test

SASTANAK KOD PREDSJEDNIKA: Đukanović će sjutra ujutru razgovarati sa Abazovićem i Konjevićem o Temeljnom ugovoru i povratku na evropsku platformu

Standard

06/07/2022

21:04

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović održaće sjutra ujutru u zgradi Predsjedništva u Podgorici sastanak sa premijerom i predsjednikom URA-e Dritanom Abazovićem, potpredsjednikom Vlade i predsjednikom SDP-a Raškom Konjevićem i predstavnicima manjinskih partija na kojem će glavna tema biti namjera predsjednika Vlade da u petak na sjednici Vlade usvoji predlog teksta Temeljnog ugovora sa SPC, saznaje portal Standard.

Inače, radi se o redovnom sastanku između ideološki srodnih partija koji će se održati u kabinetu predsjednika Đukanovića u zgradi Predsjedništva. Jedna od tema biće i traženje rješenja za povratak evropskoj agendi i otvaranje dijaloga o Temeljnom ugovoru, nakon što je najava premijera Abazovića da će u petak biti izglasan na sjednici Vlade naišla na oštre kritike i negodovanje sa brojnih adresa dijela crnogorske javnosti. 

Temeljni ugovor sa SPC podigao je tenzije kako u društvu tako i u samoj Vladi. Premijer Abazović danas je saopštio da će se na sjednici u petak glasati o ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, te da to pitanje neće prolongirati zbog ‘grupice ekstremista’, kako je tom prilikom optužio ministre i poslanike SDP-a. 

“Niti mi pada na pamet da padnem pod pritisak grupice ekstremista unutar Vlade Crne Gore, ili grupice ekstremista koje zbog toga što su prestale državne apanaže, pokušavaju Crnu Goru da vrate u 90-te”, kazao je Abazović. 

Nedugo zatim oglaio se i predsjednik SDP-ai ministar odbrane Raško Konjević koji je Abazoviću poručio da je da je bolje biti “ekstremista” za svoju državu nego njen “izdajnik”. 

“Čudni su putevi gospodnji. Bolji biti “ekstremista” za svoju drzavu nego njen “izdajnik””, napisao je Konjević na Twitter-u. 

Sa druge strane, predsjednik Đukanović je poručio daVlada ne treba da žuri sa odlukom o potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC, dodavši da svaka vlada mora slijediti interese države. 

“Ovu fazu razgovora doživljavam kao pripremnu. Treba razgovarati i o obimu inkluzije svim zainteresovanih strana u definisanju, ne najvažnijeg, ali aktuelnog pitanja. Vjerujem da će Vlada na odgovoran način razmotriti ta upozorenja”, rekao je Đukanović, istakavši da smatra da vlada treba da ima jasan prioritet, a to je obnova pregovaračkog procesa. 

S tim u vezi, premijer Abazović je istakao da je izjava predsjednika države Mila Đukanovića o Temeljnom ugovoru daleko odgovornija nego ministra odbrane i vanjskih poslova iz redova SDP-a Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, i sa mnogo više državničkog stava. 

“Njegova izjava je bila odgovorna i ne smatram je neprijateljskom. Naprotiv, kao doprinos konstruktivnosti”, istakao je Abazović. 

Tenzije unutar vladajuće većine prelile su se i na javnost pa je tako Grupa građana koja se protivi potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC za sjutra u 20 sati najavila veliki protest ispred zgrade Vlade Crne Gore. J.M.

Ostavite komentar

Komentari (0)