Izvor: Pobjeda

Politički rebus za Berane, DPS može formirati koalicionu vlast u Ulcinju

Nijedna politička grupacija u Beranama i Ulcinju nije osvojila apsolutnu većinu pa će o formiranju lokalnih vlasti odlučivati postizborni savezi.
Politički rebus za Berane, DPS može formirati koalicionu vlast u Ulcinju

Ilustracija, Foto: Filip Filipović

Prema preliminarnim podacima, na 100 odsto prebrojanih glasova u Beranama najviše glasova je osvojila koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista i u novom sazivu imaće devet odbornika, slijedi lista SNP-a sa sedam odbornika, dok će liste ,,Za budućnost Berana“ okupljene oko DF-a i Demokrate imati po šest mandata. Lista ,,Berane sad“ odlazećih ministara Spajića i Milatovića osvojila je četiri odbornička mjesta, Prava Crna Gora dva, a Ujedinjena Crna Gora jedan mandat.

U Ulcinju je najviše glasova osvojila koalicija ,,Za novi početak“ koju predvodi Ura, a čine je još i SDP, SD, Albanska alternativa i Fatmir Đeka, koja je osvojila 14 mandata, lista oko DPS-a osvojila je šest mandata, Demokratska unija Albanaca takođe šest i Forca pet mandata. U ulcinjski parlament ući će i Demokrate sa dva mandata.

Pregovori u Beranama će, sada je već jasno, biti komplikovani jer su i DF i Prava Crna Gora najavili da neće sa najjačom listom na pozicionom polu – Socijalističkom narodnom partijom, ukoliko bude dio manjinske vlade pa će morati tražiti savez sa Krivokapićem i Bečićem.

Kada je u pitanju Ulcinj, vrlo je realno da se predsjednik Ure i mandatar Dritan Abazović neobjašnjivo prerano radovao pobjedi jer DPS može sa Demokratskom unijom Albanaca i Forcom napraviti vlast, što je i nagovijestio potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković.

U procentima, na osnovu 100 posto obrađenih glasova u Beranama, kako su saopštile Demokrate, koalicija oko DPS-a je osvojila 25,56 odsto, SNP 18,98, DF 17,25, Demokrate 16,53, ,,Berane sad“ 10,75, Prava Crna Gora 5,94, Ujedinjena Crna Gora 4,62 i „Berane ima altenativu“ 0,80 odsto glasova.

Izlaznost na jučerašnjim lokalnim izborima u Beranama je bila oko 62 procenta, što predstavlja pad od više od deset odsto u odnosu na lokalne izbore iz 2018. godine kada je glasalo 73,7 odsto upisanih birača.

Pad u odnosu na rezultate posljednjih lokalnih izbora doživjela je koalicija okupljena oko DPS-a, koja je do sada u beranskom parlamentu imala 17 odbornika, a na jučerašnjim izborima je osvojila osam mandata manje. Mada, za detaljniju analizu potrebno je ,,upariti“ i rezultate parlamentarnih izbora avgusta 2020. godine, kada je DPS poražen na državnom nivou.

Ipak, prosrpske stranke su poboljšale izborni rezultat. Stranke i ličnosti koje su činile koaliciju „Zdravo Berane“ na izborima 2018. godine i tada osvojili 14 mandata, popravili su rezultat u samostalnim nastupima i juče ukupno osvojili dva mandata više, odnosno 16 odborničkih mjesta. Rezultat su popravile i Demokrate, sa četiri iz 2018. godine na šest odborničkih mjesta.

DPS NAJJAČA U BERANAMA I ULCINJU

Funkcioner DPS-a Predrag Bošković je, na konferenciji za medije nakon obrade podataka na biralištima, kazao da je njihova lista, koju predvodi Lidija Kljajić, ubjedljivi pobjednik izbora u Beranama, istakavši da su osvojili oko 1.000 glasova više od druge po snazi liste.

– Koliko je ubjedljiva pobjeda, svjedoči sve što se dešavalo u Beranama, kada su na najbrutalniji način trošeni državni resursi i kada su naši aktivisti privođeni samo zato što su aktivisti DPS-a – kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, nijedna pojedinačna lista neće moći sama da sastavi vlast u ovoj crnogorskoj sjevernoj opštini.

