test

Radulović: Institucionalna kriza se ne može riješiti kršenjem Ustava

Standard

02/11/2022

20:52

Pravnik Veselin Radulović ocijenio je da izmjene Zakona o predsjedniku zadiru u Ustav i da njima skupštinska većina djelimično preuzima ovlašćenja predsjednika.



On je u izjavi za Radio Slobodna Evropa istakao da se institucionalna kriza ne može riješiti kršenjem Ustava.

“Kolika je dubina političko-pravne krize, nakon ovog poteza parlamentarne većine, zavisi od toga kako će se izmjene Zakona primjenjivati u praksi. Crna Gora kao društvo je ušla u opasnu zonu pravne nesigurnosti, gdje institucije nisu elementarno sposobne da obezbijede vladavinu prava”, naveo je Radulović.

Podsjećamo, glasovima „stare“ većine u crnogorskom parlamentu juče su, sa 41 glasom za i bez prisustva opozicije, izglasane izmjene Zakona o predsjedniku države koje predviđaju niz neustavnih odredbi kojima poslanici DF-a, Demokrata, Ure, SNP-a žele da primoraju Mila Đukanovića da predloži mandatara za sastav vlade ili da ga izopšte iz te procedure.

Kako je zakon usvojen po hitnom postupku, Đukanović je dužan da ga u roku od tri dana potpiše ili vrati Skupštini na ponovno odlučivanje. Ukoliko vrati zakon parlamentu, a poslanici ga ponovo izglasaju, predsjednik države će, shodno Ustavu, morati da proglasi ponovo usvojeni zakon.

Kako Ustavni sud sa tri člana nije funkcionalan, ostaje nejasno kakav je pravni i politički rasplet moguć ukoliko Đukanović i drugi put odbije da proglasi izmijenjeni Zakon o predsjedniku.

Tokom rasprave u parlamentu poslanici opozicije, DPS-a, SDP-a, SD-a, Liberalne partije isticali su da su predložene izmjene suprotne Ustavu, da su usmjerene protiv Đukanovića, kao i da predstavljaju pokušaj ustavnog puča. Sa druge strane, predstavnici „stare“ većine tvrdili su da predložene izmjene predstavljaju „deblokirajući mehanizam“ koji će poslužiti da se izabere vlada.

Izvor (naslovna fotografija):

Veselin Radulović;
RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)