test

Proslava u Beranama bespotrebna provokacija

Standard

01/12/2022

19:38

Današnja proslava u Beranama 104 godine od održavanja sramne Podgoričke skupštine, čijim odlukama je Crna Gora 1918. prisajedinjena Srbiji, je bespotrebna provokacija većine građana koji vole sopstvenu državu.

Sagovornici Gradske RTV napominju da iza svega stoji susjedna Srbija koja veoma često manipuliše nacionalnim osjećanjima određenog broja građana Crne Gore.

Nije primjereno slaviti godišnjicu događaja kojim je poništena nezavisnost i identitet Crne Gore, kažu Socijaldemokrate. Godišnjica takozvane Podgoričke skupštine, dodaju, se može obilježiti, ali kao opomena da građani Crne Gore nikad više nešto slično ne dozvole.

“Podsjetili smo javnost na istorijske činjenice i ovaj čin okvalifikovali kao bespotrebnu provokaciju pretežnog broja građana koji vole svoju državu. U ovom slučaju, jednostavno nije smjela izostati reakcija, jer nemamo pravo da dozvolimo modifikovanje istorijskih okolnostii, u tom smislu je zaista više nego očigledno da je naš revolt višestruko opravdan”, kazao je predsjednik OO SD Berane, Onur Babić.

Isto kažu i u beranskom DPS-u. Iako ističu da razumiju potrebu građana Berana koji se osjećaju kao Srbi za zasebnom nacionalnom kućom, podsjećaju da je otvorio premijer Vojvodine, te da se iz dosadašnjeg djelovanja može zaključiti da Srbija često manipuliše nacionalnim osjećanjima jednog broja građana Crne Gore.

To što se Srpska kuća u Beranama otvara na dan kada je 1918, nelegitimnim odlukama Podgoričke skupštine Crna Gora prisajedinjena Srbiji, kažu, dovoljno govori.

“Zbog toga ne vjerujem da je riječ o dobroj namjeri. Naprotiv, svi zajedno moramo snažiti prije svega građansku Crnu Goru, a nikako doprinosti snaženju njenog razjedinjavanja, što je očita namjera jednog broja političkih struktura iz regiona”, istakla je predsjednica OO DPS Berane, Lidija Kljajić.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju kojom je proglasila ništavnim sve odluke takozvane Podgoričke skupštine iz 1918.

Izvor: Gradska TV

Ostavite komentar

Komentari (0)