test

Popović: Kucnuo je čas da dijalogom vlasti i opozicije izaberemo sudije Ustavnog suda

Standard

13/01/2023

14:38

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore jednoglasno je utvrdio listu prijavljenih kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.





Sjednicu možete pratiti na ovom linku.

Predsjedavajuća Simonida Koridć je kazala da se na javni poziv odazvalo 27 kandidata – Aković MarijaArmenko SnežanaBeganović AlijaBošković Narcisa Maja, Golubović NikolaGuči SulejmanĐuranović DraganaJasavić Azra, Jonica SnežanaKardović FadimKovačević DanicaKojičić JovanMaslenak Sanja, Mugoša DarkoMušović MedinaNovaković JadrankaPerović ZdenkaRadojičić IvanRašović SavoResudbejgović FarukRužičić JelenaTešić MomirkaUjkaj EdmondCamaj AzraŠćepanović MajaŠukurica Amer i Mitrić Blagota.

Odbor je formirao Komisiju koja će utvrditi da li su prijave kandidata podnijete u skladu sa javnim pozivom. U komisiji su Luiđ Škrelja i Jovanka Laličić iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore.

Poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović je kazao da se nada da će nakon pet neuspješnih pokušaja uspješno okončati ovaj pokušaj odabir sudija.

– Vjerujem da je kucnuo čas da dijalogom vlasti i opozicije izaberemo čas sudije Ustavnog suda – poručio je on.

Popović je kazao da sva odgovornost leži na članovima Ustavnog odbora.

– Ako neki od predloženih kandidata ne dobiju podršku bar desetoro na glasanju od nas 13 članova Ustavnog odbora, znamo i da će i taj javni poziv propasti, bez obzira što ćemo to uputiti ka plenumu – rekao je on.

On je rekao da je preduslov za sudije da poštuju i vole “našu majku Crnu Goru”.

– Ne sumnjam da su kandidati ćasni, nezavisni, nesvrstani, da nijesu članovi političkih partija.

On je kazao da Liberalna partija neće podržati nikoga ko je bio član političke partije u posljednjih pet godina.

– I ovi kandidati koji dobiju podršku od nas moraju da sude “ni po babu ni po stričevima”. Njihov jedini zadatak je da cijene ustavnost akata – poručio je Popović.

Lider Liberalne partije je kazao da je pitanje Ustavnog suda pitanje “biti ili ne biti” za Crnu Goru.

– Ako ih ne izaberemo do kraja ovog mjeseca nema ništa od evropske budućnosti naše države, znamo da slijedi duga međunarodna izolacija. Ovo je i test za sve nas – poručio je Popović.

Ostavite komentar

Komentari (0)