Izvor: Pobjeda

RADULOVIĆ: Isti „šinjel“ i ideološki i politički

Želim da svi građani promovišu mir, univerzalne vrijednosti, svako je dobrodošao, svi dobronamjerni ljudi su više nego dobrodošli i politika Vlade će i u narednom periodu biti takva prema svim dobronamjernim ljudima – saopštio je juče novinarima premijer Dritan Abazović, nakon sastanaka sa patrijarhom srpskim Porfirijem Perićem u Manastiru Ostrog.
RADULOVIĆ: Isti „šinjel“ i ideološki i politički

Foto: Vlada Crne Gore

Poručio je da mu je veliko zadovoljstvo što se sreo sa Perićem i mitropolitom crnogorsko-primorskim Crkve Srbije Joanikijem Mićovićem.

– Neka se narod raduje, neka bude što više zadovoljstva, sreće, radosti i da se uvijek gledamo lijepim povodom – istakao je Abazović, koji je konstatovao i da „Crna Gora ide putem pomirenja, putem pravde“.

Istakao je da nema „nikakve dramatizacije“ u vezi temeljnog ugovora koji država treba da potpiše sa ovom vjerskom zajednicom, iskazujući očekivanje da će to biti urađeno u njegovom mandatu.

– Premijer sekularne države će se truditi da bude premijer svih građana, nezavisno da li su oni vjernici ili nijesu. Kao što sam obilazio planine i sela, vrlo sam srećan i kada obilazim manastire, crkve, džamije, katedrale. Sve što je u Crnoj Gori je naše, zajedničko – rekao je on odgovarajući na pitanje smatra li primjerenim da se premijer sekularne države sastaje u manastiru, pogotovo na mjestu koje već ima političku konotaciju zbog dogovora o prethodnoj vladi koji je tu postignut.

NIŠTA NOVO

Predsjednika Matice crnogorske Dragana Radulovića posjeta premijera Abazovića, na njegov zahtjev, patrijarhu Crkve Srbije Porfiriju u Manastiru Ostrog uopšte ne čudi.

– Vidim je kao nastavak jedne tradicije koja je uspostavljena prije skoro dvije godine formiranjem vlade u Ostrogu. To je ono što se kaže „izašlo iz šinjela“. Premijer, i prethodni i sadašnji, su upravo izašli iz tog šinjela, ideološkog i političkog, i oni će nastaviti da odrađuju dio posla – kazao je za Pobjedu Radulović.

Istina, dodaje naš sagovornik, situacija više nije takva da mogu uraditi „sve poslove koje su obećali i preuzeli na sebe“, jer globalna dešavanja, nakon ruske agresije na Ukrajinu, za njih više nijesu blagonaklona.

– Ali, veze se dakako čuvaju i poštuju. I premijer i dio Vlade, vjerujem, još računaju na podršku Crkve Srbije – smatra Radulović.

Premijer, prema njegovim riječima, očigledno ne vidi ništa problematično u „nipodaštavanju sopstvene pozicije u sekularnoj državi Crnoj Gori“.

– Navodno sekularnoj, jer je taj pojam sekularnosti kod nas veoma upitan evo tridesetak i više godina. Istomišljenici se srijeću i razgovaraju. Pa, iako su neistomišljenici vrlo brzo će pronaći saglasnost o bitnim stvarima koje ih interesuju – zaključuje Radulović.

Evropski parlament u martu je usvojio Rezoluciju o stranom uplitanju u demokratske procese u kojoj je, pored ostalog, iskazana zabrinutost zbog pokušaja Crkve Srbije da Rusiju promoviše kao zaštitnicu tradicionalnih vrijednosti. Osuđeni su i pokušaji Rusije da iskoristi napetosti među etničkim grupama na Zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podijelila zajednice, što bi, kako se konstatuje u dokumentu, moglo da dovede do destabilizacije cijelog regiona.

