test

OSNIVANJE NOVE PARTIJE U TOKU: Spajić kandidat za predsjednika, podrška od SPC, njenih donatora i Vučićevih protivnika

A. Tahirović

17/08/2021

07:00

Prema saznanjima portala Standard u toku je osnivanje nove političke partije u Crnoj Gori, kojoj podršku pruža Srpska pravoslavna crkva iz Amerike, te SPC iz Trebinja na čelu sa Vladikom Grigorijem. Riječ je o često pominjanoj Demohrišćanskoj stranci, iako još nije sigurno da li će se tako zvati. Međutim, kako Standard saznaje, kandidat za predsjednika nove partije nije Zdravko Krivokapić, već ministar finansija Milojko Spajić.

Kako je za Standard kazao izvor iz vladajuće koalicije, plan je da na čelu partije bude Spajić, jer prema njihovim istraživanjima imaju oko 6, 7 poslanika. Stoga, Spajića računaju i kao narednog premijera.

Ističe da iza svega stoje vladika Grigorije, biznismen iz Trebinja Veljko Kuštrov i nekadašnji savjetnik Borisa Tadića Mlađan Đorđević, pominje se i iguman manastira Tvrdoš izvjesni Sava, a da finansijsku podršku u velikoj mjeri pružaju Dragan Đilas i Dragan Šolak. Ipak, kako kaže izvor Standarda, sin i ćerka Zdravka Krivokapića stvaraju problem i bune se protiv ovog plana, jer bi to značilo da Krivokapić ispada iz igre. Međutim, procjena idejotvoraca je da on nema nikakav kapacitet i da bi Spajić bio bolje prihvaćen.

Dragan Đilas je jedan od lidera opozicije u Srbiji, a pored njega Dragan Šolak i ostala navedena lica, veliki su protivnici aktuelnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Takođe, podrška koja dolazi iz redova SPC je anti-Vučić frakcija.

Ko su osobe koje se pominju kao idejotvorci i finansijeri i zašto je Milojko Spajić ”prava” osoba? Idemo redom.

UVIJEK ISTA VEZA: Podrška čelnici Srpske pravoslavne crkve i donatori SPC

Milojko Spajić je jedan od ministara u Vladi Crne Gore koga je za poziciju u ekspertskom timu Zdravka Krivokapića, preporučila i bliska veza sa SPC.

Naime, episkop Metodije koga je Sveti arhijerejski sabor nedavno izabrao za episkopa budimljansko-nikšićkog, umjesto Joanikija, ujak je Milojka Spajića.

Takođe, Spajića je i pored stručnih referenci, za ovu poziciju preporučio i angažovan rad na promociji interesa Srpske pravoslavne crkve i prikupljanja međunarodne podrške u borbi za zaštitu navodno ugroženog srpskog naroda u Crnoj Gori tokom litija protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Metodije

Na Vikipediji je upisano da je Spajić ,,za vrijeme vjerske krize učestvovao u lobiranju u SAD za podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu“.

To pokazuju i elektronska dokumenta Srpsko-američke konferencije liderstva (SALC), organizacije koju su formirali američki Srbi sa ciljem podrške srpskim nacionalnim inetersima, ne samo u SAD, već prvenstveno na Balkanu.

PODRŠKA IZ TREBINJA koje Spajić rado posjećuje

Grigorije

Navodno, jedan od ”mozgova operacije” je episkop Diseldorfa i cijele Njemačke, vladika Grigorije, koji je prije toga bio episkop zahumsko-hercegovački i primorski i administrator dabrobosanski.

Duhovni otac vladike Grigorija je pokojni vladika Atanasije, čijoj sahrani u Trebinju je prisustvovao lično ministar finansija Milojko Spajić, koji je kasnije izjavio da je Atanasije jedan od najvećih teologa.

“Volio bi kad bi zabrinutost pojedinaca zbog našeg odlaska na sahranu jednom od najvećih teologa bila zbog epidemioloških razloga, pošto smo se ponašali u skladu sa epidemiološkim mjerama (nosili maske na otvorenom, iako u BiH to nije obavezno,itd) i nije bilo zadržavanja. Broj prisutnih nijesmo mogli mi kontrolisati. Bojim se da je priroda napada drugačija: pojedincima smeta religioznost crnogorskog premijera (ili članova Vlade), a ne smeta religioznost na primjer praktično svih američkih predsjednika, što je politika licemjerstva”, napisao je tada Spajić na Tviteru.

