POSTIZBORNI RAČUNI: Nakon izbora svima porasli kapaciteti za ucjene, PRVO VLADA, PA GRADSKE VLASTI

Izbori u Beranama i Ulcinju su se završili i svi su slavili. Neko sa kisjelim osmjehom, a drugi iskreno, jer su ipak pokazali da se njihova ideja primila, održala... U Beranama DPS je i dalje najjača snaga iako je to pirova pobjeda, koja joj ne može donijeti mnogo toga. Sličan trend je i u Ulcinju, gdje će, prema još nezvaničnim računima, vlast moći da formiraju sa dvije albanske liste, ako one na to pristanu. A nije sigurno na koju će stranu Muhamed Zenka i Genci Nimanbegu.
POSTIZBORNI RAČUNI: Nakon izbora svima porasli kapaciteti za ucjene, PRVO VLADA, PA GRADSKE VLASTI

U Ulcinju je koalicija DPS-BS osvojila je šest mandata, Forca pet, a Demokrate, koje su prvi put ušle u lokalni parlament, dva. Demokrate su u Ulcinju samo “pokupile” glasove koji su inače išle SNP-u i DF-u, kojih ovoga puta nije bilo u izbornom procesu.

Koalicija “Za novi početak” (GP URA, DP, SD i SDP) osvojila je 14 mandata, a to je nedovoljno za formiranje vlasti.

SD je već izašao sa stavom da će u koaliciju za formiranje vlasti samo sa  suverenističkim i proevropskim partijama.

 “SD sa osvojena dva mandata u Ulcinju i jednim u Beranama ostaje jedna od svega dvije partije u Crnoj Gori koja ima odbornike u svim opštinama. Možemo biti postizborni partner u vršenju lokalne vlasti samo suverenističkim i državotvornim partijama, koji imaju jasnu evropsku i evroatlantsku orijentaciju”, naveli su u saopštenju.

Kada se pogleda lista koalicije koja je osvojila najviše mandata ispada da je URA sama osvojila šest odborničkih mandata. Kada se zna da je Abazovićeva partija imala i ima vlast na državnom nivou, te akcija oko Valdanosa, Solane i kalkulacija u vezi sa Morskim dobrom, onda se takva pobjeda ipak slavi sa rezervom. Sa takvim resursima moralo se i moglo više.  

Lista “Da za Berane i Crnu Goru”, koju je predvodio DPS, osvojila je oko 3.800 glasova, što je 2.500 manje nego na parlamentarnim izborima održanim u avgustu 2020. godine, a čak 4.300 manje nego na lokalnim izborima 2018

Lista “Da za Berane i Crnu Goru” (u kojoj su osim DPS-a, BS, SD i LP) osvojila je devet mandata, SNP sedam, “Za budućnost Berana (NSD, DNP, PzP, RP) šest, Demokrate šest, lista “Berane sad”, četiri, Prava Crna Gora dva i Ujedinjena Crna Gora jedan mandat.

Rezultati govore da će DPS zasigurno ostati u opoziciji u Beranama, dok je otvorena mogućnost da se prvi put nakon osam godina formira vlast bez SNP-a, koji je od 2014. imao čelnog čovjeka opštine.

Demokrate su u Beranama uspjele da ostvare značajan rast od hiljadu glasova u odnosu na avgustovske izbore i više od 500 u odnosu na izbore 2018

SNP je dobio 2.820 glasova, “Za budućnost Berana” 2.563, “Berane sad” 1.597, Prava Crna Gora 816, a Ujedinjena Crna Gora 686, što je ukupno 1.500 glasova manje nego što je koalicija “Za budućnost Crne Gore” imala na parlamentarnim izborima.

Lista SNP-a, NSD i Ujedinjene imala je 6.450 glasova prije četiri godine, što je nekoliko stotina glasova više nego što su zbirno osvojile juče.

DPS-u je najviše glasova, očigledno, najviše uzela partija Jakova Milatovića i Mikija Spajića, koji su imali funkcionersku kampanju i najviše novca, i to državnog. U sredini kakva je Berane, najlakše su se primile socijalne komponente i obećanja boljeg života kroz konkretan projekat Evropa sad, koji je donekle i na prvu loptu “oživio” građane grada na Limu.

Više sagovornika Standarda ukazuje i na činjenicu da je bošnjački korpus, koji uopšte nije zanemarljiv, zakazao i najviše apstinirao iz razloga što Berane već smatra “izgubljenim gradom”, jer je nacionalistička retorika, od čelnika grada do posljednjeg birača DF-a, toliko postala normalna da se niko više i ne osvrće na to.

