test

Šabović: Ibrahimović nije glas Bošnjaka u Crnoj Gori

Standard

18/03/2022

21:31

Komentarišući izjavu predsjednika Bošnjačke stranke (BS) Ervina Ibrahimovića, funkcioner Socijaldemorkatske partije (SDP) Mirza Šabović kaže da je iz njega progovorila želja za ministarskim mjestom a ne potreba i dužnost da štiti elementarne civilizacijske odrednice današnjice.



Kao neko ko se nacionalno osjeća kao Bošnjak, kaže Šabović, “ovakve izjave su neprihvatljive, čak i uvrjedljive”.

“Ne bih da uvrijedim uvaženog Ibrahimovića ali je u političkom smislu postao ”drvena furuna” odnosno, jučerašnja izjava predstavlja klasični oksimoron politike jedne stranke koja nosi nacionalni prefiks u svom nazivu”, smatra Šabović.

Čestitao je predsjedniku BS-a, koji je, prema riječima Šabovića, postao jedini lider nacionalne stranke koji je “uspio da nokautira samog sebe”.

“Zamislite da neki lider srpskog naroda kaže da Jasenovac ne može biti kamen spoticanja za odgovorne političare i sklepa koaliciju sa ustašama, ili pak lidera Jevreja koji bi slično rekao za Holokaust praveći koalciju sa nacistima? Takvi primjeri nigdje ne postoje, osim kod ”našeg” dilbera Ibrahimovića”, dodaje on.

Podsjetio je na slučaj nekadašnjeg ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

“Valja ovdje podsjetiti kako se nedavno ‘spotakao’ bivši ministar Leposavić koji je negirajući genocid razriješen funkcije, pa se postavlja pitanje po čemu se u tom dijelu SNP i Joković ( ”potomci” Momira Bulatovića) koalicioni partneri Bošnjačke stranke razlikuju od bivšeg ministra pravde?

Dakle, to što je predsjednik SNP-a Joković odbio da potpiše sporazum u kojem se osuđuje genocid, u apsolutnoj je ravni sa onim što je izjavio bivši ministar Leposavić. Dakle, zbog negiranja genocida, jedan je morao da bude smijenjen (Leposavić) a drugi zbog iste negacije (Joković) kako je krenulo nagradjen funkcijom predsjednika skupštine izmedju ostalih i glasovima Bošnjačke stranke”, objašnjava Šabović.

Kome je jasno, dodaje, “neka nam objasni”.

“Nije samo ovo problem, relativizacija Ruske agresije nad Ukrajinom je takođe nešto što je sa aspekta civilizacijskih vrijednosti neprihvatljivo. Podsjećam Ibrahimovića da je naš Bošnjački narod u Bosni bio žrtva agresije od strane četničkih hordi i ruskih plaćenika koji su Sarajevo držali u opsadi četri godine, scenario koji podsjeća na dešavanja u Ukrajini, pa bi kao odraz elementarne političke kulture trebao da pokaže minimum empatije u aktuelnim dešavanjima”, zaključio je Šabović.

Izvor (naslovna fotografija):

Mirza Šabović

Ostavite komentar

Komentari (0)