Izvor: BETA

Porfirije: Na Cetinju su silom htjeli da nas spriječe da dođemo u svoju kuću

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je danas, nakon liturgije u manastiru, u Jasenovcu, da ''Crkva nije konsitituisana po bilo kom modelu ovog svijeta, a naročito nije konstituisana i organizovana po bilo kom političkom modelu''.
Porfirije: Na Cetinju su silom htjeli da nas spriječe da dođemo u svoju kuću

“Crkva ima svoje ustrojstvo, ona dakle nije nikakva politička organizacija, ona se ne poklapa ni sa kakvim političkim interesima i ciljevima, ne poklapa se ni sa kakvim ni državnim, bilo koje države, ciljevima. Jer Crkva je iznad granica vremena i prostora. Crkva je tijelo Hristovo”, rekao je patrijarh Porfitije, tokom bogosluženja, koje je prenosila SPC na svom sajtu.

Kako je rekao, “mi u Crkvu ne dolazimo da bismo bili veći ili više Srbi, a duboko sam uvjeren da isto tako ne ide niko u Crkvu da bi bio veći Hrvat, Mađar, Njemac, ili Italijan”, jer “ako ide i ako idemo, promašio je i promašili smo”.

On je rekao da je SPC autokefalna Crkva koja ima svoju kanonsku jurisdikciju i takva je priznata od svih drugih kanonskih pravoslavnih Crkava.

“Ta naša jurisdikcija ne zavisi od spoljašnjih okolnosti, državnih, političkih i svakih drugih granica, ne može mijenjati svoje granice i kanonsku jurisdikciju na osnovu bilo kakvih spoljašnjih pritisaka, ne zavisi od spoljašnjih političkih okolnosti, ni od volje pojedinca, ma ko da su i ma šta da su umislili da imaju moć i silu”, rekao je Porfirije.

Prema njegovim riječima, “neki su htjeli zamjenom teza da u Crnoj Gori spriječe čist vjerski čin na silu, ono što je Ustavom i poveljom Ujedinjenih nacija garantovno, da dođemo u svoju kuću, na mjestu gdje se vjekovima taj čin obavljao”.

Prema njegovim riječima, “zamjenom teza” neko neprestano proglašava SPC izazivačima konflikta, što je poznati metod, “kojeg se možemo sjetiti i na ovom mjestu, proglasiti nekog izvorom svakog zla i time dati drugima pravo da takvog eliminiše bez bojazni da će polagati račun”.

On je poručio da ga, ako je neko u Hrvatskoj posumnjao u njegovu ljubav, to još više motiviše da ostane vjeran Hristovom pozivu na ljubav, napominjući da je onaj isti kada je došao u Zagreb kao mitropolit i sada i da ne postoji više Porfirija, kako je posumnjao jedan njegov prijatelj, ili je morao tako da kaže”.

“Uvijek i na svakom mjestu uvijek sam govorio samo i samo afirmativno o Hrvatskoj. A da li sam ponekad imao razloga da to ne činim, bilo ih je, ali oćutao sam svaki put”, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je rekao, “Bog vidi njegovo srce i zna da li je tako kako kaže”, kao i da postoje hiljade njegovih riječi i dela koja svjedoče.

“Rekao sam i ponoviću – Zagreb i ja se volimo javno, a sada ću dodati Hrvatska i ja se volimo javno, ma koliko to nekome smetalo njegov je problem. Volim sve ljude Hrvatske bez obzira kom narodu pripadali. Ne očekujem apsolutno ništa zauzvrat”, rekao je patriharh Porfirije.

Kako je još rekao, svoj narod voli svim svojim bićem, ali voli i sve druge ljude.

Govoreći o stradalima o Jasenovcu, on je naglasio da su se zločinci ispisali iz svakog naroda i na pripadaju nikome.

“Naš odgovor na svaku ružnu riječ ili djelo ne sme biti zlopamćenje ili ne daj Bože osveta, ulaženje u spiralu zla, već molitva i praštanje”, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

DEDEIĆ za Standard: Vučić će odlučiti da li će Joanikije biti mitropolit!

Porfirije u kampanji za patrijarha SPC

Novoizabrani Patrijarh SPC Porfirije podržavao litije: Narod se bori za pravoslavni i srpski identitet

Temeljni ugovor: Zna li Krivokapić što će da potpiše

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Radović prekinuo sjednicu, DF: Vlast u Budvi više ne postoji

Vuković: Jedva sam čekao da počne program Gradske TV, biće to najbolja televizija u CG

Disciplinska komisija Advokatske komore pokrenula postupak protiv dvanaest advokata, troje kažnjeno

Abazović: Izvinjavam se Cetinjanima