SDP predložio izmjene Zakona o nepokretnosti po hitnoj proceduri

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković predali su u skupštinsku proceduru Predlog izmjena zakona o nepokretnosti, koji je napravila Zajednica Opština Crne Gore.
SDP predložio izmjene Zakona o nepokretnosti po hitnoj proceduri

Foto: Filip Filipović

Kako su saopštili iz SDP-a, razlog za hitno usvajanje ovog predloga a je stvaranje pravne praznine, nakon Odluke Ustavnog suda kojom se ukida Uredba o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti iz 2017. godine, koja je prestala da važi 11.03.2022. godine.

Kako je Uredba Vlade koju je ukinuo Ustavni sud, bila osnovni propis na osnovu kojeg je vršeno utvrđivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti kao osnovice za utvrđivanje poreske obaveze, shodno trenutnoj situaciji ne postoje zakonski preduslovi da opštine utvrđuju i naplaćuju porez na nepokretnosti, koji je najvažniji sopstveni prihod opština- navodi se u saopštenju.

Pravna praznina, dodaje se, nastala nakon objavljivanja Odluke Ustavnog suda, po ocjeni Upravnog odbora Zajednice opština, može se prevazići samo donošenjem Zakona kroz povratno dejstvo pojedinih odredaba zakona za šta nesporno postoji javni interes, jer se radi o potrebi utvrđivanja i naplate javnih prihoda opština, iz kojih se finansira vršenje poslova i usluga od javnog interesa.

Zbog toga su poslanici SDP predali navedeni Zakon u proceduru, ali i tražili njegovo uvrštavanje na dnevni red prve naredne sjednice Skupštine, kako bi se stvorile zakonske uslove za utvrđivanje i naplatu poreza na nepokretnost kako za 2022. godinu, tako i u postupcima koji nijesu pravosnažno okončani. U suprotnom, Opštine neće moći da utvrđuju obavezu i naplaćuju prihode po osnovu poreza na nepokretnosti, što bi pored ostalih problema sa kojima se mnoge suočavaju u značajnoj mjeri otežalo njihovo funcionisanje- zaključuju iz SDP-a.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RETROSPEKTIVA – Dvije godine koronavirusa u Crnoj Gori: Apokaliptične scene, karantini, pa vakcina

PROTEST ISPRED AMBASADE RUSIJE, GRAĐANI PORUČILI: Život će pobijediti u Ukrajini i ođe – IDITE KUĆI!

(Foto/Video) Bečić: Nijesmo se okupili zbog fotelja već zbog odbrane izborne volje, tražimo vanredne izbore

(Foto/Video) Protest u Podgorici; Spajić: Mi smo tu da odbranimo narodnu volju

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

IN MEMORIAM: Putuj prijatelju

Katnić: Nije problem što je Knežević pričao, već što su građani poniženi

Brižit Makron oduševila stilskim izborom na suprugovoj inauguraciji (FOTO)

Abazović: Bezbjednost Katnića nije ugrožena, Petar Lazović u Crnoj Gori