test

Protest ispred Vlade: Vlada umjesto mitomanije da ponudi evropski put Crnoj Gori

Standard

04/07/2022

20:20

Počelo je okupljanje građana Crne Gore ispred Vlade koji protestuju povodom najave premijera Dritana Abazovića da će se Vlada u četvrtak izjasniti o tekstu temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Okupljeni nose transparente poput “Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana”, “Abazoviću, zakonom si nam oteo crkve, a ad temeljnim ugovorom hoćeš da nam uzmeš postojanje i dušu”…

Podsjećamo, generalni sekretar SD Miloš Čelanović poručio je da je večerašnji protest potpuno opravdan i da će se ta partija, kada je riječ o ovako važnim pitanjima, uvijek odazvati pozivima građana.

Aktivista za ljudska prava i jedan od čelnika Pokreta “21. maj”, Aleksandar Saša Zeković, kazao je da je ovo okupljanje “u znak protesta zbog namjere Vlade Crne Gore da sa jednom vjerskoj zajednicom potpiše ugovor kojim se ozbiljno narušava naša prošlost, sadašnjost i budućnost”.

“Naša poruka je jasna ovakav tekst tzv. temeljnog ugovora štetan je po sve građane i građanke Crne Gore. Iz Podgorice večeras šaljemo svih građanima poruku ljubavi i poštovanja, zato neka se zavijore sve naše zastave i zajednički pozdravimo i otjepavjmo hiumnu naše Domovine mile”, poručio je on.

Podsjetio je da je danas Dan borca.

“Na današnji dan, 1941. donijeta je odluka da se sabotaža i diverzija pređe na opšte narodni ustanak. Slava i zahvalnost svima koji su položili živote u borbi proitiv okupatora. Ako neko na Balkanu zna što znači borba za slobodu onda to znaju naši prijatelji, naša braća Albanci. Kao narod koji i preživio i pobijedio aparthejd pozivamo ih u pomoć. Za odbranu i pobjedu građanske, sekularne i demokratske Crne Gore potrebnio su svi, uključujući i našu albansku braću”, naglasio je Zeković.

Prema njegovim riječima, najbolji crnoogorsko-albanski odnosi nijesu od juče. Oni su, ističe, tradicionalnio još od Petrovića Njegoša.

“Albanci u Crnoj Gori su uvijek su bili lojalni i vjerni svojoj državi Crnoj Gori što su naročito pokazali 2006. i 2017. kada je Crna Gora bila na vododjelnici. Kada je umro kralj Nikola, u egzilu, na kućama, u Malesiji, Albanci su istakli crnogorsko obilježje žalosti, crni barjak a stariji Albanci su kralja lelekali onako kako se to čini prema najmilijima i najrođenijima. Albanci su naši istorijski i tradicionali saborci i vazda na strani Crne Gore. Do pojave Dritana Abazovića, Crna Gora među Albancima nikada nije imala Rahmana Morinu”, kazao je Zeković.

Okupljenima se obratio Husein Gjokaj, izvršni direktor Pokreta za Tuzi, poručujući da mu je čast biti dio skupa, onih “koji ste slavili 21 maja 2006 godine”.

“Tu sam sa vama kao građanin Crne Gore, kao Albanac koji sa vama dijeli brigu o budućnosti naše države. Brigu koja je opravdana jer pojedini naši političari izgleda da ne cijene dovoljno ni državu a ni našu spremnost da odbranimo tekovine 21. maja i Belvedera”, istakao je on.

Poručio je, kako kaže, svima onima koji” žele da pogaze sve što je nama sveto kažemo – ne”.

“Ne svima onima koji tajno, a i javno pregovaraju u Beogradu o sudbini naše države”, naglasio je Gjokaj.

Prenio je poruku svojih sunarodnika koji, kako kaže, baštine vrijednosti 21. maja “da ćemo zajedno sa svim građanima Crne Gore još jednom po ko zna koji put čvrsto stati na odbrani Crne Gore i poručim, da o našoj zajedničkoj budućnosti se odlučuje u Crnoj Gori”.

Izvor (naslovna fotografija):

Antena M

Ostavite komentar

Komentari (0)