test

Petrović: Demokratija daleko od Crne Gore

Standard

15/09/2021

22:15

Danas je Međunarodni dan demokratije, a Crna Gora ga dočekuje duboko podijeljena po vjerskoj i nacionalnoj osnovi sa tendencijom daljih i većih podjela od strane aktuelne vlasti, kazala je Aida Petrović, građanska i mirovna aktivistkinja.

“Vlada i premijer Zdravko Krivokapić su dosadašnjim (ne)činjenjem potvrdili da zastupaju prava jednoga naroda i jedne vjere čije interese zastupaju, narušavajuci tako vjekovni multietnički život”, navodi Petrović.

Kako je istakla, nedopustivo je da se premijer sekularne države kontinuirano i intezivno bavi vjerskim običajima, obredima i ustoličavanjem sveštenih lica čime krši Ustav Crne Gore i diskriminiše prava ostalih pripadnika/ca drugih vjera.

“Vlada konstituisana od strane premijera Krivokapića nema dodirnih tačaka sa demokratskim procesima jer u njoj nije bilo mjesta za predstavnike/ce manjinskih naroda. Svjedoci/kinje smo svakodnevne represije, zastrašivanja, prijetnji, ucjena, hapšenja, političkog, vjerskog i nacionalnog revanšizma, za Vladu i premijera nepodobnih građana/ki koji se tretiraju kao tuđinci, teroristi, kriminalci u sopstvenoj državi Crnoj Gori na vjekovnim ognjištima svojih predaka. Svjedoci /kinje smo da ovoj Vladi sa premijerom Krivokapićem nije strano negiranje drugosti i različitosti, slavljenje i veličanje presuđenih ratnih zločinaca i njihovih krvavih „djela“. Ne interesuje premijera Krivokapića i Vladu očuvanje mira i bezbijednosti građana/ki , naprotiv sve rade da bi izazvali tenzije, konflikte i nemire pod lažnom parolom „mira“ predstavljajući sebe kao „mirotvorce “, navodi Petrović.

Prema njenim riječima, poražavajući životni standar građana Vladu i premijera ne zabrinjavaju a proglašenu godinu „socijalne pravde“ realizovali su dodjelom po tri litra ulja samo jednom dijelu socijalno ugroženih građana.

“Ni D od demokratije više ne postoji u državi niti imamo jedan jedini razlog za obilježavanjem Međunarodnog dana demokratije, već zebnju i strah od onoga što nam po pitanju mira, bezbijednosti i životnog standarda donosi novi dan”, zaključila je Petrović.

Ostavite komentar

Komentari (0)