Izvor: kurir.rs

PADA CRNOGORSKA VLADA: Demokratski front smjenjuje Krivokapića zbog podlog udara na Srbe!?

Pokretanje smjene ministra Leposavića napravilo veliku krizu u Crnoj Gori, ali dovelo i do ogromnog razočaranja građana koji su srušili Mila Đukanovića prošle godine, piše Kurir.
PADA CRNOGORSKA VLADA: Demokratski front smjenjuje Krivokapića zbog podlog udara na Srbe!?

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić smjenom ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog izjave o Srebrenici bukvalno je doveo u pitanje opstanak vlade! To u razgovoru za Kurir kažu lideri Demokratskog fronta (DF) i poručuju da traže rješenje za duboku političku krizu u koju ih je premijer gurnuo.

Naime, Krivokapić je prekjuče pokrenuo postupak smene Leposavića, kom je zamjerio izjavu o Srebrenici, odnosno to što je rekao “da će priznati da se tamo dogodio zločin genocida kada to bude nedvosmisleno utvrđeno”. Kritikovao je i Haški tribunal, rekavši da je taj sud izgubio legitimitet.

Andrija Mandić
FOTO: YOUTUBE PRTSCR / VIJESTI

Lider DF Andrija Mandić za Kurir kaže da je Krivokapić napravio veliku grešku pokretanjem procedure za razrješenje Leposavića.

– On je na taj način izazvao dosad najveću krizu izvršne vlasti u Crnoj Gori, a kakve će sve to posledice imati po ukupnu sudbinu vlade, to je teško sada zaključiti. Inicirao sam sastanak lidera stranaka parlamentarne većine, na kome smo postigli dogovor da tražimo rješenje za političku krizu u Crnoj Gori, kao i kako da pronađemo puteve mnogo bolje i uspješnije za demontiranje duboke države Mila Đukanovića, koja i dalje kontroliše sve vitalne državne funkcije u zemlji. Dakle, rješenje će se tražiti u okviru parlamentarne većine, a kriza koju je izazvao Krivokapić na temu navodnog genocida koji su počinile srpske snage u Srebrenici izazvala je ogromno razočaranje građana, i to onih koji su glasali za sadašnju vlast, tako da je na hiljade njih spontano izašlo na ulice šaljući jasnu poruku da ne prihvataju nastavak antisrpske politike koju je prije Krivokapića u kontinuitetu vodio Milo – poručio je Mandić.

Matija Bećković za Kurir je samo kratko poručio da Krivokapićeva odluka ne mora biti sprovedena.

– Ne znači da će to i biti što je najavio – rekao je Bećković.

Potpredsjednik SNS Milenko Jovanov ocijenio je za Kurir da je ponižavajuće što se crnogorski premijer, koji je na tu poziciju došao na talasu narodne borbe za vraćanje časti i dostojanstva Crne Gore, pretvorio u pukog činovnika stranih ambasada koji bespogovorno sprovodi njihove naloge.

– Njegova politička pozicija je sve bliža Milu Đukanoviću, a sve dalja od naroda koji ga je izabrao – rekao je Jovanov.

Aleksandar Vučić

Slave “Oluju”, slušaju NATO…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući odluku Krivokapića za smjenu ministra Leposavića, rekao je da se Srbija ne miješa u unutrašnje odnose Crne Gore:

– Ne miješamo se u njihove unutrašnje odnose. Nastavićemo da pomažemo svom narodu u Crnoj Gori. Mislim da svi građani Srbije treba da znaju da smo mi prilično naučili da iz Crne Gore odlaze na proslave “Oluje” i da svaki put moraju da dobro čuju i pažljivo slušaju ono što govore predstavnici NATO, Stejt departmenta i Brisela, a malo rjeđe ili ne moraju da čuju Beograd. Naša je obaveza da pokazujemo i poštovanje za tuđe žrtve, ali da poštujemo i svoje nacionalne interese.

Vladimir Pavićević

Treba da podnese ostavku

Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije, ocijenio je da je Krivokapić ostao bez ikakvog autoriteta i političke snage.

Vladimir Pavićević
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Zato treba da podnese ostavku. Poslanici treba da izaberu Dritana za predsjednika vlade. Politički autoriteti iz DF treba da uđu u vladu. Što bi rekao Krivokapić, to bi bila mjera kompromisa u ovim okolnostima – napisao je on na svim Tviter nalogu.

Činjenice

Svi sporni potezi Krivokapića

– Stao iza odluke Đukanovića da protera srpskog ambasadora Božovića

– Božovićeve izjave o podgoričkoj skupštini 1918. i ujedinjenju sa Srbijom okarakterisao je kao vređanje suvereniteta Crne Gore

– Čestitao Dan Republike Srpske, pa se pravdao zbog toga

– Čestitao dan nezavisnosti lažne države Kosovo, što je javnosti otkrio vicepremijer Dritan Abazović.

– Odbio da podrži listu “Za budućnost Nikšića” na nedavnim izborima u tom gradu

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Leposavić odbio da napušti kabinet dok ga Skupština ne razriješi

Brajović: Mi smo spašavali živote; Krivokapić: Vi ste gledali gdje će ko koga da smjesti, ne u bolničke krevete, već na pozicije

Suljagić: Otvoren lov na Bošnjake u Crnoj Gori

Krivokapić: Nešto se čudno dešava u slučaju Marovića, Vlada drugi put šalje zamolnicu i nema nikakvog odgovora

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

KAKO JE VOZAČ KRIVOKAPIĆEVE KĆERKE IZAZAVAO INCIDENT: Napravio niz propusta u proceduri obezbjeđenja štićene ličnosti, na kraju pobjegao sa mjesta udesa

Da li za ćerku premijera važi zabrana međugradskog saobraćaja?

Bečić opravdao nasilje nad građanima

Krivokapić zaprijetio građanima: U vozilu bila moja ćerka, neću vam zaboraviti njene suze