Izvor: Gradski portal

Radulović: Blokada Ustavnog suda odgovara svima koji krše Ustav; Martinović: U Ustavnom odboru sjede nekompetentni poslanici

Više od tri hiljade žalbi građana čeka presudu Ustavnog suda, saopšteno je na posljednjoj sjednici skupštinskog Ustavnog odbora. Ipak, poslanicima to ništa ne znači, jer, prema ocjeni sagovornika Gradske, ni sjutra na sjednici Skupštine, neće izabrati ni jednog sudiju te pravosudne institucije, za šta je potrebno 49 glasova. Razlog je što blokada Ustavnog suda odgovara svima, ističe pravnik Veselin Radulović.
Radulović: Blokada Ustavnog suda odgovara svima koji krše Ustav; Martinović: U Ustavnom odboru sjede nekompetentni poslanici

Ilustracija

“Gotovo je izvjesno da će se to desiti, ako uzmemo u obzir neozbiljnost, neodgovornost i ponašanje političara u prethodnom periodu.
Neodgovornost je svih političara u Crnoj Gori. Svi su u nekom momentu opstruirali i onemogućavali da dođe do izbora sudija Ustavnog suda i svu su u nekom momentu i kršili Ustav. Najprostije rečeno, blokada i nefunkcionalnost Ustavnog suda odgovara svima koji krše Ustav”, smatra Radulović.

I u vrijeme DPS-a, kao i tokom vlade Zdravka Krivokapića i sada Dritana Abazovića, vlast je kriva za blokadu pravosuđa, ističe pravnik Nikola Martinović, dodajući da političari moraju poštovati Ustavni sud Crne Gore.

“Ustavni sud u Crnoj Gori je mali sud u Strazburu. Riječ je o nekompetentnosti crnogorskih poslanika u našoj skupštini. U Ustavnom odboru imate ljude koji su potpuno nekompetentni. Misle i dalje da se sudija bira po političkoj podobnosti. Taj sudija mora da se bira po stručnosti, po integritetu, isto kao što ljekara ne birate koje je nacije”, pojašnjava Martinović.

Podsjeća da je izbor sudija Ustavnog suda najprije opstruirao GP URA, kada je njihova poslanica Suada Zoronjić bila uzdržana prilikom glasanja za svih 18 kandidata. Ustavni sud nije političko tijelo, poručuje Martinović, jer, objašnjava, treba da donese pravdu ne samo crnogorskim građanima, već i strancima.

“To nije pitanje ničijeg dogovora. To je obaveza poslanika da omoguće da sud funkcioniše. Neka se dogovore. Isto kao što se papa bira. Mogu kardinali da kažu, mi nećemo da izaberemo papu. Zaključani su. Nema izlaska dok ga ne izaberemo i očigledno je da mi imamo nekompetentne političare, u prvom redu one koji sada vrše vlast”, ističe Martinović.

Pravnik Radulović podsjeća da su u protekle dvije godine raspisana četiri konkursa za sudije Ustavnog suda. Njihov izbor opstruirali su političari, uslovljavajući jedni druge i nije jasno do kada će trajati takvo ponašanje, ističe Radulović.

“Svjedočimo mjesecima, godinama, neozbiljnom, a ja bih rekao i vrlo nekulturnom ponašanju političkih partija i njihovih lidera. I ova aktuelna vlada izabrana je u ovoj godini podrškom poslanika DPS-a, a to je opravdano time da se jedino na taj način može izabrati Ustavni sud, odblokirati pravosuđe, pa se to nije desilo. Ista ta vlada je potpisala temeljni ugovor sa istom argumentacijom, da je to jedini način da se dođe do izbora sudija Ustavnog suda, deblokade pravosuđa, pa se to nije desilo”, kazao je Radulović.

Ucjene su i dalje na stolu, pa DF traži da DPS podrži Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružićić za sudije, kako bi ponovo pokrenuli razgovor o Zakonu o predsjedniku.

Sa druge strane, DPS traži povlačenje tog akta iz skupštinske procedure i tačan datum vanrednih parlamentarnih izbora, pa će, kako su najavili, podržati jednog kandidata za sudiju.

U toj partiji traže da glasanja sjutra ne bude, ali će konačna odluka o tome biti poznata nakon skupštinskog kolegijuma, koji je zakazan za 12 sati.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Skupština razriješila Konjevića i Krivokapića,  bez većine za sudije Ustavnog suda

HRA: Hitno izabrati sudije Ustavnog suda

Uživo: Odbor saslušava preostala četiri kandidata za sudiju Ustavnog suda

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Mediteranski način ishrane može dugoročno pomoći ljudima koji pate od multiple skleroze

Za solidarnost / protiv kulture nasilja!

UBISTVO NIKOLE BOJOVIĆA: Utvrđeno da je Cvetanović na snimku, odbrana traži saslušanje vještaka

Naučnici otkrili savršenu formulu pomoću koje ćete se buditi odmorni i svježi