Vlada usvojila informaciju o nabavci vozila za MUP, direktni letovi iz Saudijske Arabije, za Ruse i Bjeloruse dupla provjera ekonomskog državljanstva

Vlada Crne Gore održava sjednicu a na početku sjednice minutom ćutanja je obilježena godišnjica deportacije. Premijer Dritan Abazović kazao je da će aviokompanija Saudijske Arabije od 1.juna će uspostaviti direktne letove za Crnu Goru.
Vlada usvojila informaciju o nabavci vozila za MUP, direktni letovi iz Saudijske Arabije, za Ruse i Bjeloruse dupla provjera ekonomskog državljanstva

Premijer Dritan Abazović saopštio je da je naša obaveza da otvaramo nova tržišta zbog dešavanja na istoku Evrope. Građani Saudijske Arabije oslobađaju se od pribavljanja viza. Istovremeno će od 1. juna biti uspostavljena i direktna avio linija između dvije zemlje.

Direktni letovi iz S. Arabije

“Mislim da je ovo jedna lijepa vijest. O tome sam obavijestio naše partnere u Briselu, da ćemo ići ka otvranju novih tržišta, radi se o privremenom karakteru”, rekao je Abazović.

On je rekao da je sa ministrom vanjskim poslova načeo temu koja je od važnosti za Crnu Goru, a tiče se uspostavljanja tzv. e-viza.

“Odnosno, olakšavanje građanima da iz država kojima je potrebna viza za Crnu Goru da to ne rade na tradicionalni način, nego na savremeni način, online se aplicira i tako se prima obavještenje da je neko dobio mogućnost ulaska u Crnu Goru”, rekao je Abazović.

Vjeruje da će građani sa Bliskog istoka, koji žele da posjete Crnu Goru, biti zadovoljni poput onih koji su prošle godine prvi put došli iz Kazahstana.

Vlada je usvojila informaciju o određivanju ministarstava koja mogu imati državne sekretare.

Razmatrana je Informacija o pripremi Prijedloga zakona o Vladi Crne Gore. Potpredsjednik Raško Konjević rekao je da informacija sadrži ono što je urađeno u prethodnom periodu.

“Obaveza je da do 10. juna ministar javne uprave i potpredsjednik vlade prelože imovenovanje radne grupe koja će ispunjavati obaveze iz različitih pravnih akata”, pojasnio je Konjević.

On podsjeća da je Crna Gora jedina država regiona koja nema takav zakonski akt: “Do 10. juna ćemo imati koncipirano radno tijelo koje ćemo predstaviti vladi, sa definisanim rokom utvrđivanja nacrta teksta sa programom javne rasprave”.

Plan je, kaže Konjević, da tokom septembra Vlada utvrdi prijedlog teksta, kako bi se na sjednici parlamenta usvojio zakon o Vladi.

Nabavka vozila za MUP

Vlada je usvojila Informaciju o nabavci vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova sa prijedlogom za preusmjerenje sredstava.

Tom prilikom premijer podsjetio na prošlogodišnji problem kada su pripadnici MUP-a ostali bez vozila.

Ministar Filip Adžić rekao je da “prečeg interesa od funkcionalnosti i operativne sposobnosti MUP-a ne postoji”.

Mislim da je najbitnije da se ta vozila nabave, i ja sam spreman da preuzmem i krivičnu odgovornsot ali za vrijeme mog mandata neću dozvoliti da policija postane operativno nesposobna.

“Nebitno da li će to prouzrokovati i neki gubitak kad su finansijska sredstva u pitanju. Najveći gubitak za Crnu Goru i za njenu bezbjednost bilo bi da usred sezone ostanemo bez vozila i da policija ne može da funkcioniše. Istina je da možemo da dođemo u situaciju da nakon Nove godine imamo u posjedu 260 vozila, a neka procjena je da nam u ovom momentu treba nabavka 130 vozila. Građani treba da znaju da bilo koja mogućnost da imamo više vozila, službenika, ne mogu biti šteta po građane već samo korist”, rekao je Adžić.

Ministar odbrane Raško Konjević je poručio da ne smijemo dozvoliti da policija ostane bez vozila, ali da u nadležnosti Vlade nije tumačenje zakona.

Zbog preklapanja dva tendera, u jednom trenutku mogli bi da imamo 260 vozila MUP-a, od potrebnih 130, što bi moglo da napravi štetu od 400.000 eura. 

“Ne može biti da dio zaduženog menadžmenta ne može da sprovede tender godinu i po, ili da nijesu umjeli da artikulišu stanje u kojem taj tender na vrijeme može da se raspiše. Greška je da ostanemo bez vozila ali je i greška da ostanemo i bez 400 hiljada eura”, kaže Konjević.

Vlada transparentna, bezbjednost građana prioritet

Spreman je da preuzme krivičnu odgovornost, ali navodi, da za period trajanja njegovog mandata neće dozvoliti da policija bude operativno nesposobna.

Premijer Abazović kaže da je transparentnost princip Vlade Crne Gore, navodeći da je najvažnije da bezbjednost građana stavimo na prvo mjesto.

Potpredsjednik Vlade Konjević kazao je da su svi saglasnost da ne smijemo dozvoliti da po drugi put, zbog nesposobnosti dijela prethodnog MUP-a, policija ostane bez auta.

“Svi resursi koji se tiču uniformi za policiju su istekli”, podsjeća Konjević, koji je izdvojio mišljenje u vezi sa nabavkom vozila.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da se nada rekordnoj sezoni i velikom broju turista, navodeći da su ambasadorima stranih država garantovali sigurnost.”Veliki broj turista će biti. I sa ovim vozilima MUP-u će biti dosta teško da obavlja funkcije. Imam brojne zahtjeve iz Budve da se poveća broj policijaca i vozila, jer je to grad sa 20-ak hiljada stanovnika tokom godine, a tokom sezone se to udesetostruči”, rekao je Đurović.

Dupla provjera za ruske i bjeloruske državljane 

Usvojena je informacija o realizaciji programa ekonomsko državljanstvo.

“Vlada želi da poveća transparentnost za sticanje ekonomskog državljanstva. Ovaj program se odvija pod snažnim međunarodnim monitoringom. Za ruske i bjeloruske državljane će biti vršen double check. Među kandidatima koji žele da dobiju crnogorsko državljanstvo ima izuzetno uspješnih ljudi u svijetu”, poručio je Abazović. Kako je rekao, ekonomsko državljanstvo ne bi rebalo vezati samo za negativnosti: “Crna Gora zbog našeg puta u EU treba da ga zaključa 31. decembra”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Abazović: Ako se smijeni Sekulović oboriću Vladu, biće i novi premijer, državnog udara na Cetinju nije bilo

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

PRATITE UŽIVO Bošković pustio snimak akcije policije: “Jasno je da nikakvog pucanja na policiju nije bilo…”

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vlada usvojila informaciju o nabavci vozila za MUP, direktni letovi iz Saudijske Arabije, za Ruse i Bjeloruse dupla provjera ekonomskog državljanstva

DRECUN ZA STANDARD: Zbog asimetrije u odnosima SNP-a i ostatka vlade može stradati Budžet, javni dug i Evropa sad

Radovanić sa Vajcom: Snažna podrška EU putu i reformskim procesima

Odbrana: Krstovići žrtve kraha akcije policije, Višeg državnog tužilaštva i političke igre