu o manjinskoj vladi.

Poslanici su nakon dodatne polučasovne rasprave jednoglasno podržali održavanje kontrolnog saslušanja Sekulovića, Brđanina i Novovića povodom objavljivanja audio snimka o mogućim zloupotrebama i narušavanju izbornog procesa na lokalnim izborima u Ulcinju, a o datumu će se izjasniti naknadno.

Sjednica će se održati u “gluvoj sobi”.

Milan Knežević predsjednik ovog Odbora, dao je obrazloženje za prvu tačku Dnevnog reda, istakavši da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori već duže vremena znatno narušena, a da je to svakako posljedica i aktuelnih dešavanja u Ukrajini i Rusiji.

“Nisam zakazao sjednicu da bih Pozdnjakovu izašao u susret, ako se utvrdi da iza ovoga stoji bilo koji Rus ili segmenti ruske države spreman sam da ih lovim. Ali ukoliko su krivi neki drugi smatram da SDT, ANB i UP treba da urade sve da te ljude krivično procesuiraju”.

Ovo je naša zajednička kuća i vjerovali ili ne ja nemam nekih drugih varijanti, dodao je Knežević.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović tražio je da se dnevni red sjednice Odbora dopuni tačkom o traženju saslušanja direktora UP Zorana Brđanina i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića povodom snimka koji je objavljen u javnosti, a o sumnji o kupovini glasova na lokalnim izborima u Ulcinju.

Poslanik DPS Predrag Bošković tražio je da se uz pomenute osobe na saslušanje pozove i direktor ANB Dejan Vukšić i da se istraga o kupovini glasova u Ulcinju proširi i na istragu dešavanja u lokalnom parlamentu u Kotoru.

Poslanik SD Ivan Brajović predložio je da se ova saslušanja objedine budući da se pozivaju isti ljudi, te da se obavi u isti dan i što prije.

Poslanik SDP Raško Konjević tražio je da se pozove i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, povodom svih navedenih tema.

Miloš Konatar iz GP URA rekao je da podržava inicijativu o eventualnoj kupovini glasova u Ulcinju, kao i drugu inicijativu koja se odnosi na izvjesnu kupovinu odbornika u Kotoru.

“Mi iz URE nemamo što da krijemo, pa shodno tome, potupa podrška dopuni Dnevnog reda”, naveo je Konatar.

Konatar je ocijenio raspravu na Odboru kao svojevrsno “maltretiranje mozga”.

Svi su podržali dopunu dnevnog reda i poslanici će razmatrati odluku o kontrolnom saslušanju za sve tri tačke.

Dopunjeni dnevni red je jednoglasno usvojen

Dragan Krapović iz Demokrata ocijenio je aktuelnu situaciju izuzetno alarmantnom. 

“Čini mi se da je čitava priča o Pozdnjakovu itekako politički naduvana, jer neko želi da prikupi političke poene, što je strašno. Ne kažem da nije moguće da Pozdnjakov i njegova izvjesna “Muška država” ne stoji iza svega ovoga, ali mislim da je previše podignuta panika. Bezbjednosni sektor nam je urušen i “izbušen” od stranih službi, pa mislim da je apsolutno na mjestu da saslušamo gospodu koju ste naveli”, kazao je Krapović.

Raško Konjević (SDP) kazao je da je alarmantno i da u susret sezone požara nemamo ni resursa, a ni spremnosti državnih institucija da se izbore sa ovim problemima, koji nas, kako kažu, redovno stignu.

“Zamolio bih da svi apelujemo da se odblokira rad Skupštine. Mnoge od ovih tema mogle su da budu predmet rada i na samom plenumu. Svake godine u martu imali smo premijerski sat i poslanička pitanja. Mi imamo Vladu, pa i u tehničkom mandatu, pa bismo mogli da pitamo premijera i raspravljamo o tome gdje nam je zakon o akcizama i sl. Neko je sebi dao pravo da zaključa Skupštinu, zato sugerišem da, ukoliko je moguće, uputimo apel. Niko nam ne može uskratiti pravo da postavljamo pitanja Premijeru”, poručio je Konjević.

Odluka o saslušanju predložena je zbog terorističkih prijetnji koje su u petak upućene crnogorskim osnovnim školama, Glavnom gradu, Vladi i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Raško Konjević (SDP) kazao je da je alarmantno i da u susret sezone požara nemamo ni resursa, a ni spremnosti državnih institucija da se izbore sa ovim problemima, koji nas, kako kažu, redovno stignu.

