test

RADULOVIĆ ZA STANDARD: Predlog izmjena Zakona o oduzimanju imovine povući iz procedure, ovakav model ne postoji nigdje u svijetu

I. Đoković

10/02/2023

09:05

Predlog izmjena Zakona o oduzimanju imovine je izuzetno loš i treba da bude povučen iz procedure, kaže za Portal Standard advokat Veselin Radulović, koji je mišljenja da bi trebalo formirati radnu grupa koja bi uradila kvalitetan predlog, a u kojoj će biti zastupljeni predstavnici svih institucija koje treba da učestvuju u njegovoj primjeni, uključujući i Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa koji je neshvatljivo izostavljen pri izradi predloga, kao i predstavnici nevladinog sektora.

Radulović kaže da sva ekspertska mišljenja o nacrtima i predlozima zakona moraju da budu objavljena na sajtu Ministarstva pravde, jer su ona data građanima – a ne samo službenicima tog resora.

“Predlog zakona nije jasno definisao da postupak građanskog oduzimanja imovine kroz parnični postupak treba da ima supsidijeran karakter i da se primjenjuje samo u onim slučajevima gdje imovinu nije moguće oduzeti kroz krivični postupak”, kaže Radulović, i objašnjava da krivična i građanska procedura u predlogu nijesu jasno definisane i razdvojene.

Radulović kaže da se na današnjem saslušanju u Skupštini čulo toliko osnovnih kritika od strane predstavnika tužilaštva i sudova, da je očigledno da na ovaj predlog nije moguće intervenisati na način koji bi ga učinio prihvatljivim za usvajanje.

“Ujedinjene nacije su preko Kancelarije za borbu protiv droga i kriminala izradile model zakona o građanskom oduzimanju koji, iako je predviđen za države koje koriste običajno pravo, predstavlja koristan osnov koji se može prilagoditi svakoj državi, uključujući i pravne sisteme koji su zasnovani na kontinentalnom pravu, objašnjava Radulović, i dodaje da taj model i modele država koje takav zakon primjenjuju decenijama, poput Italije, Velike Britanije, Irske, Australije, Holandije i dr. treba koristiti pri izradi predloga, a model koji je sada predložen ne postoji nigdje na svijetu.


Na žalost, kaže Radulović, pred političarima je sada da izaberu između dvije loše opcije – da se zakon povuče ili da ne bude usvojen, sto bi značilo da je skoro godinu i po izgubljenog vremena, ili da usvoje ovako loš tekst.

“Mislim da je manja šteta ako se ovaj predlog ne usvoji od štete koja bi mogla nastupiti u slučaju da Skupština donese ovakav zakon”, zaključuje Radulović.

Izvor (naslovna fotografija):

Veselin Radulović;
RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)