– Svi oni koji su na strani antifašističkog, evropskog, multikonfesionalnog Berana su dobrodošli, jer ono što smo imali prethodnih godina je unižavanje svega onoga što su istinske vrijednosti Crne Gore. Otvoreni smo za saradnju sa svima – poručio je Bošković.

Nosilac liste SNP-a Tihomir Bogavac kazao je da je zadovoljan rezultatima koje je ta stranka osvojila na lokalnim izborima.

– DPS, Bošnjačka i stranke okupljene oko te koalicije imaju ogroman pad. SNP je sama izašla na izbore, uz sve probleme koji su nas pratili i prljavu kampanju protiv nas – naveo je Bogavac na konferenciji za medije i istakao da bi SNP možda ostvarila i bolji rezultat da su uspjeli da obiđu svakog glasača i simpatizera.

Dodao je da se ,,prljavo igralo“ protiv njih, ali da je SNP pokazala da ima najčvršće članstvo u Beranama.

USLOV ZA SNP

Kandidatkinja za odbornicu i funkcionerka DF-a Jelena Božović saopštila je na konferenciji za medije da neće pregovarati sa SNP-om oko formiranja lokalne vlasti u Beranama ako ne odustanu od formiranja manjinske vlade.

Kako je istakla, partije koje se zalažu za formiranje manjinske vlade na izborima u Beranama osvojile su samo 40 odsto podrške birača.

– To je naš stav, vidjećemo kako će se stvari odvijati. Spremni smo sa svima da razgovaramo, osim sa Demokratskom partijom socijalista – zaključila je ona.

Lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je da u Beranama više ništa ne zavisi ni od DPS-a ni od SNP-a, dodajući da je njegova stranka ispunila još jedno obećanje i ostvarila ubjedljivu pobjedu.

– Povećali smo broj odbornika sa četiri na šest. Nastavlja se nezaustavljivi rast Demokratske Crne Gore. DPS je doživjela politički brodolom. U Beranama je DPS pala skoro duplo i sa 47 odsto pali su na oko 25 odsto podrške. Nakon izdaje kojoj smo svjedočili, sada možemo reći da u Beranama ništa više ne zavisi ni od DPS-a, ni od SNP-a. Oni su imali 24 mandata u prethodnom sazivu, sada zajedno ne mogu imati 16. Sa druge strane je 19 mandata tako da je manjinska vlada doživjela debakl u Beranama – poručio je Bečić.

Nosilac liste „Berane sad“ Mladen Premović optužio je SNP da su „u posljednjih 24 sata“ kupili njihova dva mandata, te da bi da nije bilo toga ostvarili bolji rezultat.

– Siguran sam da smo imali dva mandata više, ali su nam u posljednja 24 sata kupljeni od strane SNP-a. Žalimo poslije svih godina podrške koju smo davali njima, kad smo vidjeli kako su se nečasno ponijeli na ovim izborima. Mislim da nikada nijesu zasluživali našu politiku i da su zajedno sa DPS-om jedna politička prošlost Crne Gore – naglasio je Premović.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da se u Beranama bez te partije neće moći formirati vlast.

– Želim da proglasim pobjedu snaga koje su se borile protiv izdajničke manjinske vlade koju u Beranama predstavljaju DPS i SNP. Manjinska vlada DPS i SNP je od danas u opoziciji u Beranama – rekao je Milačić na konferenciji za medije.

On je istakao da će se formirati nova vlast bez ,,kriminalne i izdajničke organizacije“.

ABAZOVIĆ PROGLASIO POBJEDU 

– Proglašavam apsolutnu pobjedu u Ulcinju – poručio je lider Građanskog pokreta Ura i mandatar Dritan Abazović u tom gradu na konferenciji za medije.

– Ulcinj od večeras ima novog gradonačelnika, njegovo ime je Omer Barjaktari – rekao je Abazović.

Njihova lista, kako je istakao, više je nego duplo jača od drugoplasirane liste.

Ulcinjani, prema njegovim riječima, ovaj put nijesu imali dilemu.

