test

Krivokapić i Brđanin nijesu došli na Odbor; Katnić: SDT ima pravo da privede Krivokapića, ja to neću činiti

Standard

30/07/2021

09:22

Članovi Odboar za bezbjednost i odbranu počeli su sjednici na kojoj bi trebalo obave kontrolno saslušanje povodom izjave premijera Zdravka Krivokapića da mu se pripremalo hapšenje nakon što potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Krivokapić je juče nakon premijerskog sata rekao da se neće pojaviti na sjednici Odbora i da je njegova izjava nepromijenjena.

„Nemam šta u izjavi da dodam niti oduzmem, sve je jasno“, kazao je Krivokapić novinarima u parlamentu.

On je rekao da je izvor nešto što treba neko drugi da provjeri, a ne Odbor za bezbjednost.

Predsjednik Odbora Milan Knežević na početku sjednice pročitao je na početku sjednice dopis koji im je poslao Krivokapić u kojem je naveo da nema zakonsku obavezu da dođe na sjednicu.

Vaš poziv upućen meni je neosnovan. Ostajem pri izjavi a na državnim organima je da utvrde sve- kazao je Knežević.

Vršilac dužnosti direktora policije Zoran Brđanin obavijestio je prisutne da ne može prisustvovati sjednici zbog sastanka sa direktorom policije Slovenije.

Knežević je naveo da su stekli uslovi da se odgodi sjednica jer bi se, kako je kazao, time narušio Ustav i zakoni.

Član Odbora Predrag Bošković kazao je da su ranije premijeri odazivali na saslušanja.

-Ovo nije Krivokapiću prvi put da izbjegava parlament i sučeljavanje sa poslanicima, što govori očigledno o tome koliko mu je stalo do istine. Očigledno imamo na djelu klasičnu bahatost i aroganciju sadašnje vlasti kao i prethodnih mjeseci. To samo pokazuje koliko je Vladi stalo do poštovanja obaveza. Ovo je zapanjujuće nepoštovanje parlamenta od čelnog čovjeka izvršne vlasti- naveo je Bošković.

Član Odbora Vladimir Martinović kazao je da podržava premijerov stav jer je sve što je kazao tačno.

Premijera nijedna odredba ne obavezuje da dođe na ovakvu sjednicu. Premijer se odnosi odgovorno prema obavezama jer sve što mu je nametnuo Poslovnik poštuje. Premijer redovno dolazi na premijerski sat. Ako govorimo o tome da su ranije premijeri dolazili na saslušanja, to nije tačno. Možemo govoriti o anketnim odborima, tu su dolazili, ali zaista se ne sjećam da je premijer dolazio na kontrolna saslušanja- naveo je Martinović.

Predstavnik SDP-a u Odboru Raško Konjević kazao je da je parlament trpi rasulo i “raspad u kojem se Vlada nalazi”.

Ovo nije stvar poslovnika već osnovnih demokratskih političkih prinicpa. Povod za saslušanje bila je teška izjava premijera. U svakoj državi ako premijer kaže da mu se spremalo hapšenje, teško da ćete naći povod da Odbor o tome ne raspravlja. Ovo je treći put da su institucije demantovale premijera- naveo je Konjević.

On je ocijenio da bi saslušanje trebalo održati kako bi se utvrdilo da li je stvarno neko spremao hapšenje premijera.

-Imamo relevantne sagovornike koji nam mogu odgovoriti. Ovakvo ponašanje premijera narušava dignitet parlamenta. Premijer koji ne dolazi u parlament definitivno se ponaša iznad Ustava- rekao je Konjević.

Poslanik Marko Milačić kazao je da su se saslušanje pretvorila u klasično politikanstvo.

