test

PRITISAK ZAPADA: Hrebickova – „Otvoreni Balkan“ i ugovor sa SPC nijesu prioriteti Crne Gore na putu ka EU

Standard

05/07/2022

06:57

Češka ambasadorka Janina Hrebičkova poručila je da Evropska unija želi da vidi rad na reformama u svim resorima koje je neophodno realizovati da bi Crna Gora do kraja godine mogla napraviti konkretan pomak na putu ka Evropskoj uniji. Naglasila je da ,,Otvoreni Balkan“ i ugovor sa Crkvom Srbije, iako su to vrlo bitna pitanja za društvo, nijesu prioriteti na tom putu.



– To nijesu prioriteti, zato što prioritet za Evropsku uniju, za Predsjedništvo i za sve države članice i institucije Evropske unije je da Vlada Crne Gore, ministarstva Crne Gore, društvo, sve institucije Crne Gore, opredijele se i aktivno rade da bi napravili reforme koje su potrebne za ubrzavanje članstva Crne Gore – kazala je za Gradsku RTV češka ambasadorka Hrebičkova.

Ako je suditi po ovoj i još nekim izjavama šefova diplomatskih predstavništava zemalja EU, jučerašnji radni doručak koji su organizovali ambasadorka Češke, crnogorski premijer i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, povodom početka češkog predsjedavanja EU, za Abazovića nije bio nimalo prijatan.

,,PRIJATELJSKE NAPOMENE“

Prema informacijama Pobjede, diplomate EU su Abazovića upozorili da bi insistiranje na brzom potpisivanju ugovora sa Crkvom Srbije, bez unutrašnjeg dijaloga i konsenzusa, moglo dovesti do destabilizacije pozicije Vlade što bi značilo i blokiranje procesa usaglašavanja o reformama u pravosuđu do kraja jula, na čemu insistira Brisel.

Iako je dobio jasne ,,prijateljske napomene“ od diplomata iz EU, izvori našeg lista tvrde da je Abazović, osim što je ispoljio vidnu nervozu, ostao na pozicijama da treba, što prije, da se potpiše ugovor sa Crkvom Srbije.

Kako je Pobjeda pisala, Radni tim Vlade Crne Gore je tekst ,,Temeljnog ugovora sa SPC“ razmatrao na samo jednom sastanku (!) i to kada nije bio psrisutan član Tima, advokat Nikola Martinović, kojeg je predložio potpredsjednik Vlade Raško Konjević.

Češka ambasadorka je kazala da u procesu reformi moraju da učestvuju sva ministarstva.

– Tako je bilo i kod nas u Češkoj, kad smo mi ušli u proces integracije u EU, svi smo puno morali da radimo u svim resorima, kako na političkom, tako i na tehničkom i ekspertskom nivou. I to je potrebno vidjeti da bi se ubrzao integracioni proces i da bi Crna Gora išla malo brže naprijed. Mi se nadamo da svi resori ovo shvataju u Crnoj Gori – zaključila je Hrebičkova.

OČEKIVANJA IZ BRISELA

I francuski ambasador Kristijan Timonije je podsjetio da Evropska unija od Crne Gore očekuje konkretne korake.

Prioritet su, kaže, reforme u pravosuđu, dok su ,,Otvoreni Balkan“ i ugovor sa Crkvom Srbije unutrašnja pitanja i tako ih treba tretirati.

– Svi se nadamo da niko neće iskoristiti ova osjetljiva pitanja kako bi narušio put Crne Gore ka Evropskoj uniji i to je najvažnije – ocjenjuje Timonije.

Kako je saopšteno iz kabineta Abazovića, tokom radnog doručka razgovaralo se o reformskom procesu, izazovima na putu daljih integracija, unutrašnjim političkim prilikama u našoj državi, regionalnoj saradnji, geopolitičkim izazovima izazvanim agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu, infrastrukturnim projektima i ekonomskom razvoju države, sa posebnim naglaskom na sjeverni region Crne Gore.

Premijer Abazović, kako je saopšteno, kazao je ambasadorima EU da se teška pitanja moraju rješavati odmah, bez zadrške i uslovljanja da bismo mogli da se fokusiramo na našu evropsku agendu i reformski proces.

Kako se navodi, na sastanku premijera Abazovića sa ambasadorima EU država u Crnoj Gori prezentovani su rezultati istraživanja javnog mnjenja koji pokazuju da Vlada Crne Gore ima podršku preko 60 odsto građana.

ĆUTANJE PREMIJERA

Iz Abazovićevog kabineta nijesu saopštili šta su ambasadori država članica EU poručili našem premijeru.

U šturom saopštenju navedeno je da je Hrebičkova kazala da „ovako pozitivni signali iz Brisela i iz svih država članica EU nijesu viđeni u posljednje 22 godine“ i da „Crna Gora može biti kolateralni pobjednik aktuelnih prilika“.

Sastanak premijera sa ambasadorima trajao je duže od dva sata.

Nakon sastanka sa ambasadorima Evropske unije, Gradska TV pokušala je i od premijera Abazovića da dobije odgovor na pitanje o prioritetima 43. Vlade Crne Gore, ali, premijer je, vidno iznerviran, očito zbog onoga što su mu poručili ambasadori, projurio ne saslušavši čak ni pitanje.

– Ne, no pitajte onoga Đonovića – kratko je prokomentarisao Abazović.

Vujović: U izjavi Hrebičkove sve jasno da jasnije ne može biti

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović, komentarišući izjavu češke ambasadorke Janine Hrebičkove, kazao je da naši partneri jasno poručuju što su prioriteti 43. Vlade.

– Ako je Vlada evropska, prioriteti su evropski. Ako su prioriteti drugi, onda Vlada nije evropska. Ako su pregovori sa povlašćenom SPC važniji od pregovora sa EU – birati novu vladu. Sve jasno da jasnije biti ne može. Kristalno – napisao je Vujović na Tviteru.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (1)

Jelena

05 Jul. at 06:02

Nasto liči, loš Albanac , Srbijanske krvi.Nista roba!