Izvor: gradski portal

Smailović: Maltretiranje poslanika iz parlamenta Crne Gore dešava se nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

EU je perspektiva cjelokupnog Zapadnog Balkana, kazao je poslanik Bošnjačke stranke (BS) Amer Smailović u emisiji ''U sred srijede'' na Gradskoj RTV.
Smailović: Maltretiranje poslanika iz parlamenta Crne Gore dešava se nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Amer Smailović/ foto; Gradska TV

Crna Gora, kako kaže, ne možem svoj evropski put mijenjati drugim inicijativama.

“Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uoči samita u Briselu, da zastupa građane cjelokupnog Zapadnog Balkana može se protumačiti kao postojanje velikodržavne aspiracije i Vučića i Srbije. Kao lideri na Zapadnom Balkanu, nadam se da ćemo se oduprijeti tome i ubrzo postati članica EU”, rekao je Smailović.

Kada je riječ o maltretiranju i zadržavanju poslanika parlamenta Crne Gore na graničnim prelazima države Srbije, ono se, kaže, dešava u kontinuitetu posljednjih godinu.

“Već peti ili šesti put sam imao neprijatnost na granici sa Srbijom, ali ono što je evidentno je da se to dešava nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kada je od najviših zvaničnika Srbije traženo da se zabrani ulazak svim poslanicima koji su glasali za rezoluciju”, rekao je.

Smailović je kazao da prethodna Vlada Zdravka Krivokapića “prstom nije mrdnula da zaštiti integritet poslanika”, te podsjetio da je bio samo jedan dopis ministra Radulovića prema vlastima Srbije, na koje nije dobio odgovor.

“Neprijatnost koja mi se desila posljednji put na graničnom prelazu Špiljani je zadržavanje u oba pravca. Kad sam ih u povratku zamolio da zbog dvogodišnjeg djeteta malo ubrzaju, uslijedio je pretres i nas i automobila, svih stvari, nakon čega se čekalo još duže”, kazao je.

Posjeta Abazovića Beogradu bi, kako smatra, mogla biti prilika da se pokrene pitanje zadržavanja naših poslanika na graničnim prelazima.

“Sa tim informacijama trebao bi da se vrati nazad u Crnu Goru i saopšti građanima o čemu je riječ”, kaže Smailović.

Bošnjačka stranka, kako pojašnjava, podržava da se pravno uobliči odnos države sa vjerskim zajednicama.

“Za nas taj ugovor nije sporan, ali jeste sporno ako ne bude u skladu sa Zakonom i interesima Crne Gore. Taj ugovor mora biti javan i građani moraju znati kako se regulišu ti odnosi na teritoriji Crne Gore, nikako van nje, kao što je to slučaj i sa ugovorom Islamske zajednice”, rekao je Smailović.

U Bošnjačkoj stranci očekuju da Ugovor koji se potpiše između SPC i države Crne Gore ne favorizuje Crkvu Srbije u odnosu na bilo koju drugu vjersku organizaciju.

“Premijer Abazović treba da posjeti Beograd i da razgovara i na temu Otvorenog Balkana i o izručenju Svetozara Marovića, ali prvenstveno mora voditi računa da je Crna Gora jedna nezavisna zemlja i da je njegova ustavna obaveza da štiti interese svih građana”, zaključio je Smailović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Smijenjen Aleksa Bečić

Desničari prolaze bezbjednosne provjere u Vojsci i Policiji Srbije

ABAZOVIĆ o Belvederu: Neodgovorni pojedinci željeli da se zapali Crna Gora, nije im uspjelo; Temeljni ugovoru sa SPC će biti javan

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

FOTO: Evo kako izgleda ubica Minje Šakovića

PO NALOGU SDT: U Baru privedena trojica Škaljaraca, policija upotrebila oružje

Kad imaš muža MILIJARDERA od 91 godinu, onda tvoj život izgleda OVAKO! (FOTO)

STANDARD U NOVOM PAZARU: Čistili hodnike, sklanjali krevete i bolesnike i micali umrlice da Brnabićka bude zadovoljna