test

PSSE zabrinuta zbog polarizacije na crnogorskoj političkoj sceni

Standard

29/01/2022

10:39

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je Rezoluciju kojom se, u dijelu o Crnoj Gori, pozivaju sve partije i lideri da ne naglašavaju polarizaciju, već da pomognu da se njen intenzitet smanji.



Rezolucija je bazirana na izvještaju o monitoringu država članica Savjeta Evrope, predstavnika danske delegacije Mihaela Astrupa Jensena, prenosi TVCG.

U Rezoluciji se navodi da je PSSE zabrinuta zbog sve veće polarizacije crnogorske političke scene oko pitanjanacionalnog identiteta i da je Crna Gora do sada uspjela u velikoj mjeri da ograniči takve tenzije.

Pozdravljena je konstruktivna saradnja vlasti i Venecijanske komisije na razmatranju Izmjena i dopuna Zakona održavnom tužilaštvu i Nacrta zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Parlamentarna Skupština, međutim, napominje da zamjena svih članova Tužilačkog savjeta i imenovanje pet novihčlanova iz redova uglednih pravnika prostom većinom u parlamentu predstavljaju rizik za nezavisnost Tužilačkog savjeta.

Zato poziva crnogorski parlament da obezbjedi da pet novih članova TS iz redova uglednih pravnika bude imenovanona osnovu njihove kompetencije i da se smatraju politički neutralnim,piše, između ostalog, u nacrtu.

Izvor: RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)