Istaknut je ruski uticaj u pravoslavnim crkvama, posebno u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a naročito u entitetu Republici Srpskoj, Gruziji i donekle Ukrajini, „kroz sijanje sjemena razdora među lokalnim stanovništvom, razvijanjem pristrasnog pisanja istorije i promovisanjem antievropskih programa“.

Prethodna vlada u kojoj je Abazović bio potpredsjednik konstituisana je u Manastiru Ostrog, pod patronatom sada pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Crkve Srbije Amfilohija Radovića.

I aktuelna Vlada, čiji je premijer Abazović, preko dijela njegovog kabineta pod znatnim je uticajem Crkve Srbije.

UGROŽAVANJE SEKULARNOSTI 

– Ne smatramo da je Manastir Ostrog mjesto na kojem treba održavati političke sastanke i dogovarati sastav Vlade ili donositi bilo kakve političke odluke. U tom kontekstu, sastanak sa patrijarhom Porfirijem morao je biti održan u Vladi Crne Gore kako i dolikuje sekularnoj i građanskoj državi kakva je Crna Gora – poručio je za Pobjedu portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić.

Podsjeća da „odnos prema vjerskim zajednicama mora biti zasnovan na Ustavu i na osnovnim ulogama koje izvršna vlast sa jedne i vjerske zajednice sa druge strane, imaju u svakom društvu“.

Za generalnog sekretara Socijaldemokratske partije Ivana Vujovića, „nije problem u sastanku sa patrijarhom Crkve Srbije, već je potpuno neprimjereno da premijer jedne sekularne države održava zvanične sastanke u vjerskim objektima“.

– Premijer mora voditi računa o dignitetu države, jer se ovakvim ponašanjem i protokolarnim činom stiče utisak da postoje institucije koje su iznad države, što je, inače, u slučaju ove vjerske zajednice demonstrirano bezbroj puta i za vrijeme prethodne, ali i prethodnih vlasti – istakao je on.

Podsjeća da su Crnogorska pravoslavna crkva i Crkva Srbije vjerske zajednice koja nemaju temeljni ugovor sa državom.

– Ukoliko postoji interes sa njihove strane, država može da uđe, na potpuno javan i transparentan način, u regulisanje tih odnosa. Vjerujemo da bi tim ugovorima morali i jasno da se preciziraju neki elementi kako bi se spriječilo dosadašnje, u više navrata, antipravno ponašanje Crkve Srbije u Crnoj Gori. Dakle, potpuno ravnopravno i nediskriminatorno, jer je to jedino normalno i ustavno ponašanje svake ozbiljne države. Zakulisne i tajne radnje bivše apostolske vlade oko ovog pitanja ne obavezuju novu Vladu i ovdje sva procedura mora da ide potpuno regularnim i zakonskim putem – kategoričan je Vujović.

NEGATORSKI ODNOS CRKVE SRBIJE

Posebna je tema, kaže on, negatorski i uvredljiv odnos Crkve Srbije, odnosno njenog vrha, prema državi Crnoj Gori, crnogorskom narodu, njegovoj istoriji i tradiciji.

– Vrlo važna tema je i politička i vrijednosna agenda ove vjerske organizacije, koja je u ključnim elementima suprotstavljena bazičnim vrijednostima modernog crnogorskog društva, a da ne govorimo o bilo kakvom suočavanju sa prošlošću i ratovima 90-ih, kao i jasnoj podršci datoj osuđenim ratnim zločincima. Danas je i cjelokupnoj međunarodoj javnosti jasna suština djelovanja vrha ove vjerske zajednice, kao promotera antizapadne i anti EU politike, što je nedavno konstatovao i Evropski parlament, označavajući Crkvu Srbije kao eksponenta ruskih političkih i imperijalnih interesa u regionu, pa tako i u Crnoj Gori – zaključio je Vujović.

Portparol opozicionih Socijaldemokrata Nikola Zirojević nije iznenađen, kako kaže, servilnim odnosom aktuelnog premijera prema Crkvi Srbije.

