test

Pisonero: Politički akteri hitno da osiguraju funkcionisanje US i opozovu Izmjene Zakona o predsjedniku

Standard

12/12/2022

21:53

Svi politički akteri u Crnoj Gori moraju hitno da preduzmu radnje kako bi osigurali funkcionisanje Ustavnog suda i poništili izmjene i dopune Zakona o predsjedniku.

Od vitalnog je značaja da svi u Crnoj Gori budu maksimalno uzdržani i uzdrže se od daljih provokativnih radnji – poručila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Ona je konstatovala da je Crna Gora propustila još jednu priliku da imenuje članove Ustavnog suda i okonča institucionalnu krizu.

– Potpuno funkcionalan Ustavni sud sastavljen od kompetentnih članova je ključ da Crna Gora zaštiti osnovna prava svojih građana i da napreduje u evropskom putu – poručila je portparolka EK u objavi na Tviteru.

Ona je kazala da bi novi poziv za kandidate za popunjavanje upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu i pravilan i inkluzivan proces selekcije trebalo da se pokrene bez odlaganja.

– Glasanje u Skupštini za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku protivno je preporukama Venecijanske komisije da se zakon ne usvaja dok KZ ne postane u potpunosti operativan i u stanju da ocijeni njegovu ustavnost nakon usvajanja – dodala je Pisonero.

Izvor (naslovna fotografija):

Pisonero Hernandez, BETAPHOTO

Ostavite komentar

Komentari (0)