Izvor: RTCG

Radulović: Izbor sudija Ustavnog suda ne smije biti predmet partijskih trgovina

Novi oglas je posljednja šansa da se političari uozbilje i da ipak izaberu nedostajuće sudije Ustavnog suda, poručio je za Portal RTCG advokat Veselin Radulović.
Radulović: Izbor sudija Ustavnog suda ne smije biti predmet partijskih trgovina

Foto: Screenshot/ RTCG

On je istakao da dosadašnje iskustvo ostavlja dosta prostora i za pesimizam, odnosno strepnje da će političari nastaviti da se rukovode partijskim i ličnim interesima na štetu građana i na štetu države Crne Gore.

“Besprizorna neodgovornost i neozbiljnost političkih partija i njihovih lidera, njihova navika da po svim pitanjima trguju, ucjenjuju se i međusobno uslovljavaju, dovela je do produžetka nefunkcionalnosti Ustavnog suda i istovremeno ugrozilo nastavak pregovora Crne Gore sa EU”, rekao je Radulović.

Naglasio je da sa izborom sudija Ustavnog suda kasni od ljeta 2020. godine.

“Pet oglasa okončano je bez uspjeha zato što su političke partije na krajnje neprimjeren i čak nepristojan način, ovim pitanjem konstantno otvoreno trgovale, ucjenjivale se i uslovljavale”, ocijenio je advokat.

Dodaje da način na koji se se političari odnijeli sa značajnim brojem kandidata koji su ispunjavali sve uslove i koji su imali ličnog i profesionalnog integriteta da budu izabrani za sudije Ustavnog suda može obeshrabrujuće djelovati na osobe od kredibiliteta da se uopšte prijave na novi oglas za izbor sudija Ustavnog suda.

“Rekao bih da je novi oglas posljednja šansa da se političari uozbilje i da ipak izaberu nedostajuće sudije Ustavnog suda. Nadam se da će eksplicitna upozorenja koja su stigla od međunarodnih partnera Crne Gore imati efekata i da će do kraja januara Ustvani sud biti funkcionalan”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, dosadašnje iskustvo ostavlja dosta prostora i za pesimizam, odnosno strijepnje da će političari nastaviti da se rukovode partijskim i ličnim interesima na štetu građana i na štetu države Crne Gore.

“U svakom slučaju, dosadašnja praksa trgovine koja je dovela u pitanje postojanje institucija i funkcionisanje pravnog poretka, praksa zloupotrebe zakonodavnih ovlašćenja, praksa političkih tgovina, ucjena i političke korupcije, trebalo bi da bude razlog za utvrđivanje, ne političke, nego krivične odgovornosti, dok još imamo elementarno funkcionalno pravosuđe”, zaključuje Radulović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Qyu

A zasto ne donesete zakom da sudije,tužioci,vojmici i policajci ne mogu biti članovi političkih stranaka i pederi ?

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Skupština razriješila Konjevića i Krivokapića,  bez većine za sudije Ustavnog suda

Blažić: Ne mogu se zakonom uređivati odnosi koji su već uređeni Ustavom

Pokušaj pretvaranja Ustavnog suda Crne Gore u politički plijen

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Zašto nijedna zastava na svijetu nema ljubičastu boju na sebi?

KRIJUMČARSKA ŠEMA: Crna Gora prva tranzitna tačka za šverc marihuane, policija za dva mjeseca zaplijenila skoro 200 kilograma droge

Uri i SNP-u pola funkcija, dio lidera DF-a u vladi

Advokat Dražena Vojvodića: Neistinama pokušavaju da opravdaju svoje postupanje koje se ne može razumno opravdati