– Potpuno je očekivano da neko ko je pregovore za formiranje prethodne Vlade vodio i dogovorio u Manastiru Ostrog, sa tog mjesta postao potpredsjednik te Vlade, sada na istom mjestu, sa manje-više istim ljudima, ugovara državnu politiku. Nema tu ni S od sekularnosti, već se isključivo radi o poniznosti i dozvoljavanju da se jedna vjerska zajednica miješa u poslove Vlade jedne nezavisne države. Zamislite predsjednika jedne „evropske, građanske, sekularne“ Vlade koji na prvi sastanak odlazi, ne u Brisel, ne u London, nego u Ostrog – kazao je Zirojević.

Abazović se, dodaje on, i u prethodnom periodu češće ponašao kao zagovornik interesa Crkve Srbije, nego kao neko ko štiti interese države koju predstavlja.

– Upravo zbog toga sumnjamo u ustavnost i zakonitost ugovora sa Crkvom Srbije koji će njegova Vlada dogovarati. Da budem do kraja jasan – nemamo ništa protiv potpisivanja ugovora, ali on mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima države Crne Gore i ni u kom slučaju tu vjersku zajednicu ne smije postavljati iznad same države ili bilo koje druge vjerske zajednice – poručio je Zirojević.

Iz Građanske inicijative „21. maj“ na Tviteru su, pored ostalog, napisali da će Abazović obećati Periću „temeljni ugovor kojim bi SPC zadržala otete crnogorske svetinje“.

Mitropolija crnogorsko-primorska Crkve Srbije saopštila je u srijedu veče da je prijedlog za susret sa Perićem došao iz Abazovićevog kabineta, te da mu je odgovoreno da je „zbog nedostatka vremena susret moguće organizovati jedino u Manastiru Ostrog“.

Saopštili su i da je kabinet premijera taj prijedlog prihvatio, uz zahtjev da se uputi formalan poziv, što je i učinjeno.

Abazović: Otvorena pitanja želimo zaokružiti pravedno i u skladu sa zakonom

Premijer Dritan Abazović, kako je sinoć saopšteno iz njegovog kabineta, kazao je na sastanku u Manastiru Ostrog da će „za rješavanje otvorenih pitanja Srpska pravoslavna crkva u Vladi Crne Gore imati korektnog sagovornika, s ciljem da se priča zaokruži pravedno i u skladu sa zakonom, na obostranu korist“.

Sastanku sa patrijarhom srpskim Porfirijem Perićem i mitropolitom Crkve Srbije Joanikijem Mićovićem, kako se navodi, prisustvovali su i ministar pravde Marko Kovač i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

Saopštili su i da je Perić čestitao Abazoviću funkciju uz poruku da mu želi da mu „Bog da snage“ da nosi teret i odgovornost, „imajući u vidu napor koji to nosi, naročito na našim prostorima“.

Perić je Abazoviću rekao kako crkva kojoj pripada „poštuje državu u kojoj se nalazi i njene institucije, a minimum što očekuje i želi je da svoj život organizuje tako da nikoga ne ugrožava, ali i da uživa prava i slobode propisane zakonima“.

Novi crnogorski premijer obećao mu je da „nikakvih restrikcija neće biti“.

– I mi ćemo svojim primjerom doprinositi da se zavidni vid tolerancije koji postoji u Crnoj Gori i regionu razvije u još više ispravnijem smjeru – zaključio je Abazović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Da li je Beograd Crnu Goru ostavio na miru?

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Abazović: Ako se smijeni Sekulović oboriću Vladu, biće i novi premijer, državnog udara na Cetinju nije bilo

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(VIDEO) Uhapšeno šest osoba osumnjičenih za prodaju droge

PORAVNANJE ILI DIL: Kako su Plantaže izgubile 350 hiljada eura i više hiljada kvadarta zemljišta

(VIDEO)Pogrebne usluge dobile savremenu upravnu zgradu

Šahmanu, Mihailoviću, Peroviću i Rajkoviću i Vukotiću zadržavanje, Hajduković će se braniti sa slobode