test

Savović: Identifikovali smo nepoznatu osobu na snimku

Standard

06/04/2022

07:02

Akteri audio-snimka koji prikazuje navodnu kupovinu glasova u Ulcinju, nosilac liste „Za novi početak“ i kandidat za predsjednika Opštine Omer Bajraktari, predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka i komunalni inspektor u tom gradu Amir Mehmeti saslušani su juče u Osnovnom državnom tužilaštvu u Ulcinju, kazao je Pobjedi rukovodilac ODT-a Vladimir Savović.



Kako je nam je rekao Savović, predmet o slučaju navodne kupovine glasova formiran je odmah u ponedjeljak, kada se pomenuti audio-snimak pojavio na društvenim mrežama.

Na audio-snimku, koji je na albanskom jeziku, čuju se glasovi funkcionera koalicije „Za novi početak“, a na početku, navodno, i glas lidera Ure i mandatara Dritana Abazovića. Oni, kako je to predstavljeno na snimku, razgovaraju sa nepoznatom osobom o kupovini glasova.

Snimak je titlovan i ilustrovan slikama Abazovića, Bajraktarija i Đeke, Mehmetija, dok je osoba koja treba da omogući sigurne glasove predstavljena siluetom.

Savović je Pobjedi kazao da su juče saslušali sve aktere, osim Abazovića koji je bio opravdano odsutan, ali i istakao da danas očekuju i da on dođe i da iskaz.

– Ostali su dali iskaz, identifikovano je lice koje je bilo sa tom grupom kada je sačinjen taj snimak. Tom licu je oduzet telefon i vršićemo provjeru da vidimo da li ta osoba u vlasništvu posjeduje još neki telefon kojim je eventualno mogla snimiti događaj, kako bi se snimci vještačili – istakao je Savović.

Kako Pobjeda nezvanično saznaje, izjave koje su Bajraktariji, Đeka i Mehmeti dali u ODT-u slične su onima koje su davali u medijima.

– Relativizovali su snimak, govorili da je to montaža i tome slično. Manje-više njihovi iskazi su bili u tom pravcu – kazao je izvor Pobjede.

Liberalna partija i Socijaldemokrate juče su pozvali državne organe da ispitaju autentičnost i sve navode iz audio-snimka koji upućuju na političku korupciju koja se dešava u susret ponovljenim izborima na jednom biračkom mjestu u Ulcinju.

– Vjerujemo da će svi politički subjekti pružiti potreban doprinos demokratskoj atmosferi koja garantuje slobodno izražavanje volje birača na ponovljenim izborima, bez bilo kakvog nedozvoljenog pritisaka ili uticaja na njihov izbor – istakli su iz SD-a.

Iz LP-a su naveli da je važno hitno ustanoviti istinu kako bi se zaštitila izborna volja i puni demokratski kapacitet izbornih procesa, a posebno i zato što su navodni akteri ovog snimka kandidati za najviše funkcije u novoj vladi.

– Izbor 43. vlade punog kapaciteta i integriteta od najveće je važnosti i interesa za Crnu Goru i ovakvi skandali ne smiju ugrožavati taj proces – poručili su iz LP.

Na društvenim mrežama juče se pojavio novi snimak navodne kupovine glasova u Ulcinju sa istim akterima. Kako se tvrdi u pitanju je kompletan audio materijal, iz kojeg su ranije objavljeni samo djelovi. Ovaj audio snimak u trajanju od 11 i po minuta, objavljen je na Facebook-u.

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista Leon Đokaj kazao je da je novi snimak potvrdio sve navode te partije i ogolio pokušaj „političkog inžinjeringa“ koji se namjerava sprovesti u Ulcinju.

– Novi snimak kupovine glasova potvrdio je sve navode koje je DPS saopštavao prethodnih dana i ogolio suštinu pokušaja političkog inžinjeringa koji se namjerava sprovesti u Ulcinju, napisao je Đokaj na Twitter-u.

Gospodo iz URA, pita Đokaj, „je li i sad izvučeno iz konteksta“?

Ponavljanje glasanja na biračkom mjestu pet (Druga mjesna zajednica) u Ulcinju na osnovu prigovora koalicije „Za novi početak“ biće organizovano danas.

Abazović: Podnijeću krivičnu prijavu zbog montiranja mog glasa na audio-snimku

Lider GP URA i mandatar Dritan Abazović saopštio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv N. N. lica koje je, kako je kazao, montiralo njegov glas na audio-snimku koji se juče pojavio u javnosti, uoči ponavljanja izbora u Ulcinju.

– Pozdravljam i pružam podršku svim aktivnostima ODT UL i SDT i očekujem da ispitaju sve navode u vezi ovog slučaja. Ranije smo imenom i prezimom saopštili imena lica koja se u Ulcinju bave izbornim zloupotrebama. Vjerujem da će nadležni organi, nakon novih saznanja, upotpuniti listu lica koja vrše izborne zloupotrebe, u Ulcinju i Crnoj Gori – naveo je Abazović.

Kako je kazao, završeno je sa vremenom kada se izborna volja građana određivala kovertama ili finansiranjem iz inostranstva.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot

Ostavite komentar

Komentari (0)