-Ja bih volio da saslušamo Mila Đukanovića, nijesam čuo takve inicijative. Ovdje nema riječi o bilo kakvom rasulu ni neuvažavanju parlamentu. Imamo dovoljno prostora za nastavak ove sjednice. Premijer je rekao istinu i da je ovdje ne bi imao ništa novo da kaže. Premijer nam nije ni potreban za saslušanje. Nadležne institucije bi trebalo da ispitaju takvu informaciju i ozbiljnu otpužbu da mu je pripremano hapšenje, naveo je Milačić.

Na sjednicu su došli, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Član Odbora Ervin Ibrahimović ocijenio je da je poražavajući odnos premijera prema parlamentu.

Dodao je da je nedolazak premijera na sjednicu Odbora još jedan poraz za demokratiju u Crnoj Gori.

Član Odbora Mevludin Nuhodžić kazao je da se iz izjava direktora policije i glavnog specijalnog tužioca vidi da oni nemaju informacije da se Krivokapiću spremalo hapšenje.

Ovakva praksa je nepoštovanje parlamenta i vodi ka autokratiji. Ustav kaže da Vlada odgovora parlamentu, smatra Nuhodžić.

Član Odbora Ivan Brajović kazao je da svaki čovjek mora snositi odgovornost za izgovorene riječi.

Kad premijer izjavi to što je izjavio može da to čuje od bilo koga, ali relevantnu informaciju može da dobije samo od policije ili ANB-a. Tužilaštvo je pozvalo premijera da pojasni tu izjavu a Krivokapić se nije pozvao na taj poziv, naveo je Brajović.

Katnić je kazao da SDT kada na bilo koji način ima saznanja da je počinjeno neko od krivičnih djela iz svoje nadležnosti pokreće postupak.

“Krivokapić je u tri slučaja dao izjave zbog kojih smo mi otvorili tri predmeta. U dva ga nismo lično pozivali da dolazi, poslata su mu tri zahtjeva na koja nikad nije odgovoiro.Pozvan je da u svojstvu građanina da obavještenje u vezi sa današnjom temom. Nije se odazvao. Zauzetost jeste respektabilna, dali smo mu nekoliko dana, toliko o vladavini prava. Postoji zakonska mogućnost da se ovo prepusti specijalno policijskom odjeljenju koje može prinudno da ga dovede, kao svakog građanina”, kazao je Katnić.

On je kazao da je predsjednik Odbora trebalo da ga zaštiti kada ga je Milačić izjednačio sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

Molim vas da niko ne napada borce protiv organizovanog kriminala, naveo je Katnić.

Knežević je kazao da Milačić SDT-a nije izjednačio sa grupom Belivuka.

Katnić se pobunio kada je Knežević kazao da će Milačić pojasniti da nije to saopštio.

Ne kažem ja da me svrstao u tu grupu ali mu vi pomažete- kazao je Katnić.

Milačić je naveo da Katnića nije izjednačio sa Belivukom.

Optužbe su iznijete da su crnorogski državljani učestvovali u ozbiljnim zločinima, U tom smislu je odgovornost Katnića još veća nego članova organizovane kriminalne grupe- naveo je Milačić.

Na to je oštro reagovao Katnić navodeći da će biti primoran da se fizički brani i obračuna sa takvim optužbama.

Moram da kažem da je ovo ovdje (Milačić) jedno bazdigo…- kazao je Katnić i uputio se prema Milačiću nakon čega je Knežević prekinuo sjednicu.

Kontrolno saslušanje inicirao je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, nakon izjave Krivokapića da mu se spremalo hapšenje.

Hapšenje je, kako je tvrdio Krivokapić, trebalo da se obavi po nalogu Katnića, koji je to negirao.

Za saslušanje su glasali poslanici Demokratskog fronta, Demokratske partije socijalista i SDP-a

Kontrolno saslušanje inicirao je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, nakon izjave Krivokapića da mu se spremalo hapšenje.

Hapšenje je, kako je tvrdio Krivokapić, trebalo da se obavi po nalogu Katnića, koji je to negirao.

Za saslušanje su glasali poslanici Demokratskog fronta, Demokratske partije socijalista i SDP-a

Ostavite komentar

Komentari (0)