PEN Centar: Abazović nastavlja s politikom destabilizacije, akt veleizdaje neće ostati bez adekvatne reakcije

Crnogorski PEN centar s velikom zabrinutošću prati najavljene poteze Vlade Crne Gore koji, ukoliko se zaista implementiraju, prijete da destabilizuju društvo i udalje Crnu Goru s puta evropskih integracija, poručili su oni reagujući na najave o potpisivanju ugovora sa Crkvom Srbije.
PEN Centar: Abazović nastavlja s politikom destabilizacije, akt veleizdaje neće ostati bez adekvatne reakcije

Iz PEN centra su poručili da je formiranje 43. Vlade Crne Gore trebalo da označi diskontinuitet u odnosu na politiku koja je obilježila prethodnih godinu i po dana, tokom kojih su temeljne vrijednosti crnogorskoga društva, građansko ustrojstvo, multikulturalnost i sekularnost, bili na stalnome udaru vlasti koja je podsticala segregaciju, revanšizam i crnogorsko društvo gurala u pravcu snažne klerikalizacije i fašizacije.

– Umjesto da se, kako je to najavljeno, 43. Vlada Crne Gore razračuna s tim opasnim tekovinama i kao prioritet definiše ubrzanje EU integracija – za što su se u ovome trenutku stekli i geopolitički uslovi nakon Putinove agresije na Ukrajinu – ona se od svojega formiranja pokazuje kao vlada kontinuiteta prioriteta prethodne vlade – ističu iz PEN centra.

Umjesto konkretnih iskoraka na planu integracija, prema njihovim riječima, puna dva mjeseca se uveliko priprema potpisivanje “po svemu sudeći  kapitulantskoga ugovora s Beogradskom patrijaršijom, odnosno njenim eparhijama u Crnoj Gori”.

Iz PEN Centra su ukazali i na to da se preduzimaju koraci da Crna Gora pristupi Otvorenom Balkanu, uprkos tome što taj projekat nema podršku većine crnogorskih građana i što će njime, “jasno je to i laicima, biti unazađena i gotovo trajno blokirana crnogorska pregovaračka pozicija u pristupnim pregovorima s EU”.

– Umjesto da u trenutku kad su se stekli uslovi da nakon gotovo dvogodišnjega zastoja i nazadovanja pristupnih pregovora – zahvaljujući u prvome redu postupcima prethodne vlade – Vlada obezbijedi konsenzus za ostvarenje istinskoga političkog prioriteta, pristupanja EU, Dritan Abazović nastavlja s politikom opasne destabilizacije i produbljivanja podjela u društvu insistirajući na praktično bezuslovnom potpisivanju ugovora s Beogradskom patrijaršijom i proglašavajući ulazak u Otvoreni Balkan prioritetom svoje vlade – kazali su iz PEN centra.

Oni su istakli da je indikativno da Abazović, umjesto snažnog partnerstva s EU u promociji vrijednosti koje ta asocijacija baštini, kao svoje prioritetne partnere u ovom trenutku bira Beogradsku patrijaršiju – “koju je Evropski parlament u skorašnjoj rezoluciji označio kao ključnog nosioca malignih ruskih uticaja u regionu – i Aleksandra Vučića – predśednika jedine države u Evropi, izuzme li se Bjelorusija, koja nije uskladila svoje spoljnopolitičko djelovanje s EU i uvela sankcije Rusiji”.

– Uza sve to, Abazović nastavlja politiku skrivanja informacija od očiju javnosti, pa u trenutku dok njegovi tajni timovi dogovaraju potpisivanje ugovora s Beogradskom patrijaršijom, crnogorska javnost ostaje uskraćena za ključne informacije o sadržaju toga akta – dodaju oni.

S obzirom na izjave premijera Abazovića, potpredśednika Vlade Jokovića, predśednice Skupštine Đurović, te ministra pravde Kovača, oni su ocijenili da se stiče utisak da ključni protagonisti pregovora s Beogradskom patrijaršijom ne nastupaju s pozicija zaštite interesa i ustavnoga poretka Crne Gore, već s pozicija obezbjeđivanja privilegovane pozicije Beogradske patrijaršije, protivustavnog ugrožavanja crnogorske državne imovine i pozicioniranja Beogradske patrijaršije kao ustanove koja će biti iznad crnogorskoga pravnog poretka. 

– Upozoravamo Abazovića da bi potpisivanje bilo kakvoga ugovora koji će sadržati istorijske falsifikate u pogledu kontinuiteta prisustva Beogradske patrijaršije na tlu Crne Gore, ocjene njene istorijske uloge, potom tretiranja imovine koja je u proteklih 30-ak godina bespravno prepisivana na tu ustanovu, kao i obezbjeđivanja pozicije iznad crnogorskih zakona i ustava, bio direktni akt veleizdaje, koji bi van svake sumnje izazvao snažnu reakciju crnogorskih građanskih snaga, nalik onoj koja je srušila prethodnu vladu na cetinjskim barikadama septembra 2020. godine – poručuju iz PEN centra,

Upozoravaju i građanske stranke koje u ovome trenutku daju podršku Abazovićevoj vladi da bi pristankom na ugovor koji bi bio skrojen po mjeri kleronacionalističkih snaga i negatora crnogorskoga državnog subjektiviteta, njihova odgovornost za takvo civilizacijsko posrnuće bila ključna.

– Pozivamo Abazovića da odustane od projekata koji produbljuju podjele u crnogorskome društvu, da u skladu s crnogorskim Ustavom i zakonima Beogradsku patrijaršiju uvede u pravni sistem Crne Gore – raskrinkavajući najveću koruptivno-kriminalnu operaciju protivzakonitoga prijepisa državne imovine u korist Beogradske patrijaršije u proteklih 30-ak godina – te da se okane srpskoga i albanskoga velikodržavnog projekta Otvoreni Balkan i konačno pokrene zamrznuti proces EU integracija Crne Gore – poručili su iz PEN Centra.

Oni dodaju i da “njegovo kolaborantsko djelovanje u pravcu destrukcije crnogorskoga društva zasigurno neće ostati bez adekvatne reakcije crnogorske građanske javnosti”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Retrogradni kursevi ponovo prijete da uguše slobodnu misao

PRIZANJE MAKEDONSKE CRKVE: Novi poraz za svetosavsku platformu

Lovćenske straže: Peticija Vaseljenskoj patrijaršiji da izvrši reviziju Tomosa SPC

PEN centar Popi: Da li je Crna Gora jedina zemlja na svijetu gdje se interesi antievropske ruske politike i EU politike poklapaju?

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(UŽIVO) Abazović: Ako glavna sezona ne podbaci, možemo proći bez većih posljedica za vrijeme krize, od 1. septembra 36 odsto veće penzije

Ovako glumac Milan Marić najbrže skida težinu

Krivični zakonik ne poznaje nedozvoljenu trgovinu oružjem

Spajić i Milatović predstavili pokret ‘Evropa sad’, izlaze na lokalne izbore