“Zamolio bih da svi apelujemo da se odblokira rad Skupštine. Mnoge od ovih tema mogle su da budu predmet rada i na samom plenumu. Svake godine u martu imali smo premijerski sat i poslanička pitanja. Mi imamo Vladu, pa i u tehničkom mandatu, pa bismo mogli da pitamo premijera i raspravljamo o tome gdje nam je zakon o akcizama i sl. Neko je sebi dao pravo da zaključa Skupštinu, zato sugerišem da, ukoliko je moguće, uputimo apel. Niko nam ne može uskratiti pravo da postavljamo pitanja Premijeru”, poručio je Konjević.

Knežević je istakao da odgovornost za nezakazivanje sjednice Skupštine ne može niko prebaciti ni na Strahinju Bulajića, v.d. predsjedavajućeg Skupštine, kao na bilo koga drugog.

“Dajte da idemo na izbore pa da vidimo kako će građani glasati pa ćemo riješiti i ovu situaciju. Svi vi govorite da imamo manjinsku vladu, ali ja je još uvijek ne vidim. Vi ste govorili da imate mehanizam da kolega Ervin Ibrahimović zakaže sjednicu Skupštine, pa ga iskoristite ako možete”, naveo je Knežević u svom odgovoru.

“Ono što je radio Zdravko Krivokapić tokom godine i četiri mjeseca, za to ste krivi vi! Ja nijesam spominjao manjinsku vladu, a protiv ove u tehničkom mandatu, trenutno nemam ništa. Sve ovo, ipak, traje nedopustivo dugo. A što se koalicije sa Dritanom Abazovićem u Ulcinju tiče, Vi se sa njim srećete znatno više od mene. Ne bih o kupovini glasova, o tome neka se izjašnjavaju nadležni organi. Ovdje se, kolega, radi o direktnoj opstrukciji sjednice Skupštine. Ko je dao pravo Strahinji Bulajiću da ne zakazuje sjednicu? Niko ne može da zabrani poslanicima ustavnu kontrolu rada Vlade i ja upravo ukazujem na tu činjenicu. Zbog takvog ponašanja ovdje čeka preko 100 zakona, ovdje čeka Zakon o akcizama i mnogi drugi. Nije pošteno da neko ko je bio na vašoj listi sada odjednom radi nešto drugo”, poručuje Konjević.

Predsjednik Odbora saopštio je da je Dritanu Abazoviću predložio da vrati mandat, jer mu, kako kaže, vršenje te dužnosti očigledno ne ide dobro.

“Kada ste se sastali u Hiltonu, taj sastanak je više ličio na Mariupolj, jer sam čuo da su vas konobari razdvajali. Mi u ovoj političkoj situaciji i u ovom lovu u mutnom, vama upućujemo apel da odustanete od manjinske vlade, pa formirajte tehničku vladu u koju mogu ući svi. Pa hajmo onda da organizujemo prijevremene parlamentarne izbore, zajedno sa lokalnim, pa i prijevremenim predsjedničkim, pa da vidimo kako će građani odlučiti”, zaključio je Knežević.

“Jedina smo zemlja u regionu koja nije uvela nijednu antikriznu mjeru”

“Vlada može da donese uredbe sa zakonskom snagom jedino u vanrednom stanju. Vanredno stanje u Crnoj Gori nije uvedeno. Skupštinu je zaključao Demokratski front, pa posljedice toga trpe građani”, dodaje Konjević.

Predrag Bošković (DPS) istakao je da će u svakom slučaju podržati inicijativu za kontrolno saslušanje, a kada su u pitanju protivpožarne letjelice za gašenje požara. Kako je rekao, ovaj resor i segment državne politike je u krizi.

Vladimir Martinović (Demokrate) rekao je da su ministarka Olivera Injac i Ministarstvo odbrane reagovali u kontekstu onoga što su njihova ovlašćenja. Kako tvrdi, MUP je stavio Vojsku na raspolaganje, pa je, ocjenjuje, Injac izvršila svoju obavezu i Ministarstvo ne treba da snosi bilo kakvu odgovornst.

Istakao je da avioni Ministarstva odbrane nijesu upotijebljeni prva tri dana požara, jer ne postoji komunikacije između tog Vladinog resora i MUP-a.

Martinović je dodao da su MO i Olivera Injac reagovali u okviru svojih ovlašćenja, jer je on reagovao u skladu sa svojim poslaničkim ovlašćenjima i interesovao se za to.

