Izvor: Pobjeda

SASTANAK BIVŠE PARLAMENTARNE VEĆINE: Teško do bilo kojeg dogovora

Sastanak predstavnika partija parlamentarne većine uspostavljene nakon izbora 2020. godine održaće se danas uoči zasijedanja Skupštine, a na osnovu poziva koji je uputio jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić sa ciljem dogovora o formiranju tehničke vlade koju bi činili stari konstituenti i koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore.
SASTANAK BIVŠE PARLAMENTARNE VEĆINE: Teško do bilo kojeg dogovora

Andrija Mandić, Foto: Skupština CG

Mandićevom pozivu u međuvremenu su se odazvale Građanski pokret Ura, Socijalistička narodna partija, Pokret za promjene, te Prava i Ujedinjena Crna Gora. Iz Demokratske Crne Gore nijesu decidno potvrdili učešće na sastanku jer su naveli da će se ,,pojaviti prije ili poslije smjene predsjednice Skupštine Danijele Đurović“.

Od ishoda tog sastanka zavisiće rasplet političke krize koja je uslijedila nakon pada vlade premijera Dritana Abazovića. Nakon sastanka biće održano zasijedanje Skupštine na kojoj bi trebalo da bude raspravljano o inicijativi za smjenu predsjednice Skupštine ukoliko ne bude povučena.

Mandić je u utorak saopštio da je njegova Nova srpska demokratija spremna da, u kompromisu sa ostalim partijama, preuzme nadležnost na najvišim funkcijama i odgovornost za Crnu Goru u međunarodnim obavezama.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Demokratama je apsolutno neprihvatljivo da predsjednik Nove Andrija Mandić bude novi mandatar za sastav vlade, ali i da

Dritan Abazović ostane na čelu izvršne vlasti koja bi pripremala izbore. Stranka Alekse Bečića insistitira i na smjeni predsjednice Skupštine Danijele Đurović iz SNP-a pa je s obzirom na udaljene pozicije teško očekivati neki dogovor. Izvor Pobjede iz vrha DF-a je kazao da je moguće da se povuče inicijativa za smjenu Đurović kao znak dobre volje.

Mandić je dodao, takođe, da je NSD-u saveznik „svako ko se bori protiv organizovanog kriminala“, te dodao i da će inicijativa za smjenu predsjednice Skupštine Danijele Đurović zavisiti od tih pregovora.

Premijer u tehničkom mandatu izjavio je kako postoji mogućnost da se Ura, Demokratski front i Demokrate dogovore oko formiranja nove vlade, ali i naglasio kako se odnosi partija koje su činile većinu nakon 30. avgusta 2020. godine ne mogu resetovati ukoliko dođe do smjene Đurović.

Abazović je, aludirajući na Demokrate, rekao i kako je dogovor o formiranju nove izvršne vlasti nije moguć ukoliko se „neka partija ponaša neodgovorno“.

On je juče, tokom posjete Međunarodnom sajmu vina u Beogradu, kazao i kako ne prihvata tezu da je njegova Vlada srušena bez plana.

– Mislim da je dogovor stvoren kad je podnijeta inicijativa DPS-a za izglasavanje nepovjerenja. Ali nezavisno od toga uvijek smo baštinili principe dijaloga. Što se Ure tiče, koliko je važno da svi sjednemo i vidimo da li će biti neka nova vlada, tako je važno i da se dogovorimo oko datuma novih izbora i imenovanja u pravosuđu – istakao je Abazović.

Stav Ure je, kako je dodao, poznat.

– Mi smo bili izričiti oko toga da je logično da oni koji su srušili Vladu naprave novu. Znači, DPS treba da napravi novu vladu sa onim partijama sa kojim je srušio ovu. Građani neka procijene da li je to dobro ili loše. Do tada će ova vlada raditi bez ikakvih restrikcija. Naš čeka dosta posla, čeka nas rebalans – zaključio je Abazović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

Smijenjen Aleksa Bečić

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

(FOTO I VIDEO) Skupština izglasala 43. Vladu Crne Gore; Abazović premijer

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Sajber napad na Crnu Goru: Kako je ministar Dukaj mijenjao priču; Da li su podaci građana zaštićeni kao što on tvrdi?

Mandić: Parlamentarna većina od 30. avgusta ponovo zajedno, imaćemo novu vladu; Mikić: Ako se smijeni Đurović sve pada u vodu

STANDARD SAZNAJE: Suspendovan pomoćnik direktora zatvora u Spužu Goran Maraš

SASTANAK BIVŠE PARLAMENTARNE VEĆINE: Teško do bilo kojeg dogovora