Izvor: Pobjeda

Piperović: ANB procjenjuje s kim dijeli podatke kada su ugroženi temelji države

Advokat Zoran Piperović, pravni zastupnik nekoliko kompanija koje su skladištile cigarete u Slobodnoj carinskoj zoni u Luci Bar, ocijenio je za Pobjedu da je odlazeći premijer Dritan Abazović, u jeku afere o švercu duvana, smijenio direktora ANB-a Sava Kenteru zbog sujete.
Piperović: ANB procjenjuje s kim dijeli podatke kada su ugroženi temelji države

Zoran Piperovic

U prevodu: sve što ste uradili, uradili ste perfektno, ali nijeste obavijestili koga treba. To se ne radi – zaključio je Piperović.

Ako se, kako je rekao, uzme u obzir da je akcija u kojoj su razotkriveni službenici Uprave prihoda i carina kojima se bavi Specijalno državno tužilaštvo, perfektno odrađena, ali o njoj nije ništa znao premijer u tehničkom mandatu Abazović, onda je razlog za smjenu sujeta.

“ANB je tajna policija i ima pravo da procijeni kada su temelji države do te mjere ugroženi da o njihovim aktivnostima treba da zna samo glavni specijalni tužilac. Iz ovih ili onih razloga onda je to, posebno ako je akcija perfektno izvedena, za pohvalu. Zašto onaj koji treba da bude obaviješten shodno članu 6 Zakona o ANB treba nužno da bude obaviješten ako do posljednjeg dana govori da rukovodstvo Uprave prihoda i carina radi najbolje stvari zadnjih 50 godina”, rekao je Piperović.

Kategoirčan je i da je potrebno demistifikovati „jednu stvar u slučaju koji se javnosti predstavlja kao sprečavanje šverca cigareta, a koja je vrlo prosta i koja je nesporna“.

“Vlada i bivši direktor Uprave prihoda i carina od maja uporno ponavljaju da su imali najveću zapljenu švercovanih cigareta u istoriji Crne Gore i da je zbog toga pala Vlada. Istina je vrlo prosta, jer znam kao punomoćnik firmi koje se bave prometom duvanskih proizvoda i cigareta. Cigarete nijesu zaplijenjene kako se to predstavlja javnosti”, ističe on.

Nijedan komad švercovane robe, kategoričan je Piperović, nije zaplijenjen.

“I to treba da znaju strane ambasade. Sva roba koja je „uhapšena“ prilikom posjete premijera, ministra finansija i direktora Uprave prihoda i carina je legalna roba”, naveo je on, uz konstataciju da to najbolje potkrepljuje činjenica da niko nije procesuiran niti uhapšen.

Objašnjava da je roba zakonito dopremljena u Slobodnu carinsku zonu.

“Naglašavam – zakonito dopremljena, uz svaki potreban papir i uz znanje države (carine, Uprave policije) i kao takva smještena i lagerovana u objekte firmi vlasnika”, kazao je on.

Dodao je da, s obzirom na to da je u pitanju roba u tranzitu, carina ima pravo da ispostavi rok do kada treba da napušti Slobodnu carinsku zonu i ona je taj rok dala i produžila.

“Pitam Vladu Crne Gore, sve građane Crne Gore, ambasade kako to da za švercovanu robu, kako su je nazvali, država daje rok vlasnicima da s njom izađu iz Slobodne carinske zone. Daje li se rok švercovanoj robi “, pita Piperović i zaključuje da je sad svima jasno o čemu se radi.

Naveo je primjer slučaja firme „Lenora International“ koja traži da joj se produži rok kako bi vratila cigare u zemlju odakle su stigle u Bar.

“Navodeći da to ranije nijesu mogli da urade zbog epidemije, navodeći i ime broda koji treba da pristane u Luku Bar, da preuzme robu i taj zahtjev je odbijen. I šta uradi država? Uđe u Slobodnu carinsku zonu, tu robu uhapse i kažu da su zaplijenili švercovane cigarete. I tako sa 155.000 kartona cigareta koje su popisane u februaru, do zadnje cigarete”, naglasio je Piperović.

Nepostupanje po rokovima, objašnjava on, „ne može biti osnov da se otmu cigarete u legalnom vlasništvu“. Dodaje da to što nije plaćena akciza nije razlog, jer se ona naplaćuje kad roba napušti Slobodnu carinsku zonu.

“Figurativno, država je samo mogla preko ograde da na ulicu izbaci svu robu i kaže vlasnicima: sada će policija i tužilaštvo da prate da li ćete zakonito da se ponašate sa plasmanom robe i namirivanjem obaveza prema državi”, kazao je Piperović.

Upozorava da „ako pod tom krinkom ta roba služi da bi se institucionalno švercovala, onda je to najveći stepen društvene opasnosti“.

“Od organizovanog kriminala, samo je gore institucionalno kriminalno ponašanje i sticanje protivpravne koristi, jer to dovodi direktnom urušavanju države. I tu više nema države”, rekao je Piperović, uz konstataciju da su „oni koji su radili institucionalni kriminal svakodnevno bombardovali javnost da su oni jedini borci protiv kriminala, odnosno šverca cigara, koji su sami radili“.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Uništavaju cigarete ili dokaze o manipulaciji?

AFERA ,,UNIŠTAVANJE CIGARETA“: Putevi istrage vode ka Radu Miloševiću

Presuda u slučaju Telekom 3. juna

Zašto ilegalni tranzit otkrivaju u Srbiji, a plijene u Crnoj Gori?

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Podgoričanin Dražen Vojvodić ranjen na putu ka Lovćenu

Advokat Borović: Preispitati rad Jovanića, Medenice i Čađenovića

Političari žmure dok Crnoj Gori ”nestaju” stanovnici

Otvoreno pismo Vladimiru Čađenoviću: Stvoriti neophodne uslove za život dostojan čovjeka