test

Odgovor DPS-u: MJUDDM ne može da imputira ovlašćenja Odboru povjerenika

Standard

21/03/2022

16:16

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija reagovalo je na jutrošnje saopštenje DPS Tivat.

“Cijeneći značaj koji ovo pitanje ima za javnost, a posebno za građane Tivta i svih drugih opština u kojima će uskoro biti formiran Odbor povjerenika, važno je naglasiti da nadležnosti ovog tijela, kao ni način njegovog rada ne može ni pod kojim uslovima određivati Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija niti je to naša namjera.

Ovo iz razloga što su nadležnosti Odbora povjerenika jasno definisane Zakonom o lokalnoj samoupravi, članom 185 stav 3, koji propisuje da Odbor povjerenika vrši funkciju skupštine sve dok se ne konstituiše nova, po srovedenim lokalnim izborima”, navode u saopštenju.

S tim u vezi, potpuno su, kažu, netačni navodi da Odbor povjerenika ima ma kakva ograničena ovlašćenja, usmjerena na donošenje urgentnih odluka bitnih za građane, kao i to da MJUDDM može na bilo koji način da imputira ovlašćenja Odboru povjerenika, budući da su nadležnosti Skupštine jasno propisane članom 38 Zakona o lokalnoj samoupravi.

“Podsjećanja radi, ovakvo zakonsko rješenje u vezi Odbora povjerenika bilo je na snazi i kada se konstituisao Odbor povjerenika za opštinu Gusinje 2016. godine.

Sa druge strane, ono što Ministarstvo ima ovlašćenja da uradi je da predloži sastav Odbora povjerenika, a brinući se da takvi predlozi budu usklađeni sa vrijednostima dobrog i transparentnog upravljanja, razvijena je interna procedura predlaganja kandidata i kriterijuma za izbor, što ranije nije bilo slučaj”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Kako dodaju, činjenica da nije bilo primjedbi na sastav Odbora povjerenika za Opštinu Tivat govori da su primjenjeni kriterijumi stručnosti, iskustva I političkog pasivizma opšteprihvatljivi.

“U slučaju Opštine Budva Ministarstvo je otišlo korak dalje i objavilo javni poziv za samostalnu i dobrovoljnu prijavu kandidata, vodeći se istim kriterijumima primijenjenim u slučaju Opštine Tivat, samo ovog puta sa ciljem primjene inkluzivnijeg pristupa koji će biti praktikovan u svakoj narednoj opštini ukoliko dođe do raspuštanja skupštine.

Budući da Vlada ima potpunu autonomiju u izboru kandidata za članove Odbora, što je korektivna mjera u odnosu na činjenicu da su lokalni parlamenti podbacili u izvršavanju svoje funkcije, raspisivanje javnog poziva za izbor članova Odbora povjerenika je izuzetan iskorak ka transparentnom i meritorno zasnovanom upravljanju, na šta je MJUDDM, kao inicijator, izuzetno ponosno.

U jednom smo saglasni sa odbronicima DPS –a u SO Tivat, a na šta smo i ranije upućivali, a to je da Zakon o lokalnoj samoupravi, koji je na snazi od 2018.godine, ima značajna ograničenja i manjkavosti, koja ćemo sa parterima u narednom periodu, kroz iniciranje njegovih izmjena i dopuna, otkloniti”, zaključuju u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

Tamara Srzentić

Ostavite komentar

Komentari (0)