“Vojska Crne Gore je pomogla, ali tek onog momenta kada je MUP reagovao i na njima ne vidim nikakvu odgovornost, a naravno da je potrebno u takvim prilikama da se sve sujete zanemare”, rekao je on.

Pozvao je sve da prevaziđu razlike, jer ljudski životi nemaju cijenu.

Bošković mu je rekao da ne želi da izigrava advokata nijednom resoru, ali da Vlada nije individualni organ.

Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka) rekao je kolegama da je dobro što su se nakon 90 minuta sjetili što je na dnevnom redu.

Kazao je i da građani očekuju od njih konkretnije mjere, ali da se već dva ili tri puta daje savjete, dobronamjere, koje nije shvatio kao prijetnju – ako on zakaže sjednicu.

Dodao je da su blokirane sve institucije sistema, a da sa druge strane imamo galopirajuće cijene.

Pozvao je kolege da odblokiraju parlament.

“Kolega Ibrahimoviću, Vi kao da sam Vam kroz đetelinu prošao”, rekao je Knežević, dodajući da nije bilo nikakve prijetnje. Mi smo Vam to najavili, ukoliko Vi zakažete sjednicu, mi ćemo podnijeti krivičnu prijavu”, rekao je on.

Dodao je da je iznio politički stav i da su to ranije najavili.

“Ne vidim ništa tu sporno. Ako bih ja to sada posmatrao sa ličnog apekta, ja bih recimo vas troje tu i kolegu Boškovića i Čavora trebao da odmah ubijem, tri puta ste mi skidali imunitet da bih završavao u zatvor”, rekao je Knežević.

Dodao je da ako bi na taj način gledali, on u salu ulazio sa kalašnjikovom i pozvao ih da podnesu predlog 41 poslanika za izglasavanje predsjednika Skupštine.

“Nemojte nas da krivite što nećemo da vam pomažemo da nas prevartite”, rekao je Knežević.

Ibrahimović mu je rekao da je veoma simpatično njegovo znanje o poljoprivredi.

Zahvalio se što je rekao da nema demokratije bez Bošnjaka, jer je vlast koju je on podržavao mislila da ima.

Knežević mu je odgovorio da je angažovao i Kadirova da ih podrži (BS) i da su uradili sve da ih podrže.

Ibrahimović mu je rekao da on najave krivičnih prijava ne doživljava kao prijetnje, ali da ga ljudi pitaju zašto ne reaguje na prijetnje prijatelja.

Knežević mu je dogovorio da se ne slaže sa najavom prekrajanja izborne volje građana i da su ih pozivali i prije sastavljanja Vlade Zdravka Krivokapića, ali da nijesu odgovarali.

U raspravu se uključio Brajović koji je rekao da je ovo što se dešava u Crnoj Gori posljedica loše vlasti.

Konjević je Kneževiću rekao da na sjednicu pozove pomoćnika direktora Uprave policije Miloša Rakonjca da kaže ko mu je izdavao naređenja u noći protesta DF-a 2015. godine.

Kazao mu je da je on imenovan dok je DF na vlasti i pozvao ga da ga ne štiti, jer je on u noći razbijanja protesta DF-a bio šef A tima Specijalne antiterorističke jedincie.

Knežević mu je rekao da ga neće štiti, već da će sa zadovoljtsvom zakazati tu sjednicu.

“Ali Vas molim, da kao kolege, zakažemo sjednicu i za ono što se dešavalo 2016. godine”, rekao je on, dodajući da će to uraditi ako žele da ostavre uvid u dokumenta koja je on vidio, kako bi vidjeli ko im je namjestio “državni udar”. Kazao je i da predlaže da ta sjednica bude javna, a da Vukšič do tada skine oznaku tajnosti sa tih dokumenata.

Konjević mu je rekao mu je je drago što je prihvatio njegov prijedlog i da se nada da Rakonjac neće ćutati kao što je čutao 2015. godine.

Knežević mu je odgovorio da je to što su on i Rakonjac pretrpjeli nije ništa u odnosu na ono što je on preživio.

Ervin Ibrahimović (BS) ističe da je potrebno vratiti se Dnevnom redu jer građani očekuju odgovor sa današnje sjednice Odbora. S obzirom na to da je pomeut u raspravi o blokadi Skupštine, Ibrahimović je istakao:

“Upućujem apel da se odblokira rad Skupštine i to je sve. Sve što sam danas čuo, a kada sam spominjan da bih mogao ili ne bih mogao da zakažem sjednicu, nijesam doživio kao prijetnju, mada je zvučalo tako.”

