test

PREDSTAVA: Abazović i Milošević otkrili ,,novi-stari“ slučaj

Standard

19/02/2021

07:28

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović juče je sazvao konferenciju i saopštio da je otkriveno da je prilikom nabavke opreme za praćenje granica zloupotrebom donacije Evropske unije pronevjereno više od milion eura.



Prema saznanjima Pobjede, Sektor kriminalističke policije je još krajem 2019. godine dostavio sva dokumenta o ovom slučaju Višem državnom tužilaštvu, a predmet je kasnije ustupljen Osnovnom tužilaštvu. Prema tim informacijama, kako ističu izvori našeg lista, nije otkriven nikakav novi slučaj, kako je to juče predstavljeno na konferenciji.

Ipak, Abazović je juče u zgradi Vlade medijima stari slučaj predstavio kao novi i ,,prvi veliki slučaj“ nove Vlade.

– Borba protiv korupcije i kriminala ostaje prioritet Vlade i u sektoru bezbjednosti smo pokušali da budemo jako aktivni i došli smo do prvog velikog slučaja, koji, plašim se, neće biti jedini, ali ovaj je nešto što zabrinjava. Otkrivena je pronevjera više od milion eura u MUP-u – saopštio je Abazović.

Informacija koja je juče pompezno saopštena nije iznenadila predstavnike policije i tužilaštva koji već mjesecima, skoro i godinu rade na ovom slučaju.

GRANICA

Abazović je kazao da se radi o sredstvima EU direktne budžetske podrške kroz šengenski akcioni plan.

– Oprema koja je kupljena za taj novac ne radi više od godinu i po dana što je direktno u vezi sa stvarima koje se dešavaju u graničnim pojasevima – rekao je Abazović na konferenciji za medije.

MUP je, kaže on, preduzeo sve da, nakon otkrivanja, u potpunosti zaštiti granični pojas i bezbjednost građana.

– Nemamo dokaze koji bi mogli da ukazuju, ali zamislite koliko je bila mogućnost šverca, dok oprema nije radila – dodao je on.

Zbog ove pronevjere, prema riječima Abazovića, dovedena je u pitanje dalja saradnja sa evropskim partnerima i kao 20 miliona eura koje je EU planirala da dodijeli Crnoj Gori kao budžetsku podršku.

NALOG

– Ministar MUP-a Sergej Sekulović je dao nalog da se skine oznaka tajnosti sa svih tendera koje je MUP radio jer je logično da nakon ove blamaže, da je moguće da je i u drugim tenderskim aktivnostima bilo zloputrebe. Želimo da stanemo na kraj svakom javašluku – dodao je Abazović.

On je optužio Tužilaštvo i ANB da ne rade svoj posao.

– ANB nije mogla za godinu i po da sugeriše da ne rade kamere u graničnom pojasu, a bavi se nacionalnom bezbjednošću, onda je Crna Gora u problemu – kazao je on.

Abazović je kazao da su uz pomoć agencije Fronteks, koja se bavi bezbjednošću granica unutar EU, obezbijedili kontrolu graničnih pojaseva preko druge opreme.

Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević konstatovao je da kupljena oprema nije radila.

– Izašli smo na teren i izuzeli opremu i dokazali naše sumnje da je nabavljena lošija oprema koja je pet puta jeftinija od one koja je naplaćena. Firma koja je dobila tender uklonila je naljepnice sa opreme koja je nabavljena i zalijepila naljepnice renomiranih firmi koje su prepoznate da proizvode tu opremu. Ovo je skandal bez presedana jer je ta oprema trebala da spriječi funkcionisanje organizovanih kriminalnih grupa – istakao je Milošević.

Tvrdi i da je tender bio namješten kako bi ga dobila jedna beogradska firma. On je naveo da je riječ o firmi Macchina Security, a da je Branislav Krekić osoba koja je involvirana u ovaj slučaj.

On je naveo da su ljudi iz sektora granične policije u dvadeset navrata obavještavali ministra i čelnike policije o problemu sa funkcionisanjem nabavljene opreme, ali da niko nije reagovao.

