test

Savjet će dostaviti Skupštini predlog o upućivanju jedinica Vojske Crne Gore u NATO snage u svrhu odgovora na krize

Standard

12/05/2022

19:13

U Vili Gorica u Podgorici danas je održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u radu je učestvovala predsjednica Skupštine Danijela Đurović i predsjednik Vlade Dritan Abazović, a po pozivu i ministar odbrane Raško Konjević.



Kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, na sjednici je razmatran predlog Ministrastva odbrane Crne Gore koji se odnosi na upućivanje jedinica Vojske Crne Gore u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza u svrhu odgovora na krize.

“Predložena odluka ne predviđa upućivanje dodatnih snaga Vojske Crne Gore, već se pored snaga u sastavu Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force- NRF), stvara zakonski osnov i za upotrebu snaga u NATO misiji Isturenog i pojačanog prisustva (Enhanced Forward Presence- eFP) u svrhu odgovora na krize, a u skladu sa odlukama Sjevernoatlantskog savjeta i odgovarajućih NATO planova. Savjet za odbranu i bezbjednost će utvrđeni predlog dostaviti Skupštini Crne Gore na razmatranje i odlučivanje”, navodi se u saopštenju.

Sa sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost
Sa sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost

Savjet je, na današnjoj sjednici, utvrdio i nacionalna ograničenja pripadnika Vojske Crne Gore za vrijeme angažovanja u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za sprovođenje aktivnosti odgovora na krize.

Na današnjoj sjednici predstavljen je, kako su naveli, Izvještaj o stanju u Vojsci za 2021. godinu, kao i izvještaje o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i međunarodnim vježbama u 2021. godini.

“Članovi Savjeta informisani su da je Vojska Crne Gore od planiranih 14 međunarodnih vojnih vježbi učestvovala na 11, od kojih su četiri izvedene u Crnoj Gori. U zaključku je konstatovano da su pripadnici Vojske Crne Gore na vježbama u 2021. godini značajno unaprijedili taktike, tehnike i procedure iz domena izvođenja operacija u urbanoj sredini, u uslovima kompleksnih prijetnji, operacija podrške miru, kao i pomorskih operacija”, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Izvor (naslovna fotografija):

Sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost

Ostavite komentar

Komentari (0)