Ibrahimović dodaje: “Crnom Gorom se šetaju ljudi koji su opasni i po našu djecu i po sve naše građane. Dajte da se vratimo Dnevnom redu i da govorimo o ključnim pitanjima.”

Ivan Brajović (SD) je rekao da je očigledno da zbog institucionalne krize i zbog svega što se dešava u posljednjih godinu i četiri mjeseca, odnosno, kako kaže, ne dešava, Crna Gora i njeni građani doživljavaju ovakve prijetnje.

“Pošto se nalazimo u ovakvoj bezbjednosnoj i ekonomskoj situaciji, naše institucije nijesu ništa uradile da sačuvamo standard naših građana. Ja vas molim da samo već jednom pređemo na glasanje, u cilju efikasnog i plodonosnog rada”, naveo je Brajović.

Jednoglasno usvojena inicijativa o kontrolnom saslušanju Novovića, Brđanina i Vukšića povodom Pozdnjakovih prijetnji 

Dragan Krapović (Demokrate) rekao je da iz ove partije ipak neće glasati za održavanje svih kontrolnih saslušanja. 

“Najavili smo da će ponovnih izbora u Ulcinju biti, na to smo ukazivali, pa je potrebno da se ovaj Odbor time pozabavi podrobnije”, objašnjava Krapović.

Miloš Konatar (GP URA) predložio je da u slučaju situacije sa tonskim snimkom u Ulcinjom, treba definitivno biti saslušan i šef Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić.

Raško Konjević (SDP) saglasan je sa Konatarom istakavši da ovaj predlog ima smisla jer je to i nadležnost ANB. 

“Fokus treba da bude na glavnog specijalnog tužioca i ovo je njegov prvi test, a ja imam prilično pozitivno mišljenje o njemu. Ali, obaveza je da šef ANB zbog nadležnosti kontraobavještajne zaštite potpredsjednika Vlade bude prisutan”, dodaje Konjević.

Vladimir Martinović (Demokrate) rekao je da je u ovom slučaju suvišno da šef ANB Dejan Vukšić bude saslušan u situaciji koja je u vezi sa spornim snimkom navodne trgovine glasovima u Ulcinju. 

“Ja očekujem da nadležni organi reaguju u ovom slučaju, ali smatram da nije potrebno da ANB bude ovdje prisutan, jer to je sasvim suvišno, ANB svakako ovako nešo i nije mogao da spriječi jer u pitanju nije telefonski razgovor”, objašnjava Martinović.

Jednoglasno usvojena inicijativa o kontrolnom saslušanju Novovića, Brđanina i Sekulovića povodom tonskog snimka o navodnoj trgovini glasova u Ulcinju

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević rekao je juče da vjeruje da će na sjednici donijeti odluku o kontrolnom saslušanju Brđanina, Vukšića i Novovića.

On je sjednicu najavio još u petak, poručivši da ga „opšte rasulo i ćutanje u bezbjednosnom sektoru“ obavezuju da je zakaže.

Prijeteće poruke, koje navodno potpisuje ekstremistička organizacija “Muška država”, čiji je osnivač Vladislav Pozdnjakov, upućene su institucijama i školskim ustanovama 1. aprila.

Zbog dojava o podmetnutim bombama u petak je evakuisano nekoliko škola u Podgorici i Bijelom Polju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

POSTIZBORNI NAPAD NA BOŠNJAKE U PLJEVLJIMA, Savjet ocijenio: Policija da ne balansira i izjednačava žrtvu sa nasilnicima, nijesu svi napadači obuhvaćeni postupkom

ŽIVKOVIĆ: Šta ako je aktuelni sastav ANB prisluškivao šefove klubova poslanika – KRAPOVIĆ: Ovo Tužilaštvo neće dati odgovore na sva pitanja

PRATITE UŽIVO Bošković pustio snimak akcije policije: “Jasno je da nikakvog pucanja na policiju nije bilo…”

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Knežević: Odričeš li se satane i svih djela njegovih…; Konjević: Đe nesta ono – nikad sa DPS, moj Milane

U pucnjavi u Budvi ranjen Kristijan Bulatović

VIDEO Marković Abazoviću: 2019. uspostavljena savremena brodogradnja za potrebe elitnog turizma

Ulubljena auta, oštećeni stambeni objekti… ali zasadi potpuno uništeni