Izvor: Antena M

Rusi oplakuju Abazovića i tvrde da je njegovo rušenje “progon SPC”

Sada kada je smijenjena Abazovićeva vlada, a Đukanovicevi ateisti ponovo streme ka vlasti, Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori može ponovo biti progonjena. Prvo što ce Đukanovic pokušati jeste da skrši crkveno-državni ugovor koji je potpisao Abazovic — tvrdi
Rusi oplakuju Abazovića i tvrde da je njegovo rušenje “progon SPC”

Ova „pravoslavna informativna agencija”, bliska Moskovskoj patrijaršiji, hvali Abazovića da se „sporazumom, koji je potpisao, SPC priznaje pravo na sve pravoslavne hramove” .

„Ugovor daje SPC pravni status koji je u nekim oblastima izjednačen sa državnim institucijama”.

Ruski portal „Политнавигатор” (politnavigator.net) piše da je obaranjem Abazovićeve vlade „Crna Gora u krizi” i pita se „da li je SPC ponovo ugrožena?”.Informativna agencija „Красная Весна” (rossaprimavera.ru) navodi da je „Abazović sinoć priredio večeru u Herceg-Novom u čast srpskoga patrijarha Porfirija”.

Ranije ovoga mjeseca, „Православие.Ru”, još jedno glasilo blisko Moskovskoj patrijaršiji, objavilo je „recenziju” i prijevod na ruski teksta ugovora Abazović-Porfirije Perić, autora jeromonaha Ignatija Šestakova — koji je „oficir za vezu” s Patrijaršijom Srbije.

„Odmah se mora reći da ugovor sadrži niz odredbi koje pozitivno utiču na buduću misiju SPC u Crnoj Gori i uopšteno regulišu njezin pravni status…

Na početku ugovora se nalazi veoma važna preambula, koja zapravo utvrđuje istorijsko naslijeđe i prisustvo Srpske crkve u Crnoj Gori, povezanost svih eparhija na teritoriji savremene Crne Gore sa autokefalnom Srpskom crkvom.

Ovo pitanje je zapravo veoma važno jer je dugogodišnji politički režim na vlasti, koji je vršio pritisak na SPC, neprestano pokušavao da promoviše ideju o nekoj vrsti izolacije crkvenoga organizma na teritoriji Crne Gore od srpske crkvene istorije, nadležnosti i kulturnoga naslijeđa.

Po mnogima, režim Đukanovića bi odavno ublažio pritisak na eparhije SPC da su krenule putem sticanja crkvene autonomije ili neke vrste kulturno-istorijske izolacije, kao što se to dešava od 1990-ih na teritoriji Ukrajine.

Naravno, reći da je samim potpisivanjem ugovora u Crnoj Gori riješeni svi problemi u ovoj oblasti ne samo da je prerano, već je jednostavno previše naivno.

To je jasno čak i iz negativnih izjava jednoga broja vodećih političara — uključujući prijetnje smjenom (Abazovićeve) Vlade”, pisao je Šestakov.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

HRA: Usvajanje ovakvog teksta Ugovora u najmanju ruku neodgovorno

Abazovićeva Vlada u riziku zbog prijedloga Temeljnog ugovora sa SPC

Na koljenima i 43. Vlada

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Katnić: Abazović je imao kodno ime ”Brat”

Podgorica: Teška saobraćajna nezgoda kod Katoličke crkve

Vujović: Najrealnije je formiranje vlade koja bi sprovela izbore

ODT Kotor: Tužilaštvo se bavi gonjenjem učinilaca krivičnih djela po službenoj dužnosti, zatvaranje hotela nije u našoj nadležnosti