test

Peković: Demokrate na mom primjeru demantovale obećanje da neće biti revanšizma

Standard

13/10/2020

11:39

Bivši direktor Parking servisa Budva Žarko Peković, kazao je da su Demokrate na njegovom primjeru demantovale navode iz potpisanog sporazuma tri koalicije da u Crnoj Gori neće biti revanšizma.



Sporazumom tri koalicije decidno je navedeno da nova demokratska vlast u Crnoj Gori neće sprovoditi revanšizam po političkom ili bilo kojem osnovu.

“Želim da se zahvalim Demokratama u Budvi i gospodinu Danilu Šaranoviću, poslaniku Skupštine Crne Gore, na najboljem demantu navedenog sporazuma. Ne u potpunosti, jer da bi bio revanšizam, onda po prirodi stvari podrazumijeva da sam ja ili politička opcija kojoj pripadam politički proganjao ili otpuštao vaše istomišljenike u Parking Servisu, a nisam, čak naprotiv. Kako nije revanšizam, onda je jasno da je motiv vaše istrage politički progon neistomišljenika”, navodi Peković.

On tvrdi da su Demokrate bezuspješno pokušavale da u proteklih mjesec dana pronađu moguće nezakonite radnje za njegovih dva mjeseca upravljanja u Parking servisu Budva, te da su se onda obrušili na Pekovićevu taksi firmu.

“Građanima Crne Gore i glasačima Demokrata laknulo je kada je narodni poslanik Šaranović, pored svih državnih problema sa pandemijom i ekonomijom, posvetio svoje vrijeme da pita Ministarstvo saobraćaja da li je protiv moje taksi firme vođen prekršajni postupak. Ono što je saznao, on i Demokrate u svojoj detektivskoj istrazi, spektakularno su objavili da moja firma ima čak dvije prekršajne kazne za trinaest godina, izdate u 2018. i to za kombi, a ne auto taksi prevoz”, navodi Peković.

On dalje tvrdi da nije istina da su kazne bile u iznosu od 1.200 za pravno i 500 eura za odgovorno lice.

“Po presudi suda, odjeljenja u Kotoru, određene su kazne u iznosu od 700 eura za pravno i 300 eura za odgovorno lice, s tim što su iste bile umanjene trećinu odnosno na 500 i 200 eura zbog plaćanja u zakonskom roku od 8 dana. Navedene presude, odnosno kazne, su predmet odlučivanja Ustavnog suda”, kazao je Peković.

Poslanika Šaranovića, kaže Peković, nije interesovala činjenica da je u 2019. godini iz oblasti prevoza putnika i tereta izdato prekršajnih naloga u iznosu od oko 450.000 eura od strane Direktorata za drumski saobraćaj.

“Dodatno, otvoreno najavljuje da će mi oduzeti licencu za obavljanje taksi djelatnosti, ne zbog zakonskih propisa, već je jasno zbog mog političkog djelovanja na lokalnom nivou u Budvi. Zbog javnosti, Vip Taxi posjeduje tri vrste licenci, dvije koje su izdate od strane Direktorata za drumski saobraćaj i jedna za auto taksi koju je izdala Opština Budva. Za razliku od gospodina Šaranovića, kao decenijski učesnik u raznim javnim debatama i tv emisijama na temu prevoza putnika i kao učesnik radne grupe u Izmjenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, ja sam nastojao da kvalitetno doprinesem  rješavanju nagomilanih problema iz oblasti prevoza putnika”, kazao je Peković.

Jedan je, navodi, od rijetkih privrednika iz ove oblasti koji je uputio najveći broj zahtjeva za slobodni pristup informaciji u Sekretarijatu za privredu Opštine Budva.

“Takođe, godinama bezuspješno tražim da se objavi pravi registar izdatih auto taksi licenci na teritoriji Opštine Budva, koji (iz njima znanih razloga) vješto skrivaju predstavnici Demokrata koji upravljaju pomenutim sekretarijatom. Poslanik Šaranović u pokušaju da najavi istragu i provjeru auto taksi licenci u Budvi, sakriva činjenicu da je vlast na čijem se čelu nalazio DPS, pokrenula u skladu sa Odlukom o auto taksiju, provjeru licenci tokom 2016. godine, ali provjera licenci je stopirana 2017. godine, kada su Demokrate preuzele kontrolu opštinskog sekreterijata”, navodi Peković.

On tvrdi da Šaranović krije od javnosti da je njeovoj taksi firmi početkom ove godine posle konačne sudske presude, isplaćena naknada po osnovu izgubljene dobiti u iznosu od oko 10.000 eura.

“Možda porazi administracije, na čijem se čelu nalaze predstavnici Demokrata u Budvi, u stvari najviše bole poslanika Šaranovića. Da je samo progon političkog neistomišljenika u pitanju potvrđuje podatak da mojoj taksi firmi nadležni sekreterijat Opštine Budva ne želi da izda dodatna dva izvoda licence za auto taksi djelatnost i da već šest godina sudskim putem pokušavam da ostvarim svoje pravo”, ističe Peković.

On Šaranoviću poručuje da ko radi taj i griješi.

“Ali, kako gospodin Šaranović može da razumije razvojni put jednog privrednika, kada je on svoj put krčio pozirajući na barci u društvu lidera svoje partije, s obzirom da je njegovo prvo zaposlenje u Skupštini Crne Gore. Gospodine Šaranoviću, ja sam za razliku od Vas, ušao u politiku radi političkog djelovanja, a ne radi plate kao Vi. I ja se za razliku od Vas, neću baviti Vašim prekršajnim kaznama i kaznama preduzeća čiji su suvlasnici Vaše partijske kolege. Možda bi javnost više interesovalo zbog čega njegove partijske kolege u Budvi nijesu dale pristup bankovnim računima u godišnjem izvještaju ASK-u”, naglašava Peković.

Prema njegovim riječima, umjesto da se Demokrate bore da otvore nova radna mjesta, da naprave ambijent koji je pogodan za nove i unapređenje postojećih biznisa, oni u Budvi najavljuju oduzimanje taksi licenci i gašenje radnih mjesta.

“Sa velikim interesovanjem i budnošću pratiću budući rad inspekcijskih službi koje ste već usmjerili da budu selektivni i kojima ste već dali instrukciju da mi oduzmu licencu. U cilju nesmetanog i potpuno legalnog rada moje firme, o ovakvim nezakonitim i selektivnim potezima ne samo da ću obavještavati crnogorsku javnost, već i predstavnike Evropske unije u Crnoj Gori”, poručuje Peković.

Ostavite komentar

Komentari (0)