Optužio je bivšeg ministra Mevludina Nuhodžića da je 180 dana krio dokumentaciju od komisije za nadzor koju je on formirao sa ciljem da istekne ugovor između dobavljača i MUP-a kako se ne bi mogle aktivirati bankarske garancije i kako država ne bi mogla naplatiti štetu.

– Mi nijesmo aktivirali garancije jer smo Nadzornoj komisiji dostavili dokumentaciju sedam dana pred istek ugovora – kazao je on.

SKANDALOZNO OTKRIĆE

Za Miloševića je najskandaloznije što je bivše rukovodstvo MUP-a omogućilo kompaniji koja nije crnogorska da daljinski može da pristupi video nadzoru graničnih prelaza u Crnoj Gori.

– Znači, neko treće lice koje nije iz Crne Gore, preko interneta je moglo da pristupi monitorima granične policije i da kontroliše situaciju – kazao je on.

Uprava policije je, kako je rekao, radila na ovom slučaju po drugom osnovu i kazao je da su utvrđena određena krivična djela.

– Otkrivene su određene nepravilnosti i predmet je 20. februara prošle godine proslijeđen Višem tužilaštvu koje nije reagovalo –naveo je Milošević.

– U ovom slučaju je nuđen mito članu Nadzorne komisije koju je formirao Nuhodžić, jer taj član nije htio da potpiše izvještaje, jer je utvrdio nepravilnosti. U pitanju je policijski službenik koji je ovo koruptivno djelo prijavio nadređenima i dao izjavu tužiteljki Tanji Čolan-Deretić koja je slučaj stavila u fioku. Mito je dao vlasnik firme koja je dobila tender – naveo je Milošević i pozvao tužilaštvo da ispita ove navode.

On je poručio da je stav nove Vlade nulta stopa tolerancije na korupciju i da će prekontrolisati svaki tender u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Na pitanje ko je odgovoran, da li je u pitanju bivši ministar, i da li je sa slučajem upoznata Delegacija EU, Abazović je rekao da znaju ko je odgovoran i da se to iz papira vidi, ali ne pretenduju da preuzmu ulogu tužilaštva.

– Vidjećemo koliko će im vremena trebati da reaguju. Mi smo skupili dokaze, ako ne mogu da procesuiraju doći će drugo tužilaštvo i ove dokaze niko ne može da uništi. Poštujem prezumpciju nevinosti, ali ministar (Mevludin Nuhodžić) funkcionalnu odgovornost ima sigurno jer kamere nijesu radile godinu dana – rekao je Abazović.

Nuhodžić: Svi su tenderi bili transparentni

Bivši ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je da su svi tenderi, realizovani za vrijeme njegovog mandata, javno objavljeni i sprovedeni u transparentnom postupku, i pozvao nadležne da to provjere.

Dodaje da je još u junu prošle godine, po anonimnoj prijavi, naložio da se sva dokumentacija stavi na raspolaganje državnim organima što je, kako je naveo, i učinjeno.

On je kazao da je ukupan projekat vrijedan 1.144.850 eura i da je aktiviranju sistema prisustvovao i tadašnji šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav.

-Ne ulazeći u motive ,,zaključaka“ govornika sa konferencije, mislim da niko ne može povjerovati da smo imali tako neozbiljan odnos da organizujemo aktiviranje sistema koji nije bio ispravan – rekao je Nuhodžić.

Komisija: Nije istina da sistem ne radi više od godinu

Komisija za sprovođenje postupka javne nabavke saopštila je da prilikom sprovođenja tenderske procedure za elektronski nadzor državne granice od 16. novembra 2017. godine nije bilo pronevjera, te da su kompletnu proceduru sproveli u skladu sa zakonom o javnim nabavkama.

U Komisiji ističu da je tenderska dokumentacija javno objavljena na portalu Uprave za javne nabavke, te je nakon sprovođenja procedure, u skladu sa zakonskim rokovima, donešena odluka o izboru ponuđača i objavljena na sajtu, na osnovu koje je potpisan ugovor u ukupnom iznosu od 1.144.850 eura, čime je okončan rad Komisije.