Zatim je izjavio i da je prvi put od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića čuo da je pokojni vladika Atanasije kazao da „muslimani smrde na loj“ i da su „Radovanu Karadžiću čiste ruke“.

„Potpuno se ograđujem od tih izjava i ne reflektuju vrijednosti iza kojih ja stojim“, istakao je.

Spajić na sahrani vladike Atanasija

Takođe, kao podrška novoj političkoj partiji u Crnoj Gori, navodi se i biznismen iz Trebinja blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi Veljko Kuštrov.

Kuštrov najozbiljniji kandidat za specijalnog izaslanika u Berlinu

Kako su mediji nedavno pisali on je bio i najozbiljniji kandidat za specijalnog izaslanika ministra vanjskih poslova u Berlinu.

Biznismen iz Trebinja Veljko Kuštrov, sa prebivalištem u Beogradu, već je povezivan sa Spajićem. Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević povezao ga je nedavno sa ministrom Milojkom Spajićem i to u vezi sa tajnom transakcijom od 890 miliona eura kojom je naša država emitovala obveznice.

Inače, Kuštrov je privrednik porijeklom iz Trebinja koji ima registrovanu firmu ,,Frontier advisory“. 

U Trebinju je poznat kao veliki donator Srpske pravoslavne crkve.

PRIJE 10 GODINA POMINJAN KAO PODRŠKA ODREĐENIM STRUKTURAMA U CRNOJ GORI

Mlađan Đorđević bio je savjetnik bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, koga je tada premijer Crne Gore Milo Đukanović optužio da finansira opoziciju Crne Gore, pisao je RSE.

Đukanović je maja 2010. na predizbornom skupu u Golubovcima izjavio da je opoziciona koalicija “sklepana na brzinu, u kabinetu jednog savjetnika” predsjednika Srbije Borisa Tadića, sa ciljem „preispitavanja nezavisnosti Crne Gore“.

Te tvrdnje negirali su SNP, kao i Demokratska stranka Srbije, čija je portparolka Jelena Trivan Đukanovićevu izjavu nazvala “grubom neistinom i optužbom”.

Mlađan Đorđević

Na zvaničnom sajtu predsjednika Republike pisalo je da je Mlađan Đorđević rođen 1963. godine u Prizrenu, da je završio Fakultet političkih nauka u Beogradu, odsjek za socijalni rad i politiku. I da je jedan od lidera studentskih prostesta 1991. i 1992. godine.

Neki podaci koji su objavljeni mimo zvaničnog sajta dovode ga u poslovnu vezu sa  Draganom Đilasom.

Bio je zamjenik direktora Narodne kancelarije predsjednika Republike od 2004. do 2007. godine u vrijeme kada je Đilas bio direktor, a od 2007. godine, kada je Đilas bio ministar za Investicioni plan, njegov zamjenik je bio Đorđević.

Zatim je Mlađan Đorđević bio Tadićev savjetnik zadužen za Kosovo i Metohiju i ništa ga zvanično nije vezivalo za bilo kakve poslove u Crnoj Gori.

Jedan je od osnivača humanitarne organizacije “Naša Srbija”, koja se, kako piše, brine o djeci koja su u ratovima na prostoru bivše SFRJ ostala bez jednog ili oba roditelja.

Dug je spisak pomoći koju je “Naša Srbija” dala, pretežno Srbima na Kosovu, dug je i spisak donatora koji obezbeđuju novac – od generalnog sponzora Banke Intesa do Delta banke i Grand kazina i mnogih anonimnih donatora koji, kako je jednom prilikom rekao sam Đorđević, ne žele da se eksponiraju.

Đorđević se ne pojavljuje u medijima, uglavnom se njegovo ime pominje u izvještajima sa događaja kojima prisustvuje. Tako ga je bilo na mjestima gdje je uručivana pomoć “Naše Srbije”, do najvažnijih crkvenih skupova na Kosovu i u Srbiji, uključujući i ustoličenja novog Patrijarha, ali i na “fensi” mjestima, kao što je otvaranje Grand kafea u centru Beograda.

