test

RAKOČEVIĆ: U Crnoj Gori sve je obesmišljeno

Standard

12/11/2022

07:53

U Crnoj Gori imamo potpunu blokadu sistema jer je trenutno sve obesmišljeno. Obesmislili smo vladu, Skupštinu, novim zakonom obesmišljavamo instituciju predsjednika. Plašim se da će pravna hajdučija i nepoštovanje Ustava biti konačan ishod sve ove priče jer neproglašavanjem izbora na lokalnom nivou obesmišljavamo i blokiramo i lokalne samouprave, ne samo u Podgorici nego u većini opština, kazao je član predsjedništva SD-a Marko Rakočević u specijalnoj emisiji “Ima nas” na Gradskoj RTV.



Državna izborna komisija je dala preporuku da Opštinska izborna komisija mora zakazati sjednicu i raspravljati o prigovorima, ali ne i, kako je rekao, zaključiti sjednicu time da se proglase konačni rezultati izbora. Podsjeća da je u međuvremenu podnijeta ustavna žalba te da nije bilo ni volje ni želje da se formira Ustavni sud koji bi riješio po njoj, odnosno izbori u Podgorici bi bili proglašeni nakon procedure pred Ustavnim sudom.

“Nažalost stanje u državi je takvo da ne poštujemo Ustav, a kad ne poštujete Ustav onda ništa po dubini ne može biti ispoštovano kako treba. Dolazimo u jednu nevjerovatnu situaciju i ne znam u svijetu ima li to igdje osim kod nas da ne funkcioniše ni vlada koja je odavno izglasano nepovjerenje i u tehničkom je mandatu, a Skupština krši najveći pravni akt umjesto da ga brani kao zakonodavna vlast”, ističe Rakočević.

Rješenje vidi u činjenici da se, kako kaže, naši međunarodni partneri koji su shvatili situaciju moraju umiješati i da se neki dogovori moraju praviti.

“Redosljed koraka je jasan: idemo na nove izbore, da izaberemo sudije Ustavnog suda, da profunkcioniše sistem i institucije, da se formira vlast u Podgorici. Neka je formiraju pobjednici. Neka nam pokažu da agenda koju su predstavili građanima ima smisla i da su oni pobjedili jer su kvalitetni u što ja sumnjam i znam da će građani Podgorice zažaliti zbog ovog izbora koji su napravili. Ali, bože moj. Mi smo kao bivša-aktuelna vlast u Podgorici svjesni da nećemo formirati vlast i spremni smo da na demokratski način riješimo taj problem. Ali, s obzirom da je obesmišljen cijeli sistem prosto moramo čekati da se te stvari riješe”, zaključio je Rakočević.

Izvor: gradska tv

Ostavite komentar

Komentari (0)