test

Škrelja: V.d. stanje u državnim institucijama je rezultat kršenja zakona da bi se eliminisali određeni ljudi

Standard

23/11/2022

22:07

Ne može DPS biti kriv za stanje od 2020. godine. Ako su već pobijedili na izborima, trebali su valorizovati to na način kako treba, poštujući zakone, ali oni to nijesu učinli. Išli su linijom manjeg otpora mijenjajući zakone, konkretno Zakon o radu, da bi eliminisali neke ljude što im se nijesu svidjeli. I rezultat je v.d stanje u Ustavnom odboru , v.d. stanje u tužilaštvu , Vrhovnom sudu, Vladi, ocijenio je poslanik DPS-a Luiđ Škrelja, u emisiji 'U sred srijede' Gradske RTV.

DPS-u je, kako kaže, stalo da se ovo v.d stanje u najvažnijim državnim institucijama završi.

“Zainteresovani smo da uz pomoć svh progresivnih snaga da ovo stanje rješavamo, na način kako predviđaju zakonski propisi, koje smo donijeli u vrijeme kad nam je trebala većina”, naglašava Škrelja.

Ističe da, kad god je DPS-u trebala neophodna većina, oni su je našli.

“Ali većinu treba tražiti a ne nametnuti. Ako hoćemo da završavamo stvari prihvatićemo dio krivice. Nije istina da nijesmo zainteresovani jer ne idemo u Skupštinu, već smo trenutno izabrali način da djelujemo vanparlamentarno i vaninstitucionalno”, objašnjava Škrelja.

Radulović: Sve političke partije pokazale izrazitu neodgovornost kod izbora sudija Ustavnog suda

Već dvije godine imamo te međusobne optužbe između političkih partija ko je kriv, i možemo svesti to na priču koje prvi počeo, jer svi nose dio krivice, ocijenio je advokat Veselin Radulović.

“U periodu od dvije godine i nešto, od kada je nemoguće izabrati sudije Ustavnog suda, bila su četiri javna oglasa i puno kandidata. Mislim da možemo da se složimo, a složila se stručna javnost, da je među njima bilo respektabilnih ličnosti koji su zaslužilivali da budu izabrani na tu funkciju”, kazao je Radulović.

Podsjetio je da svako od konstituenata trenutne parlamentarne većine u jednom periodu vršio opstrukciju, u vremenu kada su bili opozicija.

“Ono što je karakterisalo te postupke je jedan bezprizorni pokušaj političke trgovine sa tim pitanjima i nikada se nije vodilo računa da li ti kandidati imaju reference i da li su to osobe od integriteta”, istakao je Radulović.

Dodaje da se i danas trguje sa pitanjem izbora sudija Ustavnog suda.

“Očigledno je da postoji odsustvo političke, moralne i svake druge odgovornosti. Svaka partija je u jednom momentu pravila opstrukciju”, kazao je.

Podsjeća da je DPS prošle godine bojkotovao parlament, u trenutku kada je bio u toku postupak izbora sudija Ustavnog suda, te da su taj bojkot prekinuli kada je trebalo glasati za smjenu ministra Leposavića- a ne, kako kaže, radi ovog pitanja.

“Možemo svesti na to ko je prvi počeo i koje više kriv. Moje je mišljenje da su sve političke partije pokazale izrazitu neodgovornost kada je riječ o ovom pitanju”, zaključio je Radulović.

Izvor: Gradska TV

Ostavite komentar

Komentari (0)