Izvor: RTCG

Picula: Evidentiran strani uticaj u Crnoj Gori

Izvjestilac Evopskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula naglašava da je strani uticaj u Crnoj Gori evidentiran.
Picula: Evidentiran strani uticaj u Crnoj Gori

Tonino Picula

”Svejdočili smo događanjima na Cetinju, pa i direktnom uticaju SPC na događanja u Crnoj Gori. Jednako tako potcrtavam trajni interes Rusije da destabilzuje regiju o čemu Crna Gora ima direktna iskustva”, kaže Picula.

Ističe da je Crna Gora najdalje odmakla u pregovorima o pristupanju ovarajući sva pregovaračka poglavlja, a gotovo 80 odsto građana podržava članstvo države u EU.

”Činjenica da Crna Gora predvodi politiku proširenja se ne smije zanemariti u aktuelnim raspravama o ubrzanju proseca dodjeljivanja statusa kandiata i pristupanja EU”, istakao je Picula, obrazlažući nacrt Izvještaja o Crnoj Gori pred vanjspolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

Međutim poručuje da od posljednjeg izvještaja Crna Gora nije napredovala na EU putu, te da nijedno poglavlje nije zatvoreno od 2017.

Picula napominje da glavni poltički prioritet treba biti zatvaranje poglavlja, uz ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, kao i organizovan preogovarački tim, budući da pregovaračka struktura duze vrijeme nije bila funkcionalna.

Izvjestilac EP konstatuje i da je Crna Gora prošla kroz burna politička događanja, od izglasavanja nepovjerenja vladi i predsjedniku Skupštine do pokušaja sastavljanja manjinske vlade.

”Ostaje za vidjeti hoće li manjinska vlada moći osigurati napredak zemlje na EU putu. Ne želim prejudicirati ishod tog političkog procesa, ali EP kontinuitrano pruža podršku Crnoj Gori, ali uz to su potrebni sagovornici u izvršnoj vlasti”, kazao je Picula.

Izvještaj poziva i na konstruktivan politički dijalog i podstiče predanost svih stranaka u preovladavanju izuzetno polarizovane poltičke klime.

Za napredak u reformama potrebno je, kako kaže Picula, bolje funckonisanje imstitucija, a ne bojkotovanje.

”Preko 100 zakonodavnih predloga zakona je na čekanju sto utice na reformske procese. U nacrtu izveštaja izrazavam zabrinutost zbog nedostatka napretka u reformi pravosuđa i raširenosti korupcije – dvije ključne reforme u kojima je potrebna zakonodavna podrška”, ističe Picula.

On je pozdravio i određeni napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i u međunarodnoj policijskoj saradnji, kao i ograničen napredak u području slobode medija.

”Naglasavam potrebu jačanja zaštitite novinara i tražim odlučnost u borbi protiv dezinfromacija, govora mržnje, uznemiravanja na internetu, poltički pristrasnog izvjestavanja i stranog uticaja u medijima”, ističe Picula.

On je naglasio i da je za svaku osudu da su se protesti protiv moguće manjnske valde iskoristili od nekih političkih opcija da na dan početka ruske agresije na Ukrajinu iskažu podrsku Rusiji.

”Negiranje genocida, retorika kojom se produbljuju politicke napetosti i veličanje ratnih zločina se ne smije tolerisati”, poručuje Picula.

U izvještaju je pozdravljena stopostotna usklađenost Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom, kao i učešće Crne Gore u misijama i operacijama EU.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Sadašnja vlast u Crnoj Gori ne može da računa na beskonačno strpljenje EU

Picula: Crnoj Gori mjesto u EU, Vlada propustila godinu za reforme

Picula: Očigledno da i unutar vladajuće koalicije ne postoji jasan konsenzus o nekim pitanjima, od presudnog značaja i dijalog sa opozicijom

Zloupotreba vjerskih manifestacija ne priliči ozbiljnim EU kandidatima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Sudija Apelacionog suda Dragiša Rakočević podnio ostavku

Evo čime se danas bavi Savina Geršak jedna od NAJLJEPŠIH žena Jugoslavije

Đukanović: Srbija bila platforma za ruske interese na ZB, da ne vidim Abazovića kao premijera, ne bih ga predlagao

Lekić: Ako pristanemo na ucjene proruskog SNP-a, pomjerili smo pameću