-Nepobitna činjenica je da je zapisnikom o primopredaji, koji je sačinila Komisija za praćenje realizacije navedenog ugovora, a čiji su neki članovi sada u ,,ekspertskom timu“ za provjeru zakonitosti ovog tendera, od 20. decembra 2019. godine konstatovano da je sistem stavljen u funkciju, da je oprema koja je isporučena, ugrađena i puštena u rad u skladu sa kvalitetom koji su traženi tenderskom dokumentacijom – navode u Komisiji.

Istim zapisnikom je, kažu, konstatovano da dio opreme ne odgovara specifikaciji definisanoj ugovorom, u vrijednosti od oko 50.000 eura, zbog čega je reklamirana dobavljaču i nije plaćena.

-Komisijski je zatraženo od dobavljača da dostavi opremu koja je ugovorena, a koju obavezu, prema našim informacijama, dobavljač je i ispunio. Navedeno znači da ,,eksperti“ nijesu saopštili nikakvu ekskluzivu. MUP i država su po ovom osnovu u potpunosti zaštićeni, jer garantni rok teče, ne od dana potpisivanja ugovora, već od dana puštanja sistema u rad i garancija važi do kraja 2021. godine – poručuju iz Komisije.

Dodaju da zapisnici, koje su potpisali svi članovi Komisije za isporuku opreme, demantuju neistine da je bilo ko bio uskraćen za uvid u tendersku dokumentaciju.

– Notorna je neistina da je bilo kakva šteta pričinjena realizacijom ovog projekta budući da je kompletna oprema i dalje u garantnom roku. Kao što je i neistina da sistemi ne rade, već više od godinu – navode u Komisiji.

Naglašavaju da ne znaju da bilo ko ima neovlašćen pristup sistemu koji je u vlasništvu Ministarstva i Uprave policije, jer je implementirana dodatna oprema koja štiti pristup sistemu i da sva oprema ima garanciju dvije godine, koja ističe krajem decembra 2021. godine.

VDT: Zlonamjerni i nemoralni napadi na tužiteljku Čolan-Deretić

Iz podgoričkog Višeg državnog tužilaštva saopštili su da je državni sekretar u Ministarsvu unutrašnjih poslova Rade Milošević iznio netačne navode ,,da tužilaštvo nije preduzelo ni jednu radnju po pitanju prijave službenika MUP-a za davanje mita“.

– Na konferenciji za medije neprimjereno su upućene prozivke na račun državne tužiteljke Tanje Čolan-Deretić koja je po podnijetoj prijavi preduzela sve neophodne, zakonom predviđene, mjere i radnje – navodi se u saopštenju VDT Podgorica.

Dodaju da je krivično djelo davanje mita u nadležnosti Osnovnog državnog tužilaštva i da su dostavljeni spisi predmeta.

Činjenica je, kako navode, da državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova ne mora poznavati nadležnosti tužilaštava i ne mora znati da je krivično djelo davanje mita u nadležnosti Osnovnog državnog tužilaštva, da ne zna šta je tokom postupka utvrđeno, ali da to nije razlog da crta mete i optužuje tužioce koji rade svoj posao u skladu sa zakonom.

-Državni sekretar nema pravo da proziva i označava postupajuću tužiteljku kao tužioca koji postupa nezakonito, bez ikakvog osnova za to, u situacijama kada tužiteljka nije u mogućnosti da mu odgovori u tom trenutku. Možda je politički profitabilno, ali je zlonamjerno i nije moralno da se, bez ikakve provjere činjeničnog stanja, targetiraju ljudi koji su sav svoj radni vijek posvetili vladavini prava i borbi protiv kriminalnih aktivnosti – stoji u reagovanju Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Smatraju da se dnevna politika i populizam moraju razdvojiti od rada, najavljujući da će o pritiscima obavijestiti međunarodne partnere.

-Istovremeno, napominjemo da ćemo svaki dalji pritisak smatrati političkim uticajem i direktnim miješanjem u rad tužilaštva. Smatramo da je o tome potrebno obavijestiti i međunarodne partnere – zaključuje se u saopštenju Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (1)

Jelena

03 Mar. at 10:06

Šta reći od ovog prljavog , pijetla sa cubucom. Naći će se neko da mu je skine!