Iz RSE pišu da nijesu našli podatke o vezama Đorđevića sa Crnom Gorom osim jednog koji može biti zanimljiv. RSE piše da je januara 2010. godine na Savindan bio prisutan na svetosavskoj akademiji u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a dan kasnije je u Pljevljima istim povodom bio Vuk Jeremić. Taj dolazak bez najave podgoričkim vlastima, izazvao je diplomatski skandal.

ĐORĐEVIĆ O LITIJAMA ZA ”DANAS

” U Crnoj Gori se vidi da narod više ne može da trpi diktatora na vlasti. U litijama učestvuju i Srbi, i Crnogorci, i pravoslavci, i katolici, i muslimani. Protesti su probudili dostojanstvo Crne Gore koje je režim decenijama uništavao. Mitropolija crnogorsko-primorska i druge eparhije SPC na tom prostoru su jedina kanonska pravoslavna crkva i Srba i Crnogoraca, i, kao takve, pokrenule su proteste zbog tog nesrećnog, antiustavnog zakona koji je vlast donela da bi sprovela pljačku crkvene imovine. To je bio okidač i otvorila se živa rana u crnogorskom društvu, eksplodiralo je nezadovoljstvo zbog kriminala i korupcije. Narod u Crnoj Gori hoće da oslobodi zarobljenu državu i pokazuje mudrost i strpljenje, ne naseda na provokacije vlasti i marifetluke Đukanovićevih spin-doktora. Apsurdno je da ovim anticivilizacijskim zakonom Milo Đukanović ruši državnost i stabilnost Crne Gore, a da je mitropolit Amfilohije sa vernim narodom brani. Crnogorski režim je ogoljen. Ovo što se dešava na ulicama crnogorskih gradova je narodno suđenje jednoj pljačkaškoj ekipi koja je ojadila Crnu Goru.”

Dragan Đilas je srpski političar i preduzetnik koji je od 2008. do 2013. godine bio gradonačelnik Beograda.

Dragan Šolak, osnivač je kompanije Serbia broadbands ili SBB. „Jutarnji list” piše da je prva velika Šolakova kompanija za digitalne mreže bila „Džerard enterprajsis”, koja je ranije registrovana na ostrvu Man. Suvlasnica je bila njegova supruga Gordana, na koju glasi i vlasništvo nad luksuznom vilom na Ženevskom jezeru, koja je navodno koštala više od sedam miliona eura. Vlasnik je i aviona tipa „Falkon”, za koji kažu da je platio 35 miliona eura.

Podsjetimo, jedan od lidera DF-a Milan Knežević saopštio je da će premijer Zdravko Krivokapić 28. avgusta osnovati Demohrišćansku partiju, što je Krivokapić demantovao.

”Tvrdim da to neće biti 28. avgusta, kao što su planirali određeni mediji i politički analitičari, kao i, po meni, potrošeni političari, koji čitavog života spinuju određene, da kažem to Vukovim rječnikom, laži i ostaju živi. Ne znam šta se to sa nama desilo. Toliko laži kola medijima da bih zamolio da napokon dođemo do onoga što je najvažnije, da više pričamo o projektima a da se manje bavimo dnevno-političkim stavovima određenih političkih subjekata, političkih analitičara, naručenih istoričara”, rekao je Krivokapić.

Izvor (naslovna fotografija):

Milojko Spajić, foto: Vlada CG

Ostavite komentar

Komentari (5)

Valter

18 Aug. at 12:11

Ruski civjek, mladjan djordjevic osniva rusku partiju. Jasno

Valtrr

17 Aug. at 18:36

Mioljko. Nista roba.

VojoS

17 Aug. at 14:56

Sve me manje zanima od izdaje zemlje, a za to će ovi odgovarat kad tad.

Motrijani

17 Aug. at 10:38

Auuuu… Sto se radiii!!! Kako su udarili sa svih strana na nas. A mi – cutimo, ocemo da budemo sluge.

Eagles

17 Aug. at 06:28

Tata, kcerke, zet, kumovi, popovi sa slave- teke ssira familija! Al je opet FAMILIJA! A glavni moto u proslo godisnjoj kampanji bjesse: protiv I & II familije