To je ono što se može vidjeti na prvi pogled, a može se gledati i na drugačiji način

Litijašenje građana sa Srpskom pravoslavnom crkvom od 2018. godine, kada su bili prošli izbori u ova dva grada, a posebno u Beranama pa do 2020, DPS je na sebe navukao najteže protivnike – sve prosrpske stranke, SPC, Vučića i njegovu kamarilu, koronu, briselsku površnost i crnogorsku ravnodušnost.

Takvu sinergiju teško da bi koja partija izdražala na nogama, ali je DPS i pored toga u Beranama, pojedinačno ostala najjača politička snaga. Kada se ovome doda gubitak vlasti na državnom nivou i činjenje Krivokapićevih junoša i osvojena četiri mandata u Beranama, te  slabosti Đukanovićeve partije u oblasti korupcije, nepotizma, oholosti i partijske bahatosti, onda je rezultat DPS-a čak za respekt.

No sad slijedi rasplet na državnom nivou.

Još prethodne nedjelje, pred lokalne izbore, DPS je na neki način uslovljavao mandatara da će podršku za manjinsku vladu dati samo ako u njoj bude mjesta za procrnogorske SDP i SD, koje bi bile kakva takva protivteža, ipak, prosrpskom SNP-u. Abazoviću nijesu problem ni SD, a još manje SDP, ali je Jokovićev SNP zategao stvar stavom da ove dvije partije ne želi u vladi. Nakon beranskih izbora, pokazalo se da je SNP ostao stabilan i pored neviđene kampanje koju su protiv njih vodili Bečićevi ljudi, DF, Marko Milačić, Ujedinjena i Krivokapićevi eksperti. Skoro cijela kampanja se svodila na to da se “razotkrije” izdaja SNP-a. jasno je da nijesu uspjeli, što će Jokoviću dati dovoljno snage i motiva da u pregovore oko manjinske vlade uđe relaksiraniji i sa malo više respekta za procrnogorske partije

Iz ovih nekoliko razloga može se zaključiti da bi se mogao naći kompromis za udaljene stavove budućih činilaca manjinske vlade. Prema informacijama do kojih je Standard došao kroz razgovore sa učesnicima procesa formiranja manjinske vlade, taj kompromis bi mogao da se napravi tako što bi u vladu ušao SDP, a SD preuzeo upravljanje Skupštinom Crne Gore. To bi mogla biti tačka koja bi odblokirala proces i konačni završetak priče oko manjinske vlade.

Naravno, za tu “uslugu” SNP će tražiti resore i pozicije, ali će ipak biti, kako bi Abazović rekao, relaksirani.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i mandatar za sastav nove vlade kazao je kako vjeruje da su tome korak bliži, nakon održavanja lokalnih izbora

”Ako neko ne želi manjinsku, odnosno evropsku vladu, idemo na izbore. Mi smo spremni”, rekao je Abazović nakon predstavljanja izdanja Bijele knjige.</p>

Kazao da će napraviti novu seriju razgovora o manjinskoj vladi nakon rezultata izbora

Ponovio je da vlada treba da bude inkluzivna, te da će stranke koje su potpisnice memoranduma činiti okosnicu nove vlade, ali i da nema lično ništa protiv da se tome priključe Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija.</p>

”Ali moraju znati da ne mogu da sa time trguju, niti da se navodno pravdaju nekim velikim patriotizmom, jer to nije tačno, ali vidjećemo ove sedmice ko će biti u Vladi”, rekao je Abazović

,

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Politički rebus za Berane, DPS može formirati koalicionu vlast u Ulcinju

UŽIVO Izbori u Beranama: DPS između 20 i 21 odsto, DF između 18 i 21, SNP oko 19 odsto

ANALIZA: SDP pobjednik izbora, DPS u padu ali i dalje najjača partija, URA slavi tuđe rezultate…

Demokrate i Krivokapić najjači, pad Demokratskog fronta i DPS-a

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Stari Aerodrom: Bačen eksploziv, oštećena dva vozila

NA STOLU DVIJE OPCIJE: Vlada bez SNP-a bliža od vlade bez SDP i SD-a

DPS Kotor: Glasa li Jokić danas ili je zauzet smišljanjem nove prevare?

AMANDMANI POSLANIKA EP: Osuđuju veze DF-a sa Rusijom, pozivaju na što skoriju deblokadu parlamenta