PEN centar: Abazović da podnese ostavku, nasilje u Nikšiću posljedica njegovog djelovanja

Crnogorski PEN centar pozvao je premijeraDritana Abazovićada podnese ostavku zbog jučerašnjih dešavanja u Nikšiću.
PEN centar: Abazović da podnese ostavku, nasilje u Nikšiću posljedica njegovog djelovanja

“Crnogorski PEN centar osuđuje nasilje prouzrokovano djelovanjem velikosrpskih ekstremističkih kleronacionalističkih grupa i prekomjernom upotrebom sile Uprave policije u Nikšiću”, saopšteno je iz ove organizacije.

Kako su istakli, na veličanstvenu proslavu najznačajnijega državnoga praznika, Dana državnosti, u Nikšiću, okončanu bez incidenta i u duhu promocije antifašizma kao jedne od najznačajnijih tekovina savremene Crne Gore, śenu je bacila organizovana akcija velikosrpskih ekstremista, koji su uz asistenciju policije, izazvali incident i doveli u opasnost sigurnost i živote mirno okupljenih građana svih generacija.

“Snimci iz Nikšića svjedoče da je policija dozvolila grupi ekstremista – koji su pjevali šovinističke pjesme, klicali Srbiji i Rusiji, na majicama nosili obilježje ruske agresije na Ukrajinu – znak Z, i mahali trobojkama, uključujući i državnu zastavu Srbije – da se nesmetano kreću i približe građanima koji su se nalazili na trgu, đe su proslavljali dan ustanka protiv fašizma. Činjenica da policija nije preventivno reagovala već je dozvolila ekstremističkoj grupi da dođe u direktni kontakt s okupljenim građanima, kao i prekomjerna, brutalna upotreba sile koja je od strane policije uslijedila upravo prema građanima koji su proslavljali Dan državnosti, ne ostavljaju dileme sumnji da je riječ o organizovanoj provokaciji u čijoj realizaciji su učestvovale ne samo ekstremističke crkvene organizacije, već i djelovi policije. Odgovornost za nasilje koje se dogodilo u Nikšiću ne može izbjeći načelnik Centra bezbjednosti Nikšić Dragoljub Peković, ali ni ministar policije Filip Adžić, zbog čega od nadležnih zahtijevamo njihovu hitnu smjenu”, navode u saopštenju.

Iz crnogorskog PEN centra dodaju da nasilje koje su isprovocirale ekstremističke kleronacionalističke grupe u Nikšiću, direktna je posljedica “neodgovornog i štetočinskog djelovanja aktuelnoga crnogorskog premijera Dritana Abazovića”.

“Događaji u Nikšiću dio su iste kampanje u kojoj je Abazovićeva Vlada izglasala akt prema kojemu je cjelokupna kulturno-državna baština tretirana kao vlasništvo Beogradske patrijaršije, kao ključnoga nosioca proruske i velikosrpske politike u Crnoj Gori, kao i kampanje medija povezanih s Abazovićem s ciljem kriminalizacije Crnogoraca. Konačno, dio te orkestrirane kampanje je i Abazovićev sramni govor u Potočarima, kojim je negirao genocid i time ogolio svoju politiku relativizacije zločinačkog velikosrpskog projekta u susret njegovim novim ekspanzionističkim akcijama u regionu”, navode oni.

Kako dodaju, svojim djelovanjem s pozicije premijera Abazović je za kratko vrijeme uspio da onemogući ubrzavanje pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, podstakne velikosrpske ekstremističke grupe na provokacije i nasilje, svojim izjavama osramoti Crnu Goru u očima zapadnih partnera te isprovocira produbljivanje podjela i destabilizaciju zemlje.

“Preduslov za stabilizaciju društvenih prilika i okretanje Crne Gore prioritetima izgradnje pravne države i otvorenoga društva u ovom je trenutku Abazovićeva neopoziva ostavka. Pozivamo stoga Dritana Abazovića da podnese ostavku na mjesto premijera i vrati mandat Skupštini koja ga je izabrala. Istovremeno, pozivamo sve aktere političkoga života da doprinesu smirivanju uzavrelih strasti i da u atmosferi mira i tolerancije otvore dijalog o pitanjima koja opterećuju crnogorsko društvo, imajući u prvome redu u vidu nacionalne interese i jasno deklarisani stav crnogorskih građana da snažno podržavaju jačanje građanske, sekularne i pravne države te pristupanje Evropskoj uniji”, ističu u PEN centru.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Retrogradni kursevi ponovo prijete da uguše slobodnu misao

PEN Centar: Abazović se opet legitimisao kao ključni izvršitelj projekata čiji je cilj potčinjavanje Crne Gore Srbiji

Kako je sukob u Ukrajini oblikovao predsjedničku izbornu kampanju u Francuskoj

PEN centar Popi: Da li je Crna Gora jedina zemlja na svijetu gdje se interesi antievropske ruske politike i EU politike poklapaju?

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Petrović Abazoviću i ministrima: “Kukaju Turci, leleču bule” a vi ćutite?

Ćalović-Marković: Prijetnje Đukanovića tužiocima očigledan pritisak

BOŠKOVIĆ O DOGAĐAJIMA U NIKŠIĆU: Većina uvezeni iz susjednih država

Dionica do Mateševa puštena u saobraćaj, jutros gužve na naplatnoj rampi