SEKULIĆ ZA STANDARD: O izborima u jednom danu i vlast i opozicija misli isto, na jesen cijeli set izbornih zakona

Poslanik DPS-a u crnogorskom parlemntu Predrag Sekulić je za portal Standard rekao da ideja o objedinjavanju izbornog procesa nije nova, te da se o tome u više navrata razgovaralo i u skupštinskoj radnoj grupi koja se bavi pisanjem seta izbornih zakona.
SEKULIĆ ZA STANDARD: O izborima u jednom danu i vlast i opozicija misli isto, na jesen cijeli set izbornih zakona

Predrag Sekulić, foto: Skupština Crne Gore

“O ovom pitanju nije bilo većih razlika između poslanika vlasti i opozicije. Uz to, podsjećam da je Evropska komisija u Izvještaju za Cmu Goru za 2019. godinu, u poglavlju koje se odnosi na izbore, ocijenila “da su lokalni izbori nastavili da se odvijaju jedni za drugima, što čini posmatranje sa međunarodnog nivoa teškim i ostavlja mnoštvo prilika da se tvrdi da postoje nepravilnosti koje se ne mogu nezavisno cijeniti”, rekao je Sekulić.

Izvještaj Evropske komisije o Cmoj Gori za 2020. godinu, pored ocjene da još uvijek nije sprovedena sveobuhvatna i inkluzivna revizija izbonog okvira, takođe sadrži konstataciju „da uprkos međupartijskom sporazumu da se tokalni izbori održavaju na isti dan, pravni okvir još uvijek predviđa mogućnost njihovog organizovanja u različitim lerminima”.

Skupština je u decembra 2020. godine, formirala Odbor za svebuhvatnu izbornu reformu koji je dobio zadatak da pripremi zakonodavne reforme do kraja 2021. godine. Zbog bojkota dijela parlamentamih aktera iz tadašnje opozicije, nije došlo do političkog dijaloga, tako da Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu nije ispunio zadatak stvaranja normativnog okvira za održavanje svih redovnih lokalnih izborau Cmoj Gori u jednom danu, uvažavajući preporake OEBS/ODIHR-a.

“To su razlozi zbog kojih smo kroz Izmjene zakona o lokalnoj samoupravi, predlažili da se objedini održavanje izbora u 14 jedinica lokalnih samouprava u istom danu, za 30. oktobar 2022. godine.
Mišljenja smo da je uz ovu zakonodavnu inicijativu neophodno intezivirati rad Odbora za sveobuhvatnu izbomu reformu, u cilju stvaranja normativnog okvira za održavanje svih lokalnih izbora u Cmoj Gori u jednom danu, uvažavajući preporuke OEBSa/ODIHR-a. Vjerujem da je to zajednički interes i da ćemo veoma brzo, nadam se na jednom od jesenjih zasijedanja, imati čitav set izbornih zakona na dnevnom redu Skupštine”, zaključio je Sekulić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Mugoša: Crna Gora sa aktuelnom vlašću ne može u EU

Vuksanović Stanković: Vlast nije pokazala volju za dogovorom

Odbori u srijedu o odlaganju izbora, predlog na plenumu u četvrtak

DPS, URA, SNP, SDP i BS zatražili odlaganje lokalnih izbora za 30. oktobar, dostavljen predlog

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Kentera kandidat za novog direktora ANB-a

Bojanić: SNP protiv Kentere, naš kandidat za direktora ANB-a Mašković

KCCG saopštenjima obmanjivao javnost: Na brzinu mijenjali i sistematizaciju

KNEŽEVIĆ saslušan – advokat Medojević za STANDARD: Negirao je autentičnost snimka, izjavio da su u akciji učestvovali samo pripadnici UP