test

Popović: Sastankom u Ostrogu prekršeni diplomatski običaji; Korać: Abazović ne miri Crnu Goru već je dodatno klerikalizuje

Standard

12/05/2022

20:39

Sastanak premijera Dritana Abazovića sa patrijarhom Crkve Srbije Porfirijem u manastiru Ostrog izaziva sumnju da se nastavlja klerikalizacija Crne Gore, smatraju sagovornici Gradske televizije. Ističu da na taj način jedan vjerski poglavar stavlja ispred vrijednosti sekularne države.



Susretom premijera Dritana Abazovića i patrijarha crkve Srbije Porfirija u manastiru Ostrog prekršeni su diplomatski običaji, smatra poslanik Liberalne Partije Andrija Popović. Kaže da je neozbiljno da premijer sekularne države drži sastanke u vjerskim objektima.

“Pretpostavljam da je jedna od tema bio ugovor sa Srpskom crkvom. Ali naravno, što Podgoričani kažu, daleko je do murava. Dok parlamentarna većina, koju dominantno čine poslanici DPS I LP, ne da zeleno svijetlo, neće biti sigurno nikakvog potpisivanja ugovora ni sa Crkvom Srbije ni sa CPC ili će to biti istovremeno”, kaže Popović.

Povod i cilj sastanka u manastiru Ostrog ne smiju biti skriveni od očiju javnosti, naglašava profesor na Univerzitetu u Beogradu Žarko Korać.

“Mislim da je ovo što radi Abazović jako loše, ali on to namjerno radi kako bi poslao poruku srpskom dijelu naroda koji svoje predstavnike ima i u Vladi. On to radi smišljeno kako bi poslao poruku da je on taj koji miri dvije Crne Gore. Ne miri on Crnu Goru već je još više klerikalizuje. Crna Gora je pod prethodnom Vladom bila klerikalna, a ne bi smjela i ne bi trebala da bude”, kaže Korać.

Korać ističe da susret Abazovića i Porfirija pokazuje superiorni značaj vjerskog poglavara u odnosu na političkog lidera.

“To je potpuno pogrešno. Jedino njegovo opravdanje bi bilo da ima sporazum i da ide tamo da razgovara o njemu, ali to je onda druga priča. Inače taj običaj da se stalno ide na noge patrijarhu, da mu se ljubi ruka, nikakve veze nema sa sekularnom državom. Razgovori se vode na drugi način i, konačno, patrijarh može da dođe u neku državnu instituciju na razgovor”, pojašnjava Korać.

Iz SDP-a poručuju da konačno treba staviti tačku na favorizovanje jedne vjerske zajednice i pokušaje njenog stavljanja iznad države. Odnos sa Crkvom Srbije treba da bude takav da ona nema ni manje, ni više prava od ostalih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Objašnjavaju i da nije riječ o Temeljnom ugovoru, već regulisanju ugovornih odnosa sa vjerskim zajednicama, u skladu sa pravnim sistemom Crne Gore.

Podsjetimo, premijer Abazović kazao je da nema problem da se sastaje sa vjerskim poglavarima u vjerskim objektima, a nakon sastanka u manastiru Ostrog rekao je da bi volio da vlada potpiše ugovor sa crkvom Srbije.

Izvor: Gradski portal
Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)