Izvor: Pobjeda

Odbor izabrao kandidate za Sudski savjet: Korać, Vučinić, Šoć i Kurgaš

U toku je sjednica skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, na kojoj bi trebalo da budu utvrđeni prijedlozi kandidata za Sudski savjet.
Odbor izabrao kandidate za Sudski savjet: Korać, Vučinić, Šoć i Kurgaš

Foto: Skupština Crne Gore

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović kazao je da su zainteresovani za to da se Sudski savjet izabere u punom kapacitetu, ali kako je dodao, premijeru Dritanu Abazoviću i ministru Vladimiru Jokoviću su iz te partije još prije mjesec dana poručili da bi trebalo da se ide redom i da se ispunjavaju obećanja.

” Rekli smo šta je uslov, na šta su oni obećali da će u najkraćem vremenu potpisati ugovor sa SPC. Rekli smo im – čim se završi sa tim činom da možemo preći na sljedeći korak. Tako da postoji izvjesni dogovor koji bi mogao da se odloži jer imamo uvjeravanja da će ugovor biti potpisan za nekoliko dana. Ako je tako, onda odmah poslije toga možemo zakazati vanrednu sjednicu i da 7, 8, ili 9. avgusta imamo izabran Sudski savjet u punom kapacitetu”, kazao je Radunović.

On je ukazao na to da svi poslanici posljednja tri posljednja provode cijele dane u Skupštini, bez ikakvog efekta. Osvrnuvši se na to što je predsjednici Skupštine Danijela Đurović pozlilo uslijed iscrpljenosti od višednevnog i višečasovnog rada, on je poručio da su mnogi u Skupštini na ivici izdržljivosti.

” Ukoliko se večeras desi da se glasa i da se onda ne izglasa, mnogo je bolje da se ispune uslovi i obećanja koja su dala prva dva čovjeka vlade i da nakon toga izglasamo sudski savjet”,rekao je Radunović.

On je poručio da će biti uzdržani po pitanju svakog kandidata.

” Ako je neko došao u politički ćorsokak, obećavajući jednima jedno, a drugima drugo – mora platiti ceh”, istakao je Radunović.

Koprivica: Nema ni tropetinske većine, niti iko više želi dalje dogovore

Predsjednik Odbora Momo Koprivica kazao je da nema kvalifikovane većina za imenovanja u Sudskom savjetu.

” Na kolegijumu kod predsjednice Skupštine informisan sam od većine članova da nije obezbijeđena dvotrećinska većina koja je neophodna za pravosudna imenovanja kad je u pitanju Sudski savjet. Saznao sam da u ovom trenutku nema ni tropetinske većine za imenovanje – što je deblokirajući mehanizam, a jasno mi je i rečeno da se više ne želi nastaviti dogovoranje, već da se nastavi sjednica pa šta bude”, kazao je Koprivica.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović tražio je da sjednica Odbora bude odložena za sjutra, samim tim jer večeras neće biti ni plenuma, ističući da ne vidi svrhu u tome da se večeras održava.

Osvrnuvši se na to što je predsjednici Skupštine Danijela Đurović pozlilo uslijed iscrpljenosti od višednevnog i višečasovnog rada, kazao da ne vidi razlog da se održava ni ova sjednica odbora, kao što se ne održava ni sjednica Skupštine.

” Ovo govorim iz neke ljudskosti. Ne vidim zašto ne bi odložili ovu sjednicu.. Ne održavamo sjednicu Skupštine, a odbora da? Nijesmo mi samo poslanici nego i ljudi. Ne vidim koja je preša da se ova sjednica održava večeras kad možemo ostaviti za sjutra”, istakao je Vučurović.

DPS, SDP i SD protiv odlaganja

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić kazao je da su oni protiv Vučurovićevog prijedloga i da žele da završe sjednicu Odbora večeras, a sa njim se usaglasila i poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša smatra da bi glasanje trebalo obaviti večeras jer su saslušanja kandidata završena a sjutra ističe redovno zasijedanje.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović poručila je da su svi u Skupštini doprijenijeli tome da Đurović završi u Kliničkom centru.

” Pošto nam ništa nije sveto da ne budem ja ta koja će da koči proces izbora sudskog savjeta nek se sjednica održi večeras, meni nije problem”, kazala je Paunović.

KANDIDATI

Članovi Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika su Nikola Belada, Gavrilo Čabarkapa, Dragutin Čolaković, Dragomir Ćalasan, Tomislav Dedić, Kasim Dizdarević, Ivan Drobnjak, Elvis Duraković, Gorica Fatić, Vukoman Golubović, Ivan Kadić, Dragan Knežević, Radoje Korać, Fikret Kurgaš, Dragan Lepetić, Dražen Medojević, Blagota Mitrić i Gordana Mitrović.

Uslove ispunjavaju i Mitar Mugoša, Velija Murić, Dragoljub Petrović, Milan Popović, Zoran Radojičić, Pavle Radonjić, Danilo Radulović, Zoran Ratković, Žarko Savković, Aneta Spaić, Hamdija Šarkinović, Veselin Šćepanović, Vjera Šljivančanin, Dragan Šoć, Nebojša Vučinić i Branislav Vukićević.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Smijenjen Aleksa Bečić

Na Odboru nije usvojen dnevni red: SDP, DPS, SD i Crno na bijelo nijesu glasali, traže da se odblokira rad Skupštine

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Na Odboru podržan Zakon o akcizama, poslanici traže od Bulajića da do kraja marta zakaže sjednicu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

”Pop koji sjedi” biće kažnjen zbog nepoštovanja himne

Poslanik DPS-a podnio ostavku

Milošević ipak znao s kim sjedi? Abazović kaže da ga je upozorio iako je i sam prijatelj sa Bulatović na Facebooku

Vlaović ubijen iz Glocka, Tanasković policiji rekao tek jednu rečenicu