– Ne sjećam se da je neka koalicija imala ovakav rezultat. Naša ruka je pružena svima. Dajte da radimo dobre stvari za ovaj grad – poručio je Abazović koji je dodao da će pregovarati sa svima osim sa DPS-om koji je do sada u koaliciji vršio vlast u tom gradu.

No, u Demokratskoj partiji socijalista imaju sasvim drugačiju postizbornu računicu.

– DPS i Bošnjačka stranka osvojili su šest mandata, Demokratska unija Albanaca (DUA) šest, a Forca pet, što znači da ove tri stranke mogu formirati vlast u Ulcinju, s obzirom na to da imaju 17 mandata – kazao je generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović na konferenciji za medije.

Nakon svih prebrojanih glasova DPS je, kako navodi, pojedinačno najjača stranka u Ulcinju.

– Koalicija okupljena oko Građanskog pokreta Ura ne samo da nije uspjela da samostalno formira vlast, već neće moći da je formira ni sa Demokratama što im je bio novi, drugi cilj – rekao je Bogdanović. Nijesu, dodaje, uspjeli u svom naumu.

– Uzalud zloupotreba državnih resursa, uzalud represija – istakao je Bogdanović.

Ovo je, prema njegovim riječima, ogromna pobjeda DPS koja, dodaje, pokazuje da je od Nikšića, Herceg Novog, Mojkovca, Petnjice, Berana, Ulcinja, Cetinja svuda najjača partija i da je njihov rejting stabilan.

– Bili smo i ostajemo ubjedljivo najjača stranka. Otvoreni smo za saradnju sa gotovo svim subjektima koji su nastupili na izborima, a sa ciljem dobrobiti ovog grada – poručio je Bogdanović.

NIMANBEGU: OD NAS ZAVISI VLAST

– Ovi izbori su bili za Ulcinj veoma neregularni – poručio je predsjednik Force Genci Nimanbegu.

Kazao je da je njegova partija imala veliki izazov jer su nastupili na njima nakon Kongresa.

– Ponudili smo nešto pošteno i ispravno i ponosan sam na svaki glas. Nijesmo mogli, niti smo htjeli, da obećavamo radna mjesta niti da se šetamo džipovima – kazao je Nimanbegu na konferenciji za novinare u Ulcinju, aludirajući na ponašanje funkcionera iz Ure.

Dodao je da će nastojati da Opština dobije časnu i poštenu lokalnu samoupravu.

– Prvo ćemo sjesti s albanskim partijama i nakon toga odlučiti, sigurno je da mi odlučujemo ko će biti vlast. Izvući ćemo pouke i uvjeren sam da ćemo u budućnosti slaviti pobjede – naveo je Nimanbegu.

Demokratska Crna Gora najprijatnije je iznenađenje izbora u Ulcinju, saopštio je poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

– Ovi rezultati govore samo jednu stvar. Ona sloboda koju je neko pokušao da ukrade građanima vidi se da je sloboda prisutna u svakom kutku Crne Gore.

Upitan da li će u koaliciju sa Urom i imaju li dovoljno mandata za to, Šaranović je rekao da svaki glas dat Demokratama neće poći DPS-u.

– Ovdje nije pitanje sa kime će Demokrate, već ko će sa Demokratama. Naš Opštinski odbor će napraviti konsultacije sa ostalim subjektima i da bismo dali odgovor na pitanje moramo sačekati konačne rezultate. Ali, naši mandati neće poći DPS-u – naveo je Šaranović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO Izbori u Beranama: DPS između 20 i 21 odsto, DF između 18 i 21, SNP oko 19 odsto

ANALIZA: SDP pobjednik izbora, DPS u padu ali i dalje najjača partija, URA slavi tuđe rezultate…

Najveći rast nezaposlenosti u središnjem regionu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Uskoro optužnica protiv Vesne Medenice

Slučaj Plantaže: Vukotić, Perović i Mihailović na slobodi

Nakon Kentere smijenjeni Spičanović,Vujisić, Ivanović i Grozdanić

Konjević: Čekam krivičnu prijavu Vijesti