Rajzing Rajnke: Kada sam došla u CG, ona je bila svijetla tačka u regionu, sada su tu društvene podjele

Sjedinjene Američke Države su potpuno svjesne stranih uticaja koji aktivno nastoje da destibilizuju progres Crne Gore i odvuku je sa euro-atlanskog puta, saopštila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke na otvaranju 11. 2bs forumu koji organizuje Atlanski savez Crne Gore.
Rajzing Rajnke: Kada sam došla u CG, ona je bila svijetla tačka u regionu, sada su tu društvene podjele

Ona je poručila da SAD ohrabruju političke lidere da urade sve što je u njihovoj moći da se ujedine oko demokratskih vrijednosti, koje uključuju mulitikulturalizam i toleranciju, kao i da podrže suverenu, jedinstvenu Crnu Goru koju svi građani osjećaju svojim domom.

Rajzing Rajnke je kazala da je zabrinuta stepenom i vidljivošću podjela u našem društvu.

”Kada sam, 2018. godine, došla u Crnu Goru, ona je bila svijetla tačka u maglovitom zapadno-balakanskom regionu. Međutim, nedavna događanja su podstakla tenzije i produbila društvene podjele”, kazala je ona, dodajući da je potnecijal da se podjele dalje produbljuju više nego ozbiljan.

Ona je to ilustrovala primjerom kada su SAD postavile upitnost potrebe da se na popisu građani izjašnjavaju o etničkoj pripadnosti, “neke političke snage su se cinično odnijele prema toma nadajući se da će to dodatno produbiti podjele između onih koji se izašnjavaju kao Srbi i Crnogorci, dodatno marginalizujući one koji baštine neke druge identitete”.

”Crnogorska tradicija multikulturalizma dugo je bila faktor stabiizacije na Zapadnom Balkanu”, kazala je ambasadorka. Međutim za nju je alarmantna erozija poštovanja različitosti, a posebno vidljiva eskalacija političke retorike.

Rajzing Rajnke je apelovala na političare da se posvete ubrzanju cnogorkog puta ka daljim evropskim integracijama koje će donijeti prosperitet građanima. ”SAD su spremne da podrže svaki konstruktivnu dijalog koji će voditi Crnu Goru na evroatlanski put”, rekla je ambasadorka SAD-a

”Taj put porazumijeva ispinjavanje agende koja znaci jačanje vladavine prava, borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, borbu protiv korupcije i postojanje nezavisnog pravosuđa”, kazala je ona. Ona je pohvalila neke nedavne akacije u bezbjednosnom sektoru i hapšenje visko proflisianih kriminalaca.

Osvrćići se na položaj NATO alijanse ona je izjavila se ovaj savez danas suočava sa prijetnjama koje uključuju i nastojanja nekih velikih sila da se ovaj savez oslabi ili čak, uništi. Rajzing Rajnke je i podsjetila da je NATO jak onoliko koliko je jaka posvećenost članica ovom savezu.

Naša dužnost kao članica je da damo svoj doprinos jačanju Alijanse bilo da to znači ispunjavanje finansijskih obaveza i slanje vojnih tupa u NATO misije koje doprinose jačanju regionalne saradnje. U tom smislu, ona je pohvalila Crnu Goru kao kredibilnog partnera Alijanse.

Na kraju ambasadorka je poručila građanima Crne Gore da ostanu vjerni viziji bezbjedne, demokratske, multietničke Crne Gore, koja je predrođenao da zauzme mjesto koje joj pripada među evropskim demokratijama kao članica EU.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

2 komentara


flamantes

Sigurno ni tvoj udio nije mali

Odgovori
Eagles

Bitno ste doprinijeli tome gospodjo, podrzavajuci bezumni litijaski pokret crkve druge drzave! Ta crkva nije crkva Crne Gore, ona je crkva destrukcije zapadnog Balkana! Spasavajte sto se spasit moze!

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Rajzing Rajnke: Vjerujem da su građani Nikšića sposobni da glasaju slobodno

Đoana: Provjeravamo svaku članicu Alijanse, pa i Crnu Goru

Poruka iz Pentagona: Beograd da poštuje suverenitet Crne Gore koja je dio bezbjednosnog okvira NATO-a

Papović: Vlast bi aparthejdom da obriše podjele

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

KRIVOKAPIĆ BEZ ODGOVORA: Zašto se njegova kćerka srela sa bivšim šefom tajne službe Boškom Bojovićem

Peruničić pušten da se brani sa slobode, SDT: Nema zakonskih osnova za zadržavanje

PORODIČNA TRAGEDIJA: Povrijeđena djevojčica iz Petnjice stabilno

SRĐAN PERIĆ ZA STANDARD: Izvještaj EK je balans diplomatskog govora i konstatovanja realnog stanja