Politika proširenja EU ključna za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi

Politika proširenja Evropske unije ključna za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi, jedan je od zaključaka sastanka ministara vanjskih poslova Centralno-evropske inicijative (CEI) održanog u sklopu bugarskog predsjedavanja u Sofiji 7. novembra.
Politika proširenja EU ključna za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi

Foto: MVP

Tokom sastanka se, kako je saopšteno, razgovaralo o temi „Region CEI – ujedinjen u podršci Ukrajini i naporima da se izbori sa posljedicama rata”.

“Ministri vanjskih poslova zemalja članica CEI-a su oštro osudili rusku vojnu agresiju u Ukrajini i poručili da će nastaviti sa humanitarnom i finansijskom podrškom Ukrajini sve dok god to bude potrebno. Istaknuto je da su široke posljedice rata dovele do potrebe za još bližom saradnjom i jedinstvom, kako bi se odbranile osnovne evropske vrijednosti i pružio otpor agresoru. U tom kontekstu posebno je naznačeno da je politika proširenja Evropske unije ključna za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi”, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku Đorđe Radulović je u svom obraćanju osudio ničim izazvanu vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine i ukazao da se svijet suočava sa složenim izazovima na putu ka održavanju i snaženju stabilnosti.

“Rastuće prijetnje regionalnoj, evropskoj i globalnoj bezbjednosti zahtijevaju odlučan odgovor svih zemalja koje su posvećene najvišim vrijednostima poput slobode, demokratije i vladavine prava i poštovanje ljudskih prava”, kazao je Radulović.

S tim u vezi, kako dodaju iz resora, naznačio je da je Crna Gora pružila vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, ponudila kapacitete luke Bar za potrebe izvoza i uvoza roba kao i da je ugostila više hiljada ukrajinskih izbjeglica na svojoj teritoriji.

U kontekstu snaženja ukupne bezbjednosti i demokratskih vrijednosti pozdravio je pružanje statusa države kandidata za članstvo u EU za Ukrajinu i Moldaviju.

“Tri glavna spoljnopolitička prioriteta naše države su: evropska integracija, saradnja u okviru NATO i unaprjeđenje regionalne saradnje”, kazao je Radulović i istakao da je regionalna saradnja od “presudnog značaja za dalji razvoj država regiona Zapadnog Balkana i njihovog napretka na putu ka članstvu u Evropskoj uniji”.

Radulović je ukazao da je CEI kao najstarija regionalna inicijativa dokazala svoj značaj i kredibilitet kroz pospješivanje evropske integracije i unaprjeđenja povezanosti regiona, uz istovremeno stvaranje sinergije sa ostalim regionalnim mehanizmima saradnje.

Govoreći o prethodnom dvogodišnjem crnogorskom predsjedavanju Inicijativom, naznačio je da je jedan od prioriteta bio “snaženje saradnje sa organizacijom Ujedinjenih nacija”.

Ističući značaj CEI-a u borbi sa izazovima nastalim izbijanjem pandemije COVID-19 ukazao je na značaj usvajanja Mape puta Svjetske zdravstvene organizacije za zdravlje i blagostanje na Zapadnom Balkanu, tokom Samita predsjednika vlada CEI-a u Budvi krajem 2021. godine.

Radulović je istakao prioritete jednogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore Procesu saradnje u JIE (SEECP) pod sloganom “A SEE of culture, a SEE of cooperation” (Jugoistok Evrope kao prostor kulture i saradnje), koje je preuzela sredinom godine, kao i da će Crna Gora preuzeti predsjedavanje Sporazumu CEFTA tokom 2023. godine.

Tokom susreta ministara vanjskih poslova CEI, napominju iz resora, upriličeno je i zvanično predavanje predsjedavanja od strane Bugarske Moldaviji kao sljedećoj državi koja će od 01. januara 2023. preuzeti rotirajuće predsjedavanje Inicijativi.

Iz ministarstva vanjskih poslova ističu da je sastanak u Sofiji završen usvajanjem Zajedničke izjave ministara vanjskih poslova CEI-a kojom se afirmiše solidarnost i jedinstvo CEI-a u zajedničkim naporima za postizanje mira, stabilnosti i prosperiteta regiona.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

ABAZOVIĆ: CG nije potpuno očišćena od kriminala i korupcije, uz pomoć koja stiže u januaru biće još bolje

TEKTONSKI POREMEĆAJ U PODZEMLJU: Kako je policija hakovanjem aplikacije Sky razbila kriminalnu scenu u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori

Uredništvo RTCG-a: Izvinjavamo se Vukoviću zbog neprijatnosti, tekst objavljen greškom

Istanbul utočište škaljaraca i kavčana: Kriju se pod lažnim identitetima, žive na visokoj nozi