U SAD sankcijama za zapadni Balkan, CRNOGORACA nema na listi

SAD objavile su prve sankcije za zapadni Balkan. Na listi nema nikoga iz Crne Gore. Među sankcionisanima je grupa kosovskih Srba, predvođenih Zvonkom Veselinovićem.
U SAD sankcijama za zapadni Balkan, CRNOGORACA nema na listi

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD je na preporuku State Department-a uvela sankcije za više lica srpske nacionalnosti, a koji žive na teritoriji Kosova.

Na “crnoj listi” našlo se više kosovskih Srba, ali i niz firmi s Kosova, te Srbije. Zvonko Veselinović optužen da stoji i iza ubistva Olivera Ivanovića.

Sjedinjene Američke Države objavile su prve sankcije za države zapadnog Balkana. 

Anthoni Blinken, državni sekretar SAD saopštio je da se radi o 16 pojedinaca i 24 “entiteta”, primarno kompanije u privatnom i javnom vlasništvu. 

Među sankcionisanima je i grupa kosovskih Srba, predvođenih Zvonkom Veselinovićem. 

On je označen predvodnikom kriminalnih grupa na Kosovu. 

Uz njega, objavljene su i sankcije za firme. 

Većina ih je s Kosova, ali su neke i iz Srbije, te Hrvatske. U saopštenju Ministarstva trezora SAD navedeno je: 
Zvonko Veselinović (Veselinović), vođa Grupe za organizirani kriminal (OCG) Zvonka Veselinovića, jedna je od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Kosovu. 

OKG Veselinović je uključena u šemu podmićivanja velikih razmjera sa kosovskim i srpskim sigurnosnim zvaničnicima koji omogućavaju grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije. 

Grupa je takođe sklopila zavjeru sa raznim političarima u nekoliko quid pro quo sporazuma, uključujući podmićivanje kosovskih sigurnosnih zvaničnika početkom 2019. kako bi se omogućile njihove krijumčarske operacije između Srbije i Kosova i potkupljivanje kosovskih zvaničnika granične sigurnosti krajem 2017. kako bi se omogućio siguran prolaz krijumčarima. Krajem 2017. Veselinović i njegov brat Žarko Jovan Veselinović (Žarko) imali su dogovore sa političarima da pomognu svojoj stranci da pobijedi na izborima, osigura političke pobjede svojim kandidatima i da daju velike sume novca kandidatima. Zauzvrat, ovi političari bi braći dali kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje i gdje bi mogli da obavljaju svoje nezakonite poslovne aktivnosti bez miješanja srpskih vlasti, a takođe bi pružili vlasničke poslovne informacije kako bi podržali poslovna ulaganja braće. 
Političari bi takođe nagradili braću Veselinović radeći na tome da braći daju najbolje infrastrukturne ugovore. 
Krajem 2017. Veselinović i Žarko su davali donacije kao metodu pranja novca koji potiče iz njihovog zločinačkog poduhvata. 

Žarko je bio lider u OKG Veselinović, radeći sa svojim bratom i OKG u njihovim krijumčarskim aktivnostima, njihovom nasilnom zastrašivanju preduzeća, njihovim građevinskim i infrastrukturnim projektima i njihovim projektima razvoja telekomunikacija. Osim toga, Veselinović i njegova grupa optuženi su za navodnu umiješanost u ubistvo lidera političke stranke Olivera Ivanovića u januaru 2018. 

n1

Veselinović i kolege iz OKG Milan Rajko Radojčić (Radojčić), Željko Bojić (Bojić) i Marko Rosić (Rosić), svi su imenovani u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu.
Veselinović, Žarko i Radojčić imenovani su prema E.O. 13818 jer su strana lica koja su ili su bila vođa ili službenik nekog entiteta, uključujući bilo koji vladin subjekt, koji je učestvovao u korupciji, ili čiji su članovi bili uključeni u korupciju, uključujući otuđivanje državne imovine, eksproprijaciju privatne imovine za ličnu korist, korupciju u vezi sa državnim ugovorima ili vađenje prirodnih resursa, ili podmićivanje u vezi sa njihovim mandatom.

Bojić je određen prema E.O. 13818 zato što je materijalno pomogao, sponzorisao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robe ili usluge za Veselinovića ili za njegovu podršku”, saopšeno je.
Ministarstvo finansija, te njegov odjeljenje za kontrolu strane imovine u SAD (OFAC) istakli su i da “kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih osoba koja se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili kontroli SAD blokirane su i moraju se prijaviti OFAC-u. 
Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba. 

Kompletan spisak sankcionisanih pogledajte na LINKU.

https://home.treasury.gov/policy-issues/financial-sanctions/recent-actions/20211208

Osim ako nije odobreno opštom ili posebnom licencom koju je izdao OFAC, ili na drugi način izuzeto, sve transakcije od strane SAD-a zabranjene su osobe ili unutar (ili u tranzitu) SAD koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba. 
Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe”, ističe se u odluci Ministarstva finansija SAD.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kurti: Vučić više ne spominje podjelu već traži bosnizaciju Kosova

BIRN: Zvonko Veselinović plovi jahtom Svetozara Marovića

SPC imovina po srpskom zakonu u Srbiji, u stvarnosti na Kosovu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Zelenski: Ovo je zlo koje ne poznaje granice

Za sankcije Rusiji glasalo sedam članova Vlade, ministar Stijović ostao uzdržan

Abazović: Dobićemo manjinsku vladu, SNP mora biti u njoj, neki su neodlučni

(VIDEO) Carević: Boka Kotorska je srpska zemlja, ko ne dođe na primorje radi protiv interesa srpskog naroda