test

Otvoren Konzulat Crne Gore u Skadru

Standard

14/12/2021

18:35

Danas je u sklopu bilateralne dvodnevne posjete Republici Albaniji, ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović učestvovao na svečanoj ceremoji otvaranja Konzulata Crne Gore sa sjedištem u Skadru na čelu sa počasnim konzulom Crne Gore Sokoljom Hodžom, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako su kazali, ceremoniji je prisustvovala predsjednica opštine Skadar Voltana Ademi, drugi visoki predstavnici lokalnih vlasti Skadra, predstavnici crnogorskih iseljenika u Albaniji, kao i predstavnici albanskih medija.

U svom obraćanju Radulović je istakao da je otvaranje Konzulata Crne Gore u Skadru značajan događaj za ukupne bilateralne odnose Albanije i Crne Gore, posebno u kontekstu jačanja ekonomskih, trgovinskih, obrazovnih, kulturnih i ljudskih odnosa.

– Otvaranje konzulata je odraz prijateljskih odnosa i spremnosti za intenziviranje saradnje na svim poljima – kazao je Radulović.

On je prenio da titula počasnog konzula nosi riječ “čast” u sebi, riječ koja ima veliku težinu kako u albanskoj tako i u crnogorskoj kulturi i tradiciji.

U tom smislu zahvalio se počasnom konzulu na prihvaćenoj časti uz želju i očekivanje da će se ona usmjeriti ka izgradnji i promociji prijateljskih mostova između Albanije i Crne Gore.

Ademi je istakla da raduje činjenica da se širi mreža konzulata u Skadru, a posebno to što se ovoga puta radi o konzulatu susjedne i prijateljske Crne Gore.

Ona je izrazila spremnost opštine da pomogne u nastojanjima Konzulata da unaprijedi odnose područja Skadra sa Crnom Gorom, sa posebnim fokusom na ekonomske odnose.

Tokom susreta sa predstavnicima crnogorske dijaspore u Albaniji, Radulović je istakao zahvalnost za sve aktivnosti koje se preduzimaju na planu očuvanja crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta u Republici Albaniji.

Kako su kazali iz Ministarstva vanjskih poslova, ovaj susret bio je prilika takođe za informisanje o aktuelnostima i projektima koji se realizuju, kao i načinima pružanja podrške od strane crnogorske Vlade.

Ostavite komentar

Komentari (0)