Izvor: Beta

Sociolog Đukanović: Od Abazovićeve posjete se očekuje da odmrzne odnose sa Srbijom

Predsjednik Vlade Dritan Abazović putuje sjutra u zvaničnu posjetu Beogradu nakon što je prije dva mjeseca izabran na tu funkciju. Sociolog Andrija Đukanović izjavio je agenciji Beta da se od te posjete očekuje da “odmrzne” odnose između dvije susjedne države.
Sociolog Đukanović: Od Abazovićeve posjete se očekuje da odmrzne odnose sa Srbijom

Andrija Đukanović

Odnose Crne Gore i Srbije u ovom trenutku opterećuje nekoliko otvorenih pitanja o kojima bi, kako se očekuje, Abazović trebalo da razgovara sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Abazović će predvoditi brojnu delegaciju u kojoj je 11 članova, među kojima su ministar poljoprivrede Vladimir Joković, finansija Aleksandar Damjanović i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Abazović će, kako se navodi u Vladinoj platformi, razgovorati sa zvaničnicima Srbije o aktuelnim temama od interesa za Crnu Goru, o pitanjima dalje saradnje, u cilju unaprjeđenja političkog dijaloga i jačanja bilateralnih odnosa.

Iz Vlade tvrde da zvanična posjeta Abazovića, u prvim mjesecima od preuzimanja funkcije, ukazuje na želju Crne Gore da sa Srbijom ubuduće gradi otvorenije dobrosusjedske i prijateljske odnose.

Glavna pitanja koja definišu odnose sa Beogradom, priključivanje Crne Gore inicijatiti Otvoreni Balkan i potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, tačke su sporenja unutar same crnogorske Vlade i parlamentarne većine koja je podržava.

Među pitanjima koja u dužem periodu opterećuju odnose zvanične Podgorice i Beograda, a koje je naslijedila Abazovićeva vlada su i izručenje bivšeg predsjednika državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića, nepostojanje ambasadora u obje zemlje i zadržavanje na srpskoj granici crnogorskih poslanika koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici.

“Čini se barem na površini da su odnosi premijera Crne Gore i predsjednika Vučića veoma dobri i da postoji volja da se odnosi poprave. Vidjećemo šta će se dogoditi. Mislim da je na ovo približavanje uticao i međunarodni faktor pošto vidimo da stižu pozitivne ocjene o regionalnoj inicijativi Open Balkan čiji je jedan od pokretača Srbija, a naša vlada u posljednje vrijeme šalje pozitivne signale”, kazao je Đukanović.

On je rekao i da očekuje da će se određena pitanja riješiti ili barem primaći rješenju.

“Tu mislim na rješavanje moguće pitanja imenovanja ambasadora, nekih sporazuma ekonomske prirode (uvoz hrane i sl.). Ostala pitanja poput Temeljnog ugovora sa SPC, izručenja Marovića i slično, neće biti riješena ovom posjetom. To su pitanja koja već dugo opterećuju naše odnose i koja će zahtijevati da se poklope brojni suprotstavljeni interesi unutar dvije države”, kazao je on.

Abazović je uoči posjete kazao da u Beograd dolazi sa najboljim namjerama i da želi da odnosi Crne Gore i Srbije budu podignuti na viši nivo.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Abazović: Želimo da Luku Bar vratimo u stoprocentno državno vlasništvo, scenario energetske krize moguć u Crnoj Gori

ABAZOVIĆ o Belvederu: Neodgovorni pojedinci željeli da se zapali Crna Gora, nije im uspjelo; Temeljni ugovoru sa SPC će biti javan

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

ABAZOVIĆ: Apsolutno podržavam parlamentarnu istragu o Belvederu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Olenik: Sveštenik Nikolaj Stamatović u posjedu snimaka orgijanja sa djecom

(VIDEO) Uhapšeno šest osoba osumnjičenih za prodaju droge

Zirojević: Kad nam je Vulin prijetio da će Crnu Goru okupirati konjicom, ni slutili nijesmo da će nam poslati Abazovića

Supervještačenje: Ivana Šoć preminula zbog propusta u liječenju