Izvor: Gradski portal

Olenik: Ako nova Vlada bude evropska, Beograd će nastaviti hibridni rat protiv Crne Gore

Samo na prvi pogled se ćutanje zvaničnog Beograda i srpskih tabloida na ''iznevjeravanje volje birača” u Crnoj Gori može smatrati iznenađenjem jer, nažalost, u Srbiji postoji ''paralelna stvarnost'' koju nameće režim Aleksandra Vučića brutalnom propagandom. Pored ovoga, Vučić čeka izbor nove vlade u Crnoj Gori, ocijenio je beogradski advokat Aleksandar Olenik, u intervjuu za Gradski portal.
Olenik: Ako nova Vlada bude evropska, Beograd će nastaviti hibridni rat protiv Crne Gore

Aleksandar Olenik

“Ako i novu vladu podrže nacionalističke, crkvene i anti EU stranke, koje su po volji Srbije, onda se može očekivati dalje ćutanje zvaničnog Beograda. I suprotno, ako nova vlada bude podržana od strane izborne većine, na građanskoj i evropskoj platformi i od DPS-a, možemo očekivati nastavak medijskog i hibridnog rata zvaničnog Beograda protiv Crne Gore”, naveo je on.

Olenik dodaje i da je padom Vlade Zdravka Krivokapića zaustavljen “protivprirodni blud” – kako opisuje podršku GP URA toj vladi.

Je li posljednjim dešavanjima – smjenom Vlade i predsjednika Skupštine Alekse Bečića, poražena ideja “srpskog sveta” u Crnoj Gori?

Olenik: Više puta sam istakao da će pogubna politika ’srpskog sveta’, koju sprovode isti oni koji su sprovodili i politku ’velike Srbije’, doživeti prvi ozbiljan poraz baš u Crnoj Gori. Pad vlade Krivokapića je baš to – prvi ozbiljan poraz klerikalne, nacionalističke i u svakom pogledu retrogradne politike SPC i zvaničnog Beograda. Ako novu vladu podrže DPS i ostale građanske i proevropske stranke, onda se može govoriti i o porazu politike “srpskog sveta”. Konkretno, URA i sam Abazović nijesu dobili ni jedan glas da bi sprovodili politiku Vučićevog “srpskog sveta”, niti politiku SPC već su svaki glas dobili na građanskoj platformi, koja je u svakom pogledu suprotna politici prethodne vlade. Padom ove vlade je zaustavljen i “protivprirodni blud”’, kako se slobodnije može opisati podrška URE bivšoj vladi. Suštinski, ako se URA vrati originalnoj izbornoj volji svojih glasača, a to je građanska i evropska Crna Gora, onda postoji stabilna većina za novu vladu. Uvek treba imati na umu da je za građansku i evropsku Crnu Goru glasala većina, odnosno više od 200000 građana, te da je bivša vlada izneverila volju većine, a pogotovo su bili prevareni građani koji su podržali građansku i evropsku politiku.

Iznenađuje li ćutanje zvanične Srbije i srpskih tabloida povodom “iznevjeravanja volje birača” u Crnoj Gori?

Olenik: Samo na prvi pogled se ovo ćutanje može smatrati iznenađenjem, jer, nažalost, u Srbiji postoji ’paralelna stvarnost’ koju nameće režim brutalnom propagandom. Samo oko 50% građana Srbije ima privilegiju da vidi tzv. opozicione medije, koji su takođe nacionalistički nastrojeni, ali su ipak objektivniji od onih pod kontrolom Aleksandra Vučića. U ovakvoj ’orvelovskoj’ stvarnosti, na sve neprijatne činjenice, afere, političke poraze, proteste, gafove i sl., režim primenjuje politiku “nije se desilo”, tako što se o tome ne izveštava. Pored ovoga, može se reći da se čeka izbor nove vlade u Crnoj Gori. Ako i novu vladu podrže nacionalističke, crkvene i anti EU stranke, koje su po volji Srbije, onda se može očekivati dalje ćutanje zvaničnog Beograda. I suprotno tome, ako nova vlada u Crnoj Gori bude podržana od strane izborne većine, na građanskoj i evropskoj platformi i od DPS-a, možemo očekivati nastavak medijskog i hibridnog rata zvaničnog Beograda protiv Crne Gore.

Je li to ćutanje ohrabrujuće, u cilju poboljšavanja odnosa dvije države, ili zabrinjavajuće – može li eventualna manjinska vlada, umjesto “izdaje volje birača”, biti izdaja Crne Gore?

Olenik: Vučić je više puta izjavio da je nezavisnost Crne Gore greška koja se mora ispraviti i posebno isticao: “’da sam ja bio na vlasti te 2006. godine, do te greške ne bi došlo”, odnosno Crna Gora ne bi dobila nezavisnost. Tako da će svaka vlada u Crnoj Gori, koja predstavlja nezavisnu i građansku državu, biti u stalnom sukobu sa nacionalističkom, putinovskom, antievropskom, kriminalizovanom, medijski zatrovanom, populističkom i osiromašenom Srbijom. Do poboljšanja odnosa dve države može dođi tek kada se Srbija ugleda na Crnu Goru, kada nacionalizam ne bude dominantna politika, i kada se Srbija okrene NATO-u i EU.

Krivokapićeva Vlada je bila izdaja volje birača jer je većina, više od 200.000 birača, glasalo za građansku i evropsku državu, a ne za Vučićev ’srpski svet’ u kome bi Crna Gora bila geografski pojam.

Dosadašnji potpredsjednik i najvjerovatnije mandatar za sastav buduće vlade Dritan Abazović kazao je da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije dobro za crnogorsko društvo i da pokušava da pomiri “pomamljeni narod”. Očekujete li da će ugovor biti potpisan i da li će to doprinijeti “pomirenju”?

Olenik: Nemoguće je, ali bi bilo i neozbiljno sa moje strane da komentarišem predlog ugovora koji nisam imao prilike da pročitam. Ono što znam je, da je i Abazović javno isticao da ni on ne zna sadržinu sadašnjeg predloga Temeljnog ugovora. Mogu samo da pretpostavim, da se ova izjava odnosi na novi predlog ovog ugovora, koji će sastaviti nova vlada, koji će biti u skladu sa Ustavom i o kome će se izjasniti i Skupština. U tom slučaju se mogu očekivati i pozitivni efekti potpisivanja Temeljnog ugovora.

Za koje partije očekujete da budu dio manjinske vlade?

Olenik: Potrebno je razdvojiti partije koje će u Skupštini podržati eventualnu manjinsku vladu od onih partija koje će dati svoje članove vlade. Stoga je najbitije i za Crnu Goru najvažnije da najveća i najstabilnija građanska i evropska partija, a to je DPS, u Skupštini podrži novu vladu. Na ovaj način se obezbeđuje građanski i proevropski kurs nove vlade, što je u potpunoj političkoj suprotnosti sa prethodnom koja je zastupala politiku Vučićevog ’srpskog sveta’ koji je Crnu Goru vodio nazad u nacionalizam, sukobe i periferiju Evrope, tj. tačno tamo gde je sada Srbija. Ukoliko DPS u Skupštini podrži novu vladu, onda je manje bitno koje će partije činiti takvu vladu jer će u tom slučaju nova vlada biti podržana glasovima 200000 građana većinski evropske, pro NATO i građanske Crne Gore.

Zašto zapadni partneri podržavaju “Otvoreni Balkan” i vidite li Crnu Goru u toj inicijativi?

Inicijativa ’’Otvoreni Balkan’’ predstavlja veštačku zamenu članstva u EU za one balkanske države koje nisu u stanju, ili neće da ispune evropske standarde, ili čiji je evropski put blokiran zbog unutrašnjih slabosti same EU, kao što je to slučaj sa Severnom Makedonijom. Siguran sam da se ni jedno ne odnosi na Crnu Goru, kao članicu NATO i državu veoma blizu članstva u EU. Dalje sprovođenje politike prethodne vlade i zastupanje ideja Vučićevog “srpskog sveta” bi svakako Crnu Goru udaljilo od EU i približilo “Otvorenom Balkanu”. Zato Crna Gora nema razloga da se bavi ovakvim idejama, već je potrebno samo da završi svoj put ka EU.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Olenik: Srpski svet doživjeće poraz u Crnoj Gori na sljedećim izborima

Olenik: Novi Bajdenovi potezi spriječiće štetočinsko djelovanje Putina na Balkanu

Vučićev nacionalizam uvijen u folije lažne solidarnosti

Olenik: Izbori u Nikšiću su prvi poraz “srpskog sveta”

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Jovović napustio listu SDP i Građani: Strana kojoj se okrenulo nije na nivou mojih principa

Zašto je pogubno da Crna Gora prihvati ponuđeni ugovor sa SPC: Čisti računi nemaju cijenu

Olenik: Ako nova Vlada bude evropska, Beograd će nastaviti hibridni rat protiv Crne Gore

Bursać: Kako vjerovati Uri nakon one bruke na Belvederu