test

PAVIĆEVIĆ ZA STANDARD: Stagnacija na EU putu obilježila proteklu godinu, saradnja građanskih partija neminovnost

A. Tahirović

01/01/2022

09:05

Poslanik Crno na bijelo, dr Srđan Pavićević u intervjuu za Standard istakao je da je uvjeren da Crnu Goru i njene građane očekuje bolja godina od ove koju smo preživjeli. On kaže da je u političkom smislu ovakva godina bila neminovna, te da se nije moglo očekivati da prođe bez konfuzije i nesigurnosti.

Poslanik Pavićević govoreći o tome šta je obilježilo društveno-politički život u Crnoj Gori u 2021. godini, ističe da je jednom riječju bila teška godina, ali da je to ujedno bilo i neminovno. Dodaje i da je obilježilo ”snalaženje”.

”Njena neminovnost i težina je posljedica 70 godina partitokratske vladavine, koja je morala jednog dana da bude prekinuta. Taj ‘lom’ je morao da ima svoju prvu godinu, a ona je mogla biti sa mnogo većim izazovima i iskušenjima. Srećom, sve je prošlo mnogo bolje, nego što su bile naše bojazni. Politički život u ovoj godini obilježilo je ‘snalaženje’ u novonastaloj situaciji. Prvi koraci na novom putu su uvijek nesigurni, tako da je bilo za očekivati i dosta konfuzije i nesigurnosti. Ako je neko očekivao da se politika koja je trajala 70 godina može promijeniti za godinu dana i da se postigne idealno, taj je ili naivan, ili nedobronamjeran”, ispričao je Pavićević za Standard.

Na pitanje šta će biti prvi koraci koje će Civis (Crno na bijelo), u okviru nedavno potpisanog Memoranduma načiniti i gdje vide prioritete za djelovanje, Pavićević navodi da Civis vidi politički imperativ u uspostavljanju dijaloga.

”Jednostavno dijalog nema alternativu. Dijalog je uslov ‘odmrzavanju’ odnosa u Crnoj Gori. Mi kao društvo nemamo gdje naprijed ako ne pokušamo da ostvarimo pristojan društveni dijalog. Šta će on donijeti – e, pa vidjećemo!”, kazao je on.

Ključne stvari koje su prema njegovom mišljenju propuštene da se urade u ovoj godini na političkom planu su razgovor i nacionalno pomirenje.

”Moralo se raditi više na osnaživanju građanskog umjerenog centra. Njegovim snaženjem, slabi se jačanje radikalnog i ekstremnog. Današnja Evropa i svijet ne prepoznaju radikalne, nacionalističke i ekstremne politike. Jednostavno, niko ne želi da rizikuje vrijednosti, koje obezbjeđuju kompromis, dogovor i građanski komfor za svoje stanovništvo. To bi trebalo da bude i naša politička vodilja”, ističe Pavićević u intervjuu za Standard.

Kaže da ne može u ime izvršne vlasti komentarisati politiku za narednu godinu, ali misli da treba da pojačaju iskrenu i konstruktivnu komunikaciju sa vladajućom većinom iz više razloga.

”Prvi je ostvarenje zajedništva, jer njihova snaga zavisi upravo od vladajuće većine. Svako udaljavanje Vlade, ostavlja ih usamljene i slabo efektivne sa narastujućim nepovjerenjem, koje na kraju ne može dobro završiti”, navodi Pavićević.

U odnosu na brojne ocjene da je Crna Gora stagnirala u integracijama i na pitanje da li ona danas ima evropsku perspektivu, poslanik Pavićević kaže da je istina da je stagnacija na putu pridruživanja obilježila proteklu godinu, ali da je to bilo za očekivati.

”Vlada je bila u situaciji da se većinu vremena ‘brani’, što joj je oduzelo puno i vremena i energije u radu i na unutrašnjoj i u spoljnoj politici. Ovim ne branim Vladu, jer ona nije slučajno došla u takvu situaciju, već svojim pogrešnim inicijalnim koracima, koji je doveo u ‘beztežinsko’ lebdeće stanje, u kome je niko iz vladajuće većine nije smatrao svojom i nije do kraja stao iza nje, što je drastično uticalo na njenu stabilnost i njenu produktivnost”, kazao je Pavićević.

Takođe, mišljenja je da međunarodna javnost budno prati ono što radimo.

”Naravno, ona ne može na sebe preuzeti odgovornost naših odluka. Vide i oni da se nalazimo na početku košmara tranzicije i pokušavaju da nas savjetima pomognu. Da li ćemo to prihvatiti i krenuti zacrtanim putem prema njima i njihovim savezima, ipak će zavisiti samo od nas i to je samo naša odgovornost. Što se tiče međunarodne javnosti, isuviše kapaciteta i potencijala ona ima, da bi je obeshrabrila naša trenutna konfuzija…. tu su oni i biće tu i dobronamjerni dok mi to budemo zasluživali”, smatra Pavićević.

Upitan da li postoji prostor za saradnju svih partija koje se deklarišu i djeluju kao građanske i proevropske, odgovara da apsolutno postoji i da je to neminovnost.

”Građanske partije moraju da se kumuliraju u centru, jer se tako sužava prostor za radikalne ekstreme. U suprotnom taj centralni prostor osvajaju ostraćeni ekstremisti i cio kontekst devalviraju, a svojim narativom nas vraćaju na ispričane priče, povređuju stare rane i sve zajedno nas uvode u antagonizam političkog djelovanja, koji sigurno ne vodi u evropski i savremeni politički milje”, ističe poslanik Pavićević.

Osvrnuo se i na još jednu Covid godinu koja je za nama, te ekonomsku i zdravstvenu krizu, izražene tenzije u društvu, političku nestabilnost…

”Teška godina je za nama, koja je obilovala političkim i zdravstvenim iskušenjima. Evo izlazimo iz nje i ja se nadam da će svaka sljedeća biti lakša. Normalno, prvenstveno se moramo osloniti na iskustva iz završene godine. Dakle, neophodno je postići veći stepen saglasja oko svih društvenih i zdravstvenih problema. Mislim da je period stišavanja postojećih problema pred nama, ali to ne znači da se neće pojaviti novi problemi i iskušenja. To je život…”, ispričao je on u intervjuu za portal Standard.

Imao je i poruku za građane na početku 2022. godine.

Građanima želim sve najbolje, puno zdravlja i sreće i poručujem da uz još malo strpljenja sačekaju rasplet ove zamršene situacije, koja će sigurno otvoriti vrata novog djelovanja sa puno više pravde, slobode i ekonomskog blagostanja. Svima od srca čestitam praznike”, zaključio je Pavićević.

Izvor (naslovna fotografija):

Srđan Pavićević

Ostavite komentar

Komentari (0)