test

ŠOĆ ZA STANDARD: Izbori u Beranama i Ulcinju će se održati i ako poslanici usvoje izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi

A. Tahirović

23/02/2022

12:22

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je Skupština donijela na sjednici održanoj 4. februara. Iako bi ga poslanici mogli ponovo usvojiti, za pravnike nema dileme da ovaj zakon ne bi mogao da se primjenjuje retroaktivno na opštine Berane i Ulcinj gdje su lokalni izbori već raspisani, te da se mandat skupštini ne može produžavati.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore je 4. februara usvojila izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da lokalni izbori u 14 opština budu održani u jednom danu. Time bi se odložili i već raspisani izbori u opštinama Berane i Ulcinj.

Đukanović je prilikom vraćanja Zakona na ponovno odlučivanje, u obrazloženju naveo da je 26. januara donio Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Beranama i Ulcinju, koja je stupila na snagu danom donošenja, te da bi se otvorilo pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti, kao i poštovanja ustavne zabrane retroaktivnog dejstva zakona i drugih propisa.

Takođe, Ustavom je jasno propisano da se izbori mogu odložiti samo u uslovima vanrednih situacija. U Ustavu Crne Gore se navodi da “ako mandat Skupštine ističe za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, mandat joj se produžava najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje”.

Dodatno postoji i mogućnost da predsjednik države donese odluku o odlaganju, kao što je slučaj lokalnih izbora u Tivtu, međutim, tada je postojao Ustavom utvrđen razlog, a to je zvanično proglašenje epidemije koronavirusa.

Kako je jasno da crnogorski Parlament neće zasijedati 1. marta, jer na juče održanom kolegijumu predsjednika Skupštine nije došlo do dogovora, pretpostavlja se da će predsjedavajući Strahinja Bulajić sjednicu zakazati krajem marta.

Mandat se može skratiti, ali se ne može produžiti

Pravnik Dragan Šoć za Standard je odgovorio na pitanje da li lokalni izbori u ove dvije opštine ipak mogu biti odloženi, ukoliko poslanici ponovo usvoje Zakon.

”Ne i kada bi usvojili Zakon on se ne može odnositi na nešto što se već desilo. Mandat skupštine je definisan i on ne može da se produžava, ako se ne stvore određeni uslovi koje Ustav propisuje, znači ratno ili vanredno stanje i tako dalje. Samo se u Tivtu desilo to odlaganje, ali ono je uslijedilo nakon što je zvanično objavljeno da je situacija vanredna zbog pandemije koronavirusa. Ne vidim da se u ove dvije opštine objavilo nešto slično”, kazao je Šoć.

Dodaje da su ključna dva razloga iz kojih se izbori ne mogu odložiti.

”Jedan je, čak i da je usvojen Zakon on važi za ubuduće, ne za situacije koje su prošle, Predsjednik države je raspisao izbore. Drugo, Predsjednik može da izmijeni to samo u granicama mandata koji je četvorogodišnji. Mandat je definisan četiri godine, on se može skratiti odlukom odbornika, kao i odlukom poslanika, ali se ne može produžiti. Osim u slučaju precizno Ustavom utvrđenih razloga, koji ne postoje u konkretnom slučaju. To bi značilo da se otvara mogućnost da svaki put samo promijenimo zakone i odlažemo izbore”, zaključio je Šoć u izjavi za Standard.

Ostavite komentar

Komentari (0)