test

SD traži vanredne izbore, BS tehničku vladu, DF ne dolazi

Standard

07/07/2021

07:20

Poziv predsjednika parlamenta Alekse Bečića za dijalog vlasti i opozicije prihvatili su Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dok su iz najjače vladajuće koalicije Demokratskog fronta poručili da neće doći.



Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević potvrdio je u izjavi za Pobjedu da na današnjem sastanku sa predsjednikom Skupštine neće biti predstavnici Demokratskog fronta.

Dvije stranke vladajuće koalicije – Demokrate i Ura – prisustvovaće razgovorima.

Predsjednik kluba poslanika DPS Danijel Živković juče nije želio da govori o temama koje će njihovi predstavnici iznijeti.

“DPS će se odazvati pozivu, ali ne bih prejudicirao o temama koje ćemo predložiti”, kratko je kazao Živković.

Lider Socijaldemokrata Ivan Brajović saopštio je juče kako smatra da bi na tom sastanku trebalo razgovarati i o konceptu vlade koja bi pripremala vanredne izbore i donošenje skupštinske deklaracije o očuvanju građanske Crne Gore i afirmaciji evropskog sistema vrijednosti.

U pismu koje je uputio Bečiću, on je istakao da je poziv na dijalog odgovoran čin prvog čovjeka crnogorskog parlamenta u situaciji veoma kompleksnog društveno-političkog ambijenta u Crnoj Gori.

Naglasio je da je dijalog i traganje za zrelim i odgovornim kompromisima nužna pretpostavka za rješavanje brojnih otvorenih pitanja koja opterećuju crnogorsko društvo.

Iz SD-a su saopštili da će Brajović kandidovati dvije suštinski značajne teme. Prva se tiče razgovora i dogovora oko koncepta vlade koja bi pripremala vanredne parlamentarne izbore, jer u SD vjeruju da je to adekvatan način rješavanja akutnog problema političke nestabilnosti i izrazite podijeljenosti našeg društva.

Drugi segment priče podrazumijeva da Skupština donese rezoluciju (deklaraciju) o očuvanju građanske Crne Gore i afirmaciji evropskog sistema vrijednosti. Smatraju da bi trebalo da bude usvojena sa poželjnom podrškom od najmanje 2/3 poslanika u crnogorskom parlamentu čime bi bila potvrđena neupitna privrženost većine u našoj državi temeljnim vrijednostima evropske Crne Gore.

Bečićevom pozivu odazvala se i Bošnjačka stranka koju će na tom sastanku predstavljati njen lider Ervin Ibrahimović.

Portparol BS-a Adel Omeragić Pobjedi je juče kazao da će oni na sastanku predložiti da se krene u proces formiranja tehničke vlade.

Predsjednik Skupštine je početkom mjeseca svim predsjednicima parlamentarnih političkih partija uputio poziv da 7. jula u Skupštini počnu dijalog sa ciljem rješavanja otvorenih pitanja, koja su značajna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore.

Bečić je u tom pozivu naglasio kako je za rješavanje mnogih od tih pitanja potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini.

“Samim tim, sve prethodno nameće potrebu da započnemo dijalog o predmetnim pitanjima. Da su ovi procesi laki i jednostavni, vjerovatno bi bili još ranije uspješno okončani. Međutim, dijalog je jedini put do rješenja, a bez vođenja dijaloga smo sasvim sigurno osuđeni na neuspjeh”, navedeno je u Bečićevom pozivu.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)