Popa: Skupština da što prije finalizuje imenovanja u pravosuđu u kojem sprovođenje reformi stagnira

Skupština Crne Gore treba da bez daljeg odlaganja finalizuje imenovanja u pravosuđu koja su na čekanju, poručila je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa na konferenciji povodom predstavljanja novog Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji.
Popa: Skupština da što prije finalizuje imenovanja u pravosuđu u kojem sprovođenje reformi stagnira

Oana Kristina Popa

Popa je poručila da su političke podjele pogoršane, uključujući i one unutar vladajuće većine, te da se u izvještaju napominje da su nedostatak dijaloga, razne napetosti i nepovjerenje među političkim akterima proizveli česte eskalacije i spriječio je smislen politički dijalog i rezultirao daljom polarizacijom političkog ambijenta.

Kada je u pitanju reforma javne uprave, Popa navodi da je napredak, generalno gledano, ograničen.

“Napredak na putu pristupanja EU zahtijeva potpuno funkcionalnu javnu upravu. Potrebno je, što je više moguće, zadržati tehničku ekspertizu stečenu proteklih godina”, dodala je.

Prema njenim riječima izvještaj napominje da nije postugnut napredak u oblasti pravosuđa i da sprovođenje ključnih reformi stagnira.

“Ovo uključuje institucionalne performanse Sudskog i Tužilačkog savjeta. Crna Gora mora da prioritetno riješi sva preostala pitanja istaknuta u mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu o državnom tužilaštvu. Deblokiranje situacije u pravosuđu ključno je za bilo kakav napredak u ispunjavanju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava. Štaviše, nezavisnost i profesionalizam pravosuđa treba dodatno ojačati”, kazala je Popa.

Kada je u pitanju borba protiv korupcije, Popa napominje da je, i pored određenih pomaka, korupcija i dalje prisutna u mnogim područjima, te da ostaju izazovi vezani za nezavisnost ASK, određivanje prioriteta, selektivni pristup i kvalitet njenih odluka.

U ovogodišnjem izvještaju zabilježen je određeni, iako ograničen, napredak u oblasti slobode izražavanja, a Popa je navela da je bilo određenog napretka u istrazi o oružanom napadu na istraživačku novinarku iz 2018., ali ostaje da se obezbijedi efikasan sudski odgovor na ovaj slučaj i druge važne starije predmete.

“Sve u svemu, potrebno je više napora u borbi protiv dezinformacija, onlajn uznemiravanja i govora mržnje. Takođe, napominjeno da je medijska scena i dalje jako polarizovana, često obilježena politički pristrasnim i neuravnoteženim izvještavanjem, uključujući veliko učešće stranih medija iz regiona, što je bilo posebno zapaženo u izbornom periodu”, ističe Popa.

Najveći uspjeh Crna Gora je ostvarila u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti, naročito u borbi protiv organizovanog kriminala i međunarodnoj policijskoj saradnji.

“Napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i u međunarodnoj policijskoh saradnji, sa do sada nezapamćenim zaplijenama droge u zemlji i inostranstvu, te hapšenje istaknutih predstavnika kriminalnih grupa pokazali su da se kapacitet, profesionalizam i koordinacija organa za sprovođenje zakona poboljšavaju. Međutim, Crna Gora još uvijek mora riješiti neke temeljne i sistemske nedostatke u sistemu krivičnog pravosuđa, uključujući i način na koji se slučajevi organizovanog kriminala rješavaju na sudovima. Kapaciteti za rješavanje pitanja šverca duvana i pranja novca još nisu na očekivanom nivou”, naglasila je Popa.

Kada je u pitanju ekonomija, Popa je kazala da je u Izvještaju konstatovan određeni napredak, te da su vlasti, u cilju rješavanja negativnih posledica pandemije implementirale nekoliko paketa ekonomske podrške koji su bili dobro ciljani, transparentni i privremenog karaktera, čime su se izbjegli poremećaji na tržištu.

“Ekonomski nedostaci su dobro poznati i obuhvaćeni su u izvještaju; među njima su prekomjerno oslanjanje na turistički sektor, neusklađenost vještina na tržištu rada i niska ulaganja, posebno u sektor saobraćajne infrastrukture. Potrebno je poboljšati kvalitet obrazovnog sistema i preferencija nastavnih planova i programa”, rekla je Popa.

Prema njenim riječima, Crna Gora je u većini oblasti postigla dobar napredak u implementaciji pravne tekovine EU. Sada bi, napominje, trebalo da se fokusira posebno na politiku konkurencije, ekonomsku i monetarnu politiku, statistiku i finansijsku kontrolu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

ŠTA PIŠE U IZVJEŠTAJU O POSTUPANJU POLICIJE NA CETINJU: Jokić izdavao naređenja, procjene UP i ANB bile izrazito negativne

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vuksanović-Stanković: Vlast na Cetinju je trebalo da bude Belvederska; manjinska vlada je najmanje od tri zla

U saobraćajnoj nesreći u Baru poginuo pješak

Abramovič otputovao u Kijev, pokušava da oživi mirovne pregovore

Zirojević: Đurović, krijući se iza odbora, sijala mržnju prema Crnogorcima, sad bi da